Türkiye Traceca Dönem Başkanlığını Devraldı - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye Traceca Dönem Başkanlığını Devraldı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan: "Ulaştırma sektöründe son 12 yılda 100 milyar doların üzerinde yatırım gerçekleştirdik" "Hedefimiz karayollarında yıllık ortalama 6 7 milyar dolar yatırım, demiryolu yatırımlarında 2015 yılında 4 milyar dolarlık bir yatırım hedefliyoruz" "Bu yıl İstanbul'u.

29.01.2015 13:16

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, hedeflerinin karayollarında yıllık ortalama 6-7 milyar dolar yatırım gerçekleştirmek olduğunu belirterek, demiryolu yatırımlarında bu yıl 4 milyar dolarlık yatırım yapmayı hedeflediklerini bildirdi.

Bakan Elvan, üye ülkelerin ilgili bakanları, Avrupa-Kafkasya-Asya Ulaştırma Koridoru (TRACECA) ulusal sekreterleri, gözlemci ülke statüsündeki Litvanya, Avrupa Komisyonu temsilcileri, TRACECA proje liderleri ve TRACECA'nın iş birliği içinde olduğu uluslararası örgüt yetkililerinin katılımıyla gerçekleştirilen "11. TRACECA Hükümetlerarası Komisyon Toplantısı"nda 1 yıl sürdüreceği dönem başkanlığını devraldı.

İçinde bulunulan yüzyılda, malların hizmetlerin, sermayenin ve kişilerin dünyada serbest dolaşımının büyük önem kazandığını belirten Elvan, küreselleşme trendine paralel olarak hızlı ve alternatifli ulaşım koridorlarının geliştirilmesinin dünya ticaretinin gelişmesi için giderek zorunluluk haline geldiğini söyledi.

Bakan Elvan, özellikle son 20 yılda yaşanan gelişmelere bakıldığında Dünya Gayrisafi Yurtiçi Hasılası'nın yavaş yavaş batıdan doğuya doğru kaydığına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Ekonomik merkezin de yavaş yavaş doğuda ağırlığını hissettirmeye başladığını görüyoruz. Bu da özellikle Avrupa ile TRACECA güzergahında olan Orta Asya ve Uzak Doğu'nun bağlantısı ve bağlantıların güçlendirilmesinin önemini daha da artırıyor. Bu nedenle özellikle TRACECA üyelerinin ulaştırma alanındaki iş birliği, ortak proje geliştirmeleri, ortak yatırım alanlarına girmeleri son derece anlamlı. Hem karayolu hem demiryolu hem de denizyolunun mümkün olduğu yerlerde taşımacılığın, ülkelerimizin iş birliği ile daha hızlı daha emniyetli ve daha konforlu şekilde yapılabileceğini düşünüyorum."

Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan'ın başlattığı Kars-Tiflis- Bakü demiryolu hattı projesinin bile, ekonomik etkinliğin daha da hızlı şekilde etkileşimli olarak doğu ile batı arasında sağlanmasında çok önemli katkılar sağladığını ve sağlayacağını vurgulayan Elvan, bu çerçevede TRACECA üyeleri arasındaki proje iş birliğinin önemine dikkati çekti.

Lütfi Elvan katılımcılara, Türkiye'nin coğrafi konumundan güç alarak bölgesindeki her türlü iş birliğini geliştirmek için çaba sarf ettiğini aktararak, bu çalışmaların sadece bölge ülkelerin ekonomik gelişimini değil, aynı zamanda barış ve istikrar ile bölge halklarının birbiriyle daha da yakınlaşmasını hedeflediğini vurguladı.

"Karayollarında yıllık ortalama 6-7 milyar dolar yatırım hedefliyoruz"

TRACECA kapsamında yürütülen pek çok teknik altyapı projesi bulunduğunu, fakat bunların yeterli olmadığını belirten Elvan, fırsatların oluşabilmesi için önem verilmesi gereken konuları şöyle özetledi:

"Transit koridorların altyapıları hızla iyileştirilmeli ve geliştirilmesi sağlanmalı. Taşımacılık ve sınır geçişlerini kolaylaştırıp hızlandıracak ortak önlemler alınmalı. Bölge ülkelerinde demiryolu yatırımlarına çok önem vermek durumundayız. Dördüncüsü ise lojistik merkezlerin hem kapasitesinin hem de sayısının artırılmasının önemli olduğunu ve bu alana da öncelik verilmesi gerektiğini düşünüyorum."

Lütfi Elvan, Türkiye'nin uzun zamandan beri Avrupa-Asya ulaştırma bağlantıları yararına, ulaştırma potansiyelinin ortaya çıkarılması adına gücünü ortaya koyduğuna işaret ederek, Marmaray'ın hizmete alınmasının ardından yıl sonu itibariyle tamamlanması planlanan Kars-Tiflis-Bakü hattı ile beraber Londra'dan Pekin'e kadar kesintisiz ipek demiryolu ağının oluşturulmuş olacağını anlattı.

Konuşmasında Türkiye'nin ulaştırma alanında yaptığı çalışmalara da değinen Elvan, "Toplam 66 bin kilometre karayolu ağımızın yüzde 36'sını bölünmüş yol haline getirdik. Son 12 yılda 17 bin 600 kilometre bölünmüş yol inşa ettik. Üçüncü köprümüzü de 2015 yılı itibariyle tamamlayacağız. 2004 yılından bu yana aşağı yukarı bin 760 kilometre yüksek hızlı tren hatlarına uygun yeni demiryolu inşa ettik. Mevcut demiryolu hatlarımızın yüzde 85'inin altyapısını baştan aşağı yeniledik. 6 lojistik merkez çalışmasını tamamladık, 14'ü üzerinde çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu.

"Bu yıl İstanbul'u Bulgaristan sınırına bağlayan yüksek hızlı tren projesinin ihalesine çıkmak istiyoruz"

Bakan Elvan, ulaştırma sektöründe son 12 yılda 100 milyar doların üzerinde yatırım gerçekleştirildiğini anımsatarak, şunları kaydetti:

"Şu anki hedefimiz karayollarında yıllık ortalama 6-7 milyar dolar yatırım ki bunun içinde yap-işlet-devret modelinde yaptırılan otoyollar yok. Demiryolu yatırımlarında 2015 yılında 4 milyar dolarlık bir yatırım hedefliyoruz. Örnek olarak diyebilirim ki günde 400 aracın geçtiği yoldan altyapısı iyileştirilip bağlantılar kısaltıldıktan sonra günde 2 bin 500-3 bin araç geçmeye başladı. Sadece 2015 yılında 128 kilometrelik tünel açılışı gerçekleştireceğiz.

Biz bu yıl İstanbul'u Bulgaristan sınırına-Edirne Kapıkule'ye bağlayan yüksek hızlı tren projesinin ihalesine de çıkmak istiyoruz. Bu konuda gerekli çalışmaları arkadaşlarımız yapıyor. Bizim Batı'yı Doğu'ya bağlayan güzergahlarda önemli çalışmalarımız, demiryolu yatırımlarında söz konusu olacak." - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türkiye Traceca Dönem Başkanlığını Devraldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement