Türk çam balının Avrupa ISO toplantıları sürüyor - Son Dakika
Ekonomi

Türk çam balının Avrupa ISO toplantıları sürüyor

Türk çam balının Avrupa ISO toplantıları sürüyor

Türkiye Arıcılar Birliği'nin Türk çam balının Avrupa Coğrafi İşaret çalışmaları kapsamında Muğla'da bal üreticileri, paketleme tesisi sahipleri, Gıda Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlüğü personeline 'Türkiye bal değer zincirinin coğrafi işaretler yardımıyla sürdürülebilirliğinin...

12.02.2020 16:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Arıcılar Birliği'nin Türk çam balının Avrupa Coğrafi İşaret çalışmaları kapsamında Muğla'da bal üreticileri, paketleme tesisi sahipleri, Gıda Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlüğü personeline 'Türkiye bal değer zincirinin coğrafi işaretler yardımıyla sürdürülebilirliğinin desteklenmesi' projesi kapsamında bilgilendirme eğitimi verildi. Muğla Arıcılar Birliğinde yapılan toplantıya Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) proje yöneticisi, teknik danışmanı, Coğrafi işaretler uzmanı ve Türkiye Proje koordinatörünün katıldığı üreticilerin bilgilendirilmesine yönelik toplantı düzenlendi. Toplantıya bal üreticileri, paketleme tesisi sahipleri, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve ilçe temsilcileri de katıldı.

Muğlalı arıcılara yönelik düzenlenen bilgilendirme toplantısında FAO Proje Yöneticisi Maria Ricci, FAO Teknik Danışmanı Rafaele Dall'Olio, INNAO Coğrafi işaret uzmanı Melanie Vanpraet ve proje Türkiye Koordinatörü Bursa Uludağ Üniversitesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Sertaç Dokuzlu Muğla arıcılarına süreç ve coğrafi işaret hakkında bilgi verdi.

Muğla Arıcılar Birliği Başkan yardımcısı Yılmaz Kaya, Muğla Çam Balı coğrafi işareti geçen yıl aldıklarını, şimdi de Avrupa'da tescil edilmiş ve coğrafi işareti alınmış Türk çam balı için Birleşmiş milletler Gıda ve Tarım Örgütü, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası tarafından hazırlanarak fonlanan Bursa Uludağ Üniversitesi işbirliği ile 7 il Birliği ve Türkiye Arıcılar Birliği koordinesinde Türk çam balının uluslar arası coğrafi işaret alması için çalışmaların sürdüğünü açıkladı. Kaya, "10 senedir uğraştığımız Muğla çam balının coğrafi tescili ile ilgili bu süreçte toplantılar yapılıyor. Bundan sonraki süreçte üreticilerimiz Avrupa standartlarına uygun çam balı tescili için uğraşıyoruz. Türk çam balının kırsal kalkınma açısından Avrupa coğrafi işaret alması büyük önem taşıyor" dedi.

Bursa Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi ve projenin Türkiye koordinatörü Doç. Dr. Sertaç Dokuzlu, projenin temel amacının Avrupa çapında coğrafi işaret tescilinin alınması olduğunu belirtti. Dokuzlu, "Coğrafi işaret tescilinin alınması ile kalitesini de bir anlamda güvence altına almış oluyoruz. Coğrafi işaret bir kalite göstergesidir ve coğrafi işaret göstergesi içindeki üretim ve kalite kriterlerini uygularsanız zaten bu ürün dünya piyasalarında mutlaka yerini bulacaktır. Burada en önemli iş üreticilerimize düşüyor. Proje ile üreticilerimizi bilgilendirmeyi, coğrafi işaretin ne olduğunu ve pazarlamada nasıl uygulanabileceğini anlatıyoruz. Bu arada coğrafi işareti hazırlama süreci içerisinde kalmıyor proje. Üreticileri ve paketleyicileri bir araya getirmek. Oluşan katma değerin bu ç-zincir içerisinde daha dengeli bir şekilde dağılımını sağlamak önemli. Sonuçta sadece Türkiye değil, bütün dünya Avrupa Birliği dahil olmak üzere kalite ve güvenceye önem veriyor. İnsanlar kesinlikle aldatılmak istemiyor ve emin olmak istiyor yedikleri ürünün kalitesinden, saflığından, kalıntı bulunmadığından. Bu proje bir anlamda bunun da güvence altına almış oluyor" dedi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) proje yöneticisi Maria Ricci, Türkiye'deki çalışmalardan gurur duyduklarını belirtti. Ricci, "Türk çam balının son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Aynı zamanda Avrupa piyasalarına ilişkin ihracat açısından da önem taşıdığını düşünüyoruz. Bu noktada Türkiye çam balının yüzde 92'sini üreten bir ülke. Bunun yüzde 8'i de Yunanistan'da üretiliyor. Coğrafi işaret bütün üreticilere pazarlama şansı verecek ve katma değer sağlayacak diye düşünüyorum. Aynı zamanda Avrupa'daki tüketicilere de kolaylıkla ulaşımı sağlayacaktır" dedi.

Türk çam balının coğrafi işaret alabilmesi için iki önemli konunun olduğunu dikkat çeken Ricci, "Öncelikle tüm aktörlerin bir araya gelerek bir birlik kurması gerekiyor coğrafi işaretin alınması ve kullanılmasında. Aynı zamanda kalite açısından kalitenin iyileştirilmesi ve kalitenin korunması gerekmekte. İki kuruluş olarak Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ve Avrupa Kalkınma ve İmar Bankası olarak bu noktada bütün çabaları destekleyeceğimizden memnuniyet duyarım" dedi. - MUĞLA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Türk çam balının Avrupa ISO toplantıları sürüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • TÜİK verilerine göre Türkiye'nin dış ticaret rakamları açıklandı
    12:27 TÜİK verilerine göre Türkiye'nin dış ticaret rakamları açıklandı

    TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye'nin Şubat ayı ihracatı yüzde 13,6 artışla 21 milyar 82 bin dolar olarak gerçekleşti. İthalat ise yüzde 9,2 azalarak 27 milyar 853 milyon dolar oldu. Kayseri'nin ihracatı ise yüzde 18 artış gösterdi.

  • Zonguldak'ta ruhsatsız işletilen 4 maden ocağı imha edildi
    12:25 Zonguldak'ta ruhsatsız işletilen 4 maden ocağı imha edildi

    Zonguldak İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan operasyonda, Kilimli ilçesinde ruhsatsız işletilen dört maden ocağı tespit edildi. Ocalarda ele geçirilen eşyalar, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ekipleri tarafından imha edildi ve Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi.

  • Kayseri Ticaret Odası Başkanı: Şubat Ayında İhracat Yüzde 17.67 Arttı
    12:23 Kayseri Ticaret Odası Başkanı: Şubat Ayında İhracat Yüzde 17.67 Arttı

    Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Şubat ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17.67 artışla 314 milyon 61 bin dolar ihracat gerçekleştirildiğini açıkladı. Gülsoy, ihracatçı üyeleri ve ekiplerini kutlayarak destek çağrısında bulundu.

  • Ankara'daki Barajların Doluluk Oranı Açıklandı
    12:23 Ankara'daki Barajların Doluluk Oranı Açıklandı

    Ankara'da bulunan barajların toplam doluluk oranı yüzde 47,79, aktif doluluk oranı ise yüzde 40,72 olarak ölçüldü. Barajlardaki su miktarı ve tüketim göz önünde bulundurulduğunda yakın dönemde su sıkıntısı beklenmiyor.

  • KKTC'de yabancılara mülk satışı ve Kıbrıs sorunuyla ilgili açıklamalar
    12:18 KKTC'de yabancılara mülk satışı ve Kıbrıs sorunuyla ilgili açıklamalar

    KKTC'nin ana muhalefet partisi CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, ülkenin ekonomik ve güvenlik sorunlarına dikkat çekerek, yabancılara mülk satışının artması ve nüfus yapısının değişmesi konularında endişelerini dile getirdi.

  • Turkcell, Kincentric Best Employers 2024 programında 'Türkiye'nin En İyi İş Yeri' seçildi
    12:02 Turkcell, Kincentric Best Employers 2024 programında 'Türkiye'nin En İyi İş Yeri' seçildi

    Turkcell, Kincentric'in uyguladığı Best Employers programında bir kez daha 'Türkiye'nin En İyi İş Yeri' seçildi. Şirket, çalışan bağlılığı, çeviklik, bağlı kılan liderlik ve yetenek kriterlerine göre değerlendiriliyor. Turkcell İnsan ve İş Destekten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Erkan Durdu, çalışan memnuniyetinde çıtayı her zaman daha yükseğe koyduklarını belirterek, Türkiye'nin dijitalin yüzyılı yapma yolculuğuna devam edeceklerini söyledi.

  • DSİ, İvriz Sağ Sahil Sulama Projesi ile Ereğli'de tarım arazilerini sulamaya kavuşturacak
    12:01 DSİ, İvriz Sağ Sahil Sulama Projesi ile Ereğli'de tarım arazilerini sulamaya kavuşturacak

    Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, İvriz Sağ Sahil Sulama Projesi ile Ereğli ilçesinde 247 bin 500 dekar tarım arazisinin borulu şebeke sulamaya kavuşacağını bildirdi. Proje sayesinde yaklaşık 25 bin kişiye istihdam olanağı ile yıllık 635 milyon lira gelir artışı sağlanacak.

  • ATO Başkanı Gürsel Baran: İş dünyası enflasyonla mücadeleye hazır
    11:56 ATO Başkanı Gürsel Baran: İş dünyası enflasyonla mücadeleye hazır

    Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, iş dünyası olarak enflasyonla mücadele sürecinde üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını ifade etti. Baran, enflasyonun işletmelerin gelir-gider dengesini bozduğunu belirtirken, Türkiye ekonomisinin geçen yıl yüzde 4,5 büyüdüğünü ve enflasyonla mücadelede başarıya ulaşacaklarına inandıklarını söyledi.

  • Trabzon'un Akçaabat ilçesinde kuru beton santrali faaliyete alındı
    11:53 Trabzon'un Akçaabat ilçesinde kuru beton santrali faaliyete alındı

    Trabzon'un Akçaabat ilçesinde bulunan kuru beton santrali hizmete açıldı. Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, santralin yol bakım, onarım ve yapım süreçlerini hızlandıracağını belirtti. Ayrıca, yerli kaynakların kullanılacağı altyapı projeleri ve inşaatlarda betonlama işlemlerinin daha kaliteli ve hızlı bir şekilde gerçekleştirileceği ifade edildi.


Advertisement