Türkiye de Internetten Alışveriş Hala Emekleme Döneminde - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye de Internetten Alışveriş Hala Emekleme Döneminde

Mastercard Tarafından Yapılan Açıklamaya Göre, Türk Mastercard Kredi Kartı Kullanıcılarının Yabancı İnternet Siteleri Üzerinden 2006 Yılında Gerçekleştirdiği İşlem Adedi 2005 Yılına Göre Yüzde 20.4'lük, İşlem Tutarı İse Yüzde 46.8'lik Artış Gösterdi.

06.03.2007 19:21

MasterCard tarafından yapılan açıklamaya göre, Türk MasterCard kredi kartı kullanıcılarının yabancı internet siteleri üzerinden 2006 yılında gerçekleştirdiği işlem adedi 2005 yılına göre yüzde 20.4'lük, işlem tutarı ise yüzde 46.8'lik artış gösterdi.

Araştırmada, internet üzerinden satışların artmasına rağmen yine de Türkiye internet üzerinden en fazla alışveriş yapan ülkeler listesine giremediği bildirildi.

MasterCard'ın altı ayda bir Türkiye kentsel nüfusunu temsil eden 1.000 kişi ile gerçekleştirdiği MasterIndex araştırmasının son dönem verilerine göre de araştırma katılımcılarının yüzde 89'u son bir yılda internet üzerinden alışveriş yapmamış. Son bir yılda Internet üzerinden alışveriş yapan yüzde 11'lik kesim ise en çok uçak bileti, tur, seyahat rezervasyonu, sosyal aktivite bileti ve kitap, dvd vs. alımı gerçekleştirmiş.

Türkiye'deki MasterCard kredi kartı kullanıcılarının yabancı internet siteleri üzerinden gerçekleştirdikleri alışverişler 2006 yılında, 2005 yılına oranla işlem adedi anlamında yüzde 20.4'lük, işlem tutarı anlamında ise yüzde 46.8'lik artış gösterdi. Türklerin MasterCard kredi kartı ile yurt dışındaki internet sitelerinden en çok alışveriş yaptığı ilk on ülke arasında Amerika, İngiltere, Almanya, Singapur, İsrail, Kanada, Avusturya, Hong Kong, Belçika ve İrlanda bulunuyor.

Türklerin yurt dışındaki kitap/CD gibi ürünler satan kitaççı sitelerinden 2006 yılında 3.6 milyon dolarlık harcama yaptığı belirlendi. Ayrıca 636 bin dolarlık giyim, 433 bin dolarlık oyuncak ve 424 bin dolarlık kozmetik alışverişi yapıldığı da belirlendi.

MasterCard tarafından altı ayda bir bağımsız bir araştırma şirketine yaptırılan MasterIndex araştırmasından çıkan sonuçlar da bu verileri doğrular nitelikte. MasterIndex araştırmasına göre Türk Halkı'nın yüzde 89'u geçtiğimiz 12 ay boyunca internetten alışveriş yapmamış. Araştırmaya göre internet üzerinden alışveriş yapan kredi kartı kullanıcıları en çok uçak bileti, tur, seyahat rezervasyonu (yüzde 36), sosyal aktivite bileti (yüzde 34) ve kitap, dvd (yüzde 15) satın alıyor. Bunun yanı sıra, sanal marketlerden günlük ev alışverişi yüzde 15 ve elektronik eşya alımı yüzde 5 ile internet üzerinden yapılan diğer harcama kalemleri arasında yer alıyor.

(CHT-CHT-MEF-E)

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Türkiye de Internetten Alışveriş Hala Emekleme Döneminde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement