TAMER TOĞANAŞ - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, sivil havacılık sektöründe 2002 yılına göre istihdamın 3, sektörün cirosunun ise 10 katına çıktığını belirterek, " Türkiye'de sivil havacılıkta son 10 yılda sağlanan gelişmeler, dünya havacılık otoritelerinin tüm hesaplarını altüst etti" dedi.
Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sivil havacılıkta 2003 yılından itibaren serbestleşmeyle büyük bir gelişme kaydedildiğini söyledi.
İç hatlarda, 2002 yılında 2 merkezden 26 noktaya yapılan uçuşların, 7 havayolu işletmesi tarafından 7 merkezden 51 noktaya yükseldiğini, dış hatlarda ise 78 olan uçuş noktası sayısının 200'ün üstüne çıkarıldığını kaydeden Yıldırım, uçuş noktaları, işletmeci ve havalimanı sayıları artırıldıkça yolcu sayısının da yükseldiğine, buna bağlı olarak da uçak sayısı, istihdam ve havacılığın cirosunun da hızla arttığına işaret etti.
Havacılık sektöründeki istihdam ve cironun hesaplanması için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen yazılım sistemi ile işletmelerin, veri girişlerini şifreli doğrulama kodu içeren bağlantı adresleri ile web üzerinden yaptığı anlatan Yıldırım, "Bu yazılım sistemiyle ülkemizde havacılık sektöründe istihdam ve ciro miktarlarını tespit ettik. Önümüzdeki yıllarda da bu bilgilerin hızlı ve doğru bir şekilde hesaplanması mümkün olacak" diye konuştu.
İstihdam 3, ciro 10 katına çıktı
Türk sivil havacılığının 2003 yılında 65 bin olan çalışan sayısının 2012 sonu itibarıyla 167 bin 161 kişiye, 2,2 milyar dolar olan cirosunun da 21,4 milyar dolara yükseldiğini belirten Yıldırım, istihdam ve ciro artış rakamlarının son derece memnuniyet verici olduğunu söyledi. Bakan Yıldırım, istihdamın geçen yılsonu itibarıyla 2003 yılına göre 3, cironun ise 10 katına çıktığını belirtti.
Dünyada havacılık sektöründe 57 milyon kişinin istihdam edildiğini ve sektörün yıllık cirosunun da 2,2 trilyon dolar olduğunu ifade eden Yıldırım, Türkiye'de ise 167 bin 161 personelle 21,4 milyar dolar ciro elde edildiğini kaydetti. Yıldırım, dünya havacılık sektörü pastasında Türkiye'nin daha fazla pay alması için çalıştıklarını dile getirdi.
-Türk sivil havacılığı hızla büyüyor
Türk havacılık sektörünün sürekli büyüme eğiliminde olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Bugün 21,4 milyar dolar olan sektör cirosunun, 2023 yılında 35 milyar dolar, 2035'te 50 milyar dolara yükselmesi ve sivil havacılığın 2050 yılında ise 75 milyar dolarla dev bir sektör haline gelmesi bekleniyor" dedi.
Uçak sayısının 2002 yılında 150, koltuk kapasitesinin 27 bin 753, kargo kapasitesinin 215 bin 929 kilogram, toplam hava aracı sayısının da 588 olduğunu ifade eden Yıldırım, bugün uçak sayısının 380'e, koltuk kapasitesinin 65 bin 860'a, kargo kapasitesinin 1 milyon 450 bin 838 kilograma, toplam hava aracı sayısının ise bin 169'a ulaştığını kaydetti.
Yaşanan büyüme karşısında havalimanı kapasitelerinin yetersiz hale geldiğini vurgulayan Yıldırım, bu nedenle birçok havalimanının kapasitesini artırmak zorunda kaldıklarını ifade etti. Yıldırım, " Atatürk Havalimanı, büyütmenin de yeterli olamayacağı kadar kapasitesini aştı. Bu nedenle İstanbul'a yeni bir havalimanı yapıyoruz. 120 milyon yolcu kapasiteli dünyanın en büyük projelerinden bir tanesi. Yatırım maliyeti 10 milyar avro, yatırım, işletim ve kira maliyetleriyle 40 milyar avroluk dev bir proje. Bu havalimanının hizmete girmesiyle sivil havacılığımız gücüne güç, cirosuna ciro katacak" diye konuştu. - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?