Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Tarkan Kadooğlu, yeni dünyada, bilginin yaratılması kadar onun nasıl kullanıldığı ve artı değere dönüştürüldüğünün öne çıktığını belirterek, " Singapur'un kişi başına yüksek teknoloji ihracatı 26 bin dolar iken, ülkemizde bu rakam sadece 27 dolar." dedi.
TÜRKONFED ile Güney Marmara Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (GÜNMARSİFED) iş birliğiyle İl Bazında Rekabet Endeksi Raporu Toplantısı, Balıkesir'de yapıldı.
GÜNMARSİFED Başkanı İsa Tamer Çelik, Salih Tozan Kültür Merkezi'ndeki toplantının açılış konuşmasında, ilk günden itibaren kapsamlı toplantılar, raporlamalar ve bölgenin ekonomik sorunlarının çözümüne yönelik çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirterek, toplantının Balıkesir'de yapılmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Kadooğlu ise kuruluşlarından bugüne yaptıkları çalışmalarla, ülkenin sürdürülebilir büyümesine, özgürlükçü bir demokrasinin yeşermesine, hukukun üstünlüğüne, farklılıkların büyük bir zenginlik oluşturduğu toplumsal ve kültürel hayata katkı sağlamaya çalıştıklarını söyledi.
Dünyada teknolojinin gelişmesiyle büyümenin hız kazandığını dile getiren Kadooğlu, şöyle konuştu:
"Ülkelerin rekabetçiliği artık kentlerin marka gücünden geçiyor. Kentler marka güçleriyle yeni bir kalkınma modelini harekete geçiriyor. Yerelden başlayan, bir zincirin halkaları gibi bölgesini ve ülke ekonomisini etkileyen bu kalkınma modelinde, yerelin potansiyelleri, imkan ve kapasiteleri fikri üzerinden stratejiler geliştiriliyor. 2030 yılında küreselleşmenin yerini kentleşmenin alacağı artık bir gerçek olarak karşımızda duruyor. Bu gerçeğin farkına varmak, bugünden, rekabetçilik, inovasyon ve yüksek teknolojili üretim için gerekli reformları acilen hayata geçirmek gerekiyor. Dünya Ekonomik Forumu Global Rekabet Endeksi'ne göre 138 ülke arasında Türkiye 55. sırada yer alırken, iş gücü piyasası verimliliğinde 126'ncı, inovasyon ve eğitimde ise 70'li sıralarda yer alıyor. Global İnovasyon Endeksi'nde ise ülkemiz 127 ülke arasında 43'üncü sırada bulunuyor. Her iki endekste de Singapur'un ilk sırada ya da ilk üçte olduğunu hatırlatmak istiyorum."
Yeni dünyada, bilginin yaratılması kadar onun nasıl kullanıldığı ve artı değere dönüştürüldüğünün öne çıktığını vurgulayan Kadooğlu, "Yüksek eğitime katılımda dünyada 8. sırada yer alan Türkiye'nin, bilgi bazlı istihdamda bulunduğu yer 72'ncilik. Singapur'un kişi başına yüksek teknoloji ihracatı 26 bin dolar iken, ülkemizde bu rakam sadece 27 dolar. Dünyanın en gelişmiş ilk 10 ekonomisi arasına girmek istiyorsak, yüksek katma değerli sürdürülebilir bir büyüme hedefliyorsak ülkemizin bu sıralamadaki yerinin düzeltilmesinde herkese büyük sorumluluklar düşüyor." dedi.
Son dönem raporlarına göre 2016'nın 4. çeyreğinde yaşanan daralmanın sona erdiğini ve artık pozitif bir ortamın başladığını belirten Kadooğlu, ülkedeki sanayinin 4.0'a geçmesi gerektiğini söyledi.
Geleneksel teşvik ve destekler
Almanya gibi gelişmiş ülkelerin sanayi 4.0'a ayak uydurduklarını ve bu yönde kendilerine yol çizdiğini dile getiren Kadooğlu, şöyle devam etti:
"Yüzde 5 gibi ekonomi uzmanlarını şaşırtan ilk çeyrek büyüme verisi, sekiz çeyrektir artış trendindeki ihracat rakamları, sanayi üretim ve tüketici güven endekslerindeki olumlu yükselişler, iş dünyası olarak motivasyon kaynağı yaratmaktadır. Vergi indirimleri, kredi garanti fonu aracılığıyla, KOBİ'lerin kredi havuzuna getirilen kolaylık, destek ve teşviklerin ekonomimizde can suyu yarattığı bir gerçektir. Enflasyon ve işsizlik rakamlarında, görece de olsa gerileme sinyalleri de alınacak yapısal tedbirlerin önemine işaret etmektedir. Geleceğe umutla bakmamızı sağlayacak bu veriler ile birlikte, ekonomimizin yakaladığı bu ivmeyi sürdürülebilir kılması artık daha önemli hale gelmiştir. Türkiye ekonomisinin yüzde 96'sını oluşturan KOBİ'lerimizin yüzde 60'ının düşük teknolojili üretim yaptığı, sadece yüzde 4'ünün yüksek teknolojili üretim gerçekleştirdiği bir sanayinin değişim ve dönüşüme ihtiyacı vardır. Aksi halde hedeflerimiz hayal olmaktan öteye geçemez."
Geleneksel teşvik ve destekler ile kısa vadeli önlemlerin işe yaramayacağı bir çağın yaşandığına dikkati çeken Kadooğlu, "Bu dijital çağın yarattığı ekonomik sistem, iş yapma yöntemleri, yönetişim ve yerelden başlayacak kalkınma noktasında yeni bir hikaye yaratmamızın zamanı gelmiştir. Dolayısıyla, bu yeni hikayenin anayasası da dijital çağın bize özgü ihtiyaçlarına cevap verecek yapısal ve ekonomik reformlardan geçecektir. Türkiye olarak Anadolu 4.0 hikayesini yaratmanın vakti gelmiştir." diye konuştu.
Konuşmaların ardından TÜRKONFED Ekonomi Danışmanı ve Rapor Yazarı Pelin Yenigün Dilek, Balıkesir ve Çanakkale bölgesinin kişi başı, bölgesel ve sektörel olarak yarattığı Gayri Safi Katma Değer (GSKD) rakamlarını katılımcılara açıkladı.
Son Dakika › Ekonomi › Türkonfed Başkanı Kadooğlu Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?