Şırnak Valisi Bilgin: "Suudi Arabistan'da petrol hangi kalitede çıkıyorsa burada da o kalitede çıkıyor" - Son Dakika
Ekonomi

Şırnak Valisi Bilgin: "Suudi Arabistan'da petrol hangi kalitede çıkıyorsa burada da o kalitede çıkıyor"

Şırnak Valisi Bilgin: "Suudi Arabistan'da petrol hangi kalitede çıkıyorsa burada da o kalitede çıkıyor" Gabar Dağı'nda 70 milyar dolarlık petrol keşfi Vali Bilgin: "Terörist başının bir sözü var. Diyor ki; 'Şırnak'ı kaybedersek biz mücadelemizi kaybederiz.

04.05.2023 18:31  Güncelleme: 20:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şırnak Valisi Bilgin: " Suudi Arabistan'da petrol hangi kalitede çıkıyorsa burada da o kalitede çıkıyor"

Gabar Dağı'nda 70 milyar dolarlık petrol keşfi

Vali Bilgin:

"Terörist başının bir sözü var. Diyor ki; 'Şırnak'ı kaybedersek biz mücadelemizi kaybederiz.' Biz de diyoruz ki, Şırnak'ı kaybettiniz, mücadelenizi de kaybettiniz"

ŞIRNAK - Şırnak'ta, terörden arındırılan Gabar Dağı'ndaki petrol rezervinde günlük 100 bin varil petrol çıkarılacak ve 1 milyar varil rezerve sahip alanda saha çalışmaları devam ediyor.

Terör örgütünün önemli barınma alanlarından Gabar Dağı'nda, güvenlik güçlerinin terörle mücadele operasyonları sonucunda bölge terörden temizlendikten sonra yer altındaki zenginlikler de ortaya çıkarıldı.

Şırnak Valisi Osman Bilgin, 23'üncü Jandarma Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Halil Soysal, Cumhuriyet Başsavcısı Orhan Al ve çok sayıda davetli, Gabar Dağı zirvesindeki "Şehit Aybüke Yalçın-1" kuyusunda incelemelerde bulundu.

Güvenlik güçlerinin başarılı operasyonları sonucu terörden arındırılan Gabar Dağı'nda, 2020'de başlatılan sismik çalışmalar sonrası petrol rezervi bulunması üzerine, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı koordinesinde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı çalışmalarını hızlandırdı. Yapılan sismik çalışmalar sonrası 13 Eylül 2021'de ilk kuyu, "Şehit Esma Çevik-1" adı ile faaliyete alındı. TPAO, çalışma sahasını genişleterek, Gabar Dağı'nın zirvesinde 2000 rakımda yaptığı sondajda 1 milyar varil rezerve sahip petrol buldu. "Şehit Aybüke Yalçın-1" adı verilen tesiste günlük 100 bin varil petrol çıkartılacak ve keşfin değerinin 70 milyar dolar olduğu değerlendiriliyor.

2000 rakımlı Gabar Dağı'nda 2600 metre derinlikte keşfedilen petrol günlük 100 bin varil debi ile üretim alınan kuyuda keşfedilen petrolün 41 API graviteye sahip olduğu belirtildi.

Şırnak'ın terörün değil, petrolün merkezi olduğuna vurgu yaparak konuşmasına başlayan Vali Osman Bilgin, burada kahraman Jandarma ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin, istihbarat birimleri, emniyet güçleri ve güvenlik korucuları ile birlikte ortaya koyduğu üstün gayretle artık buraların güvenli olduğunu söyledi.

Burada ay yıldızlı bayrağın dalgalandığını, İstiklal Marşı'nın yüksek sesle okunduğunu belirten Vali Bilgin, "Türkiye Petrolleri Genel Müdürü ve çalışanlarının burada gösterdikleri üstün gayret ile birlikte buraları petrol şehri ve petrol sahaları haline getirdi. Kahraman Jandarmamız da burada son iki senedir gece gündüz durmadan yorulmadan bu dağları her yönüyle karış karış ederek çok şükür bu çalışmaların emeğini ortaya koydular" dedi.

Yüzyıl önce Türkiye'den Musul ve Kerkük'ü kopardıklarına vurgu yapan Bilgin, "Ancak hep birlikte el ele vererek biz onlara Cudi'yi, Gabar'ı mezar yaptık ve terör örgütüne mezar yapmaya devam ederek buraları petrolün merkezi yapıyoruz. Rahmetli Özdemir Bayraktar'ı unutmadan geçmek istemiyorum. Bu topraklar aslında bize bu kadar huzurlu ve güvenli yapılırken, bu topraklar Akçay'da bize insansız hava araçlarını kazandıran kahraman ve ülkemizin en önemli mücadele adamlarından biri olan Özdemir Bayraktar'ın TB2'ler ve insansız hava araçlarını bize kazandırdığı topraklar. O sayede bizler bugün huzurlu ve güvenli bir şekilde yaşıyor ve burada petrol çıkarıyoruz. Ama şunu özellikle vurgulamak istiyorum eğer Cumhurbaşkanımız olmasaydı petrol değil oturmaya bile oturmazdık. Aynı zamanda kahraman İçişleri Bakanımıza, saygıdeğer İçişleri Bakanımıza her yükleniyorlar. Peki niye yükleniyorlar biliyor musunuz? Bugün Türkiye Petrolleri Genel Müdürüne niye yükleniyorlarsa, onun için İçişleri Bakanına yükleniyorlar. Çünkü o bu ülkenin en büyük kahramanıdır" diye konuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanına şükranlarını sunarak konuşmasına devam eden Şırnak Valisi Osman Bilgin, "Burada bu petrolün ülkeye kazandırılması için gece gündüz demeden üstün bir gayretle görev yapan Türkiye Petrolleri çalışanları ve diğer çalışanları burada büyük bir destan yazdılar. Sizleri Türkiye Cumhuriyeti asla unutmayacaktır. Hainler unutur ama Türkiye Cumhuriyeti gerçek sahipleri, bu bölgenin masum Kürt vatandaşları. Ülkemizin halisane ve milletiyle yürüyen Türk vatandaşları. Türkiye Cumhuriyetinin 85 milyonu asla sizi unutmayacak. Çünkü sizler onların kişi başı gelirini 10 bin dolardan 40 bin dolara çıkaracak en büyük neferlerisiniz. Şırnak sadece petrol şehri değildir. Şırnak, kömür şehridir. Türkiye'nin en büyük krom yatakları ve çinko yatakları bu ildedir. Bunu bilin ve bizi izlemeye devam edin diyorum" şeklinde konuştu.

"Gabar bölgesinde son 3 terörist, inşallah onları da alacağız"

Vali Bilgin, sözlerine şöyle devam etti:

"Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu irade ile içeride İçişleri Bakanımız, dışarıda Milli Savunma Bakanlığımız, eğer Kuzey Irak'ta Türk Silahlı Kuvvetlerimiz olmasaydı, Suriye'de TSK'mız olmasaydı ve içeride de İçişleri Bakanlığımızın ortaya koyduğu irade ile jandarmamız, yine güvenlik korucularımızla birlikte verilen mücadelenin sonucu. Burada çok büyük mücadeleler verdik. Çok şükür buraları huzurlu bir hale getirdik. Teröristler kaçacak delik arıyor. Cudi'yi tamamen sonlandırdık. Gabar bölgesinde son 3 terörist. İnşallah onları da alacağız. Bunu yaparken vatandaşımızla birlikte yaptık. Bu bir iradenin ürünüdür ve artık geri dönüşü yoktur."

Bunun bir rastlantı olmadığına dikkat çeken Vali Bilgin, "Cudi, Gabar, Bestler Dereler ve Kato, baktığımızda şu an bu dağların hepsinde petrol arıyoruz. Hepsinde krom ve çinko arıyoruz. Onlarda krom da çıktı, çinko da çıktı. Türkiye'nin yüzeye en yakın kömür madenleri çıktı. Şu anda Türkiye'nin ilk kömür OSB'sini de kurduk. Şırnak'ta sadece petrolü değil, her şeyi konuşuyor olacağız. Suudi Arabistan'da petrol hangi kalitede çıkıyorsa burada da o kalitede çıkıyor. Bu, Türkiye'de ilk defa yakalandı. Daha önce Esma Çevik sahası 36 graviteydi. Ama bu da 41 gravitte. Buradaki petrol 24 ayar altın" ifadelerine yer verdi.

"Sadece bu sahada 1 milyar varilden bahsediliyor" diyen Vali Bilgin, şunları kaydetti:

"Ama hemen yanı başımızda gelecek dönemlerde yapılacak çalışmalar var. Şırnak, terör örgütleri tarafından alelade seçilmiş bir bölge değil. Terörist başının bir sözü var. Diyor ki; 'Şırnak'ı kaybedersek; biz mücadelemizi kaybederiz.' Biz de diyoruz ki, Şırnak'ı kaybettiniz, mücadelenizi de kaybettiniz. Artık son kırıntılarınız Türkiye'nin içerisinde. Dışarıda iş birlikçileriniz size ne kadar destek verirse versin, artık başarılı olamayacaksınız."

TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin ise, Şehit Aybüke Yalçın kuyusu ile beraber yapılmış olan keşiflerde elde edilen çok yüksek kalitedeki petrolün günde 1200 varillik üretim ile bu Türkiye ortalamalarının kırk kat üzerinde bir değer olduğunu ve devreye alındığını kaydetti. Bilgin, "Kuyumuz alanda bulunan depolara depolanmak sureti ile başlayan üretim süreci bugün devreye alınacak, boru hatları ile beraber üretilen petrolün güvenli stok sahalarına sevk edilmesi ve bundan sonra değerlendirme süreci bugün devreye alınacak" ifadelerini kullandı.

Gösterilen üstün gayretin sonuç verdiğini dile getiren Bilgin, "Bu sonuç vatanımıza, devletimize, milletimize hayırlı ve uğurlu olsun. Burada elde edilen keşfin ekonomik karşılığı bir milyar varillik petrol rezervinin ülkemize, ekonomimize, kurumumuza, halkımıza, Şırnak'ımıza kazandırılması olmuştur. Bunların arkasından yatırımlar; boru hatları, petrol kimya oturumları, rafineriler planlanarak devam edecektir" dedi.

Şırnak'ta bir bölge müdürlüğünü oluşturduklarının müjdesini veren Bilgin, "Bu bölge müdürlüğünün kadrosunu hazırlıyoruz. Bölge Müdürünü de vekaleten atadık. İşi çok yoğun ama bundan sonraki en büyük desteği sizler olacaksınız. Güvenlik güçlerimiz ile birlikte sahada iki yıldır yürütülen saha çalışmaları sürecinde güvenlik güçlerimizin yoğun gayreti ve desteği ile bu sonucu üretmiştir. Güvenlik güçlerimizin bu gayretini tarih yazacaktır. Şırnak Valisi ve Şırnak'taki komutanların desteği olmasaydı bu işleri başarmak mümkün değildi. Ancak şu dosta ve düşmana gösterilmiştir ki vatandaş, sivil toplum, belediyelerimiz, devletin kurumları yekvücut tek hedefe yürürse başaramayacağımız hiçbir şey yoktur" diye konuştu.

Şırnak Valisi Bilgin: "Suudi Arabistan\'da petrol hangi kalitede çıkıyorsa burada da o kalitede çıkıyor"
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Şırnak Valisi Bilgin: 'Suudi Arabistan'da petrol hangi kalitede çıkıyorsa burada da o kalitede çıkıyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Antalya, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yaşanan ihracat kaybını doğu ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor
    01:22 Antalya, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yaşanan ihracat kaybını doğu ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor

    Antalya'da domates üretimi yapan ihracatçılar, Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle ihracat kaybını Doğu Avrupa ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor. İhracatın yüzde 90'ını Ukrayna'ya yapan Antalya, savaşın etkisiyle pazardaki satış oranının yüzde 70 düştüğünü belirtiyor. Üretim maliyetlerinin yüksek olması ve ulaşım sorunları da ihracatçıların karşılaştığı diğer sorunlar arasında yer alıyor.

  • Muş'ta 40 bin TL'ye çoban bulunamıyor
    01:11 Muş'ta 40 bin TL'ye çoban bulunamıyor

    Muş'ta havaların ısınmasıyla birlikte hayvanlarını meralara çıkarmaya başlayan besiciler, 40 bin lira maaş vermelerine rağmen çoban bulamıyor. Gençlerin kırsal bölgelerden şehirlere göç etmeyi tercih etmeleri, Muş'un besicilik anlamında iş gücü eksikliğine yol açıyor. Muş'un besicilik geleneğini sürdürmek ve sektörün geleceğini güvence altına almak için çoban bulma sorununun etkili bir şekilde ele alınması gerektiği belirtiliyor.

  • Türkiye, Günlük Elektrik Üretiminin Yüzde 78,5'ini Yenilenebilir Enerjiden Karşılıyor
    01:09 Türkiye, Günlük Elektrik Üretiminin Yüzde 78,5'ini Yenilenebilir Enerjiden Karşılıyor

    Türkiye, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın açıklamalarına göre 12 Nisan tarihinde günlük elektrik üretiminin yüzde 78,5'i yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılandı. Yenilenebilir enerji kaynaklarının Türkiye'nin cari açığı azaltma, enerji arz güvenliği sağlama ve karbon nötr hedeflerine ulaşma konularında kritik bir rol oynadığı vurgulandı. Ayrıca, 2024 yılında lisanssız yenilenebilir yatırımlar için 7 bin 500 megavatlık ek kapasite ilan edildi ve 2035 yılına kadar güneş ve rüzgar santrallerinin devreye alınarak yenilenebilir enerjinin üretim içindeki payının yüzde 55'e yükseltilmesi hedeflendi.

  • Getir, küçülüyor mu? FreshDirect ve BiTaksi'yi satacak mı?
    23:09 Getir, küçülüyor mu? FreshDirect ve BiTaksi'yi satacak mı?

    Getir, son yıllarda büyük bir büyüme göstererek Türkiye sınırlarını aşmış ve Avrupa ülkelerinde de hizmet vermeye başlamıştır. Ancak son gelişmelere göre şirketin küçülmeye hazırlandığı iddia edilmektedir. Getir'in Aralık 2023'te satın aldığı FreshDirect ve Türkiye'de hizmet veren BiTaksi'yi satmayı planladığı söylenmektedir. Şirketten henüz resmi bir açıklama gelmemiştir, bu nedenle küçülme şimdilik bir söylentiden ibarettir. Getir, şu anda Türkiye, İngiltere, Almanya, Hollanda ve ABD'de faaliyet göstermektedir.

  • TOFAŞ, Türkiye'de Jeep Üretimine Başlayabilir
    23:09 TOFAŞ, Türkiye'de Jeep Üretimine Başlayabilir

    TOFAŞ firmasının Türkiye'de Jeep üretimine başlayabileceği ortaya çıktı. Yeni Jeep CEO'su Antonio Filosa'nın maliyetleri düşürmek adına üretimi başka ülkelere kaydırmayı planladığı ve Türkiye'nin seçenekler arasında olduğu biliniyor. Markanın 2030 hedefi ise global satışlarını 2 katına çıkarmak. TOFAŞ ile uzun süreli bir iş birliği ihtimali konuşuluyor.

  • TİKA, Zimbabve'de tarım sektörüne destek sağlıyor
    23:08 TİKA, Zimbabve'de tarım sektörüne destek sağlıyor

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Zimbabve'de tarım sektöründe mesleki ve teknik eğitime destek amacıyla çeşitli tarım ekipmanları temin ediyor. TİKA'nın sağladığı yer fıstığı ayıklama ve mısır taneleme makineleri, Zimbabveli gençlerin mesleki eğitimlerine katkı sağlamak için kullanılacak. Proje, Zimbabve'nin tarıma elverişli topraklarında gençlerin geleceğine katkı sağlamayı hedefliyor.

  • Alanya Belediyesi'nin 1 milyar TL'den fazla borcu olduğu ortaya çıktı
    22:15 Alanya Belediyesi'nin 1 milyar TL'den fazla borcu olduğu ortaya çıktı

    31 Mart'taki yerel seçimlerde CHP'den Alanya Belediye Başkanı seçilen Osman Tarık Özçelik seçimden önce Alanya halkına verdiği sözü tuttu ve Alanya Belediyesi'nin mevcut alacak ve borç listesini kamuoyuyla paylaştı. Belediye binasına da asılan listeye göre belediyenin 1 milyar 122 milyon 258 bin 556 TL borcu dikkat çekti.

  • Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam yok, suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alınıyor
    21:39 Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam yok, suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alınıyor

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yayınladığı tebliğ tasarısının ardından KDV oranlarında artış olmadığını belirtti. Lokanta ve kafelerdeki yiyecek ve içeceklerdeki KDV oranı ise yüzde 8'den yüzde 10'a, yüzde 18'den yüzde 20'ye çıkartılacak.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan enflasyon mesajı
    21:37 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan enflasyon mesajı

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ekonomi, güvenlik, deprem, hak ve özgürlükler ile terörle mücadele başta olmak üzere acil sorunlarımıza odaklanmış bulunuyoruz" dedi.


Advertisement