Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Olumsuz konjonktüre rağmen 2013 yılında Türkiye Ekonomisi Orta Vadeli Programda (OVP) öngörülen yüzde 3,6'lık tahminin de üzerinde, yüzde 4 oranında büyüdü. Ekonomik büyüme, 2014 yılında da pozitif seyrini korumaktadır" dedi.
Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu'nun (YOİKK) 20. Toplantısı Ekonomi Bakanı Zeybekci başkanlığında toplandı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Zeybekci, teknik komiteler tarafından oluşturulan YOİKK Teknik Komiteler Eylem Planlarının sekizincisini karara bağlamak ve yeni döneme ilişkin çalışmaları başlatmak üzere bir araya gelindiğini belirterek, "Ekonomik refahın artırılmasında özel sektör yatırımlarının önemi büyüktür. Yeni firmaların ekonomiye kazandırılması, istihdamın artırılması, yenilikçi ürünlerin geliştirilmesi, ekonomik refah düzeyinin yükselmesine önemli katkılar sağlamaktadır. Özel sektör yatırımlarının artmasını hedefliyorsak, yatırımların önündeki engelleri doğru bir şekilde tespit ederek, bunları azaltmalı ve iş yapma süreçlerini iyileştirmeliyiz" diye konuştu.
Kamu özel sektör diyalog ortamını sağlamak üzere kurulan YOİKK platformunun, 2001 yılından bu yana daha yatırımcı dostu bir ekonomi yaratmak yolunda çalışmalarını aralıksız bir şekilde sürdürdüğünü ifade eden Zeybekci, "Platformda, yatırımcıların önündeki engelleri çözebilmek için, öncelikle bu engellerin neler olduğu, eylem planları aracılığıyla tanımlanmaktadır. Özel sektörümüz ile birlikte dinamik bir şekilde ve sinerji içerisinde yürüttüğümüz çalışmalar ile, daha iyi bir yatırım ortamına ve daha güçlü bir ekonomiye kavuşmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.
"2003-2013 DÖNEMİNDE YILLIK ORTALAMA YÜZDE 5 ORANINDA BÜYÜDÜĞÜMÜZÜ GÖRÜYORUZ"
Küresel ekonomideki yavaşlamaya ve içinde bulunduğumuz bölgedeki sorunlara rağmen, ekonomik büyüme anlamında başarılı bir performans sergilendiğini söyleyen Zeybekci, şunları kaydetti:
"2003-2013 döneminde yıllık ortalama yüzde 5 oranında büyüdüğümüzü görüyoruz. Olumsuz konjonktüre rağmen 2013 yılında Türkiye ekonomisi Orta Vadeli Programda (OVP) öngörülen yüzde 3,6'lık tahminin de üzerinde, yüzde 4 oranında büyüdü. Ekonomik büyüme, 2014 yılında da pozitif seyrini korumaktadır. 2014 yılı birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre sabit fiyatlarla yüzde 4,3'lük bir artış gösterdi. Bu oran Avrupa Birliği ülkeleri içerisindeki en yüksek büyüme oranıdır. Son dönemde dış talepteki toparlanmanın da etkisiyle ihracatımızın, büyümeye olumlu katkıları artmaktadır. İhracata dayalı büyümeyi güçlü bir şekilde devam ettirebilmemiz için, firmalarımızın ihracat odaklı büyüme stratejilerini ön plana çıkarmaları ve ileri teknoloji ürünleri gibi katma değeri yüksek ürünlerle ihraç pazarlarını genişletmeleri gerekmektedir. Bu yöndeki girişimlerin olumlu sonuçlarının dış ticaret rakamlarımıza yansıdığını görüyoruz. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan geçici dış ticaret verilerine göre ihracat 2014 yılı Mayıs ayında, 2013 yılının aynı ayına göre, yüzde 3,6 artarak yaklaşık 13,8 milyar ABD Doları, ithalat yüzde 10,3 azalarak 20,9 milyar ABD Doları olarak gerçekleşti. Mayıs ayında dış ticaret açığı, yüzde 28,7 azalarak 9,9 milyar ABD Dolarından 7,1 milyar ABD Dolarına geriledi. Avrupa'daki toparlanma ve kur etkisi ile ihracatımızda yaşanan artışlar ve kısa vadede iç talebi baskılamaya yönelik tedbirlerin sonuçlarının alınmaya başlamasıyla birlikte ithalatımızda kaydedilen gerileme ihracatın ithalatı karşılama oranında artışla sonuçlanmıştır. 2014 Ocak-Mayıs döneminde, ihracatımız 67,4 milyar doları, ithalatımız ise 99 milyar dolar olarak gerçekleşti ve bu dönemde ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 68,1'e yükseldi. 2014 yılı ilk dört ayında cari açığımız bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 33,6 azalarak, 16,4 milyar dolara gerilemiştir. 2014 yılı Haziran ayı İhracatçı Birlikleri verilerine göre, 2014 yılı Haziran ayı ihracatımız 2013 yılının Haziran ayına göre yüzde 6,6 oranında artarak 12,5 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Ocak-Haziran dönemi ihracatımız geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 7,3'lük artışla toplamda yaklaşık 80 milyar dolara ulaşmıştır. 2014 yılının Ocak-Haziran döneminde ise geçen senenin aynı dönemine göre, sanayi ürünleri ihracatımız yüzde 7,1 artışla 62,8 milyar dolara ulaştı. Özellikle ihracatta yakaladığımız bu tempoyu artırarak sürdürmemiz önemlidir."
"MERKEZ BANKASI'NIN İNDİRİM KARARLARININ CESUR BİR ŞEKİLDE DEVAM ETMESİ GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ"
Türkiye'nin yabancı yatırımcılar açısından son dönemde en doğru adreslerden biri olduğunu söyleyen Bakan Zeybekci, "1984-2002 arasında ülkemize sadece 14,6 milyar dolar yabancı yatırım girişi olmuş, 2003 yılından bu yana ise yaklaşık 142 milyar dolar değerinde giriş kaydedilmiştir. Ülkemize uluslararası yatırımcıların ilgi göstermesi yatırımların artırılması bakımından büyük önem taşımaktadır. Bununla birlikte, yatırımlara hız kazandırmanın öncelikli ihtiyaçlarından biri de uygun finansman koşullarının sağlanmasıdır. Bu çerçevede, küresel piyasalardaki hareketler Merkez Bankamız tarafından da yakından takip edilmektedir. FED'in para politikasında normalleşme sürecinde 2014 yılı başında alınan faiz artırım kararları küresel risklerin büyük ölçüde fiyatlanmasının ardından kademeli olarak geri çekilmektedir. Bu nedenle uygun finansman koşullarının sağlanması adına Merkez Bankası'nın indirim kararlarının cesur bir şekilde devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz. 2014 yılının ilk dört ayında ülkemize gelen uluslararası doğrudan yatırımlar 5 milyar 118 milyon dolara ulaşmıştır. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 46'lık bir artış gerçekleşmiştir. Türkiye'nin uluslararası doğrudan yatırım girişlerinde sağladığı bu son dönemdeki olumlu gelişmelerin, uluslararası kuruluşların değerlendirmelerinde de vurgulandığını görmekteyiz. Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı Örgütü (UNCTAD) tarafından 24 Haziran'da açıklanan 2014 Dünya Yatırım Raporu'nda 2013 yılında en fazla uluslararası doğrudan yatırım çeken ülkeler arasında Türkiye 2012 yılına göre 2 basamak yükselerek 22'inci ülke olurken, gelişmekte olan ülkeler arasında ise 3 basamak yükselerek 11'inci sırada yer almıştır. Türkiye 2013 yılında Batı Asya Bölgesinde 2012 yılında olduğu gibi yine en çok doğrudan yatırım çeken ülke olmuştur" şeklinde konuştu.
"BANKACILIK ÜRÜN VE HİZMET ÜCRETLERİ UYGULAMASINA BENZER BİR UYGULAMA, KOBİ KREDİLERİ İÇİN DE SAĞLANMAYA BAŞLAMIŞTIR"
Geçtiğimiz dönem yatırım ortamının iyileştirilmesi için tüm YOİKK teknik komitelerinin verimli çalışmalar yürüttüğünü hatırla "Bu çalışmalar neticesinde, yatırımcılarımızın engel olarak gördükleri birçok konuyu detaylı olarak ele aldık ve birçok soruna çözüm ürettik. 2013-2014 dönemi Eylem Planında yer alan 49 eylem maddesinden 27'siamacına uygun şekilde sonuçlandırıldı" dedi.
Tamamlanan eylemlerin hepsinin ayrı öneme sahip olduğunu bildiren Zeybekci, şunları söyledi:
"6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ve ikincil düzenlemelerinde uygulamada ortaya çıkan sorunları tespit etmek üzere çok değerli bir Çalışma Raporu hazırlandı. Bu rapor önümüzdeki dönemde yapılacak mevzuat düzenlemelerine referans teşkil edecek. İstihdam teşviklerinin etki analizlerinin yapılmasına ilişkin kapsamlı bir Proje başlatıldı. Bu projenin tespitleri ile istihdama yönelik teşvikleri daha fazla hedeflenen amaçlara hizmet eden rasyonel bir yapıya kavuşturmayı hedefliyoruz. ÇED sürecindeki işlemlerde önemli kolaylıklar sağlanmıştır. ÇED olumlu belgesinin ilk aşamada istenmesi uygulaması değiştirilmiş, süre sınırı uygulaması getirilmiş, ilgili genelge ve yönetmelik çalışmaları tamamlanmıştır. Bununla birlikte, kamu yatırım faaliyetlerine ilişkin görüş verilmesinde öncelik getirilmesi uygulaması başlatılarak süreç hızlandırılmış, yapılan itirazların en geç 3 ay içerisinde karara bağlanması yönünde gerekli düzenlemeler yapılmıştır. E-ÇED uygulaması ile kurum görüşlerinin tek aşamada alınmasına yönelik Yönetmelik çıkarılmıştır. Katma değer vergisi iadelerine ilişkin uygulamaların iyileştirilmesi amacıyla Nisan ayında Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği yayımlanmıştır. Anılan Tebliğ ile iadelerin tek bir tebliğ altında toplanması, Özel Esaslar Uygulamasından otomatik çıkış sağlanması, tecil ve terkin uygulamasından yararlanacak imalatçıların kapsamı tarımsal üretimi de kapsayacak bir şeklide genişletilmesi gibi yatırımcılar açısından önemli yenilikler sağlanmıştır. Dış ticareti teknik anlamda kolaylaştırıcı eylemler üzerinde çalışılmıştır. Gümrük hizmetlerinde "Tek Pencere Sistemi"ne geçilmesine yönelik çalışmalara devam edilmiş, kurumlarımız arasında veri paylaşım protokolleri hazırlanarak sistemin pilot uygulamasına başlanmıştır. Önümüzdeki dönemde de bu çalışmalara devam edilecektir. Türkiye'deki Ar-Ge ekosistemini rakip veya potansiyel rakip ülkelerden daha iyi seviyeye getirmeyi hedefleyen bir program yapılması için yol haritası olacak mahiyette bir çalışma gerçekleştirilmiştir.- Yatırımcılar açısından önem taşıyan hukuksal altyapının geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapılmıştır. Bu süreçte, Türk Borçlar Kanunu, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Tasarısı ile İstanbul Tahkim Merkezi Kanunu Tasarısı çalışmaları, özel sektörün desteğiyle takip edilmiştir. BDDK tarafından Internet sitesinde tüketici kredilerine ilişkin olarak hazırlanmış olan Bankacılık Ürün ve Hizmet Ücretleri Uygulamasına benzer bir uygulama, KOBİ kredileri için de sağlanmaya başlamıştır."
2014-2015 YOİKK EYLEM PLANLARI
YOİKK Teknik Komiteler Eylem Planlarının sekizincisini 2014-2015 Haziran dönemini kapsayacak şekilde hazırladıklarını belirten Bakan Zeybekci, eylemlerin nihai hale getirilmesi için yapılanları anlattı.
Zeybekci, "Teknik komitelerimizin üzerinde çalışacakları 62 eylem maddesi belirlendi.
Yeni eylem maddeleri ile birlikte, bunları gerçekleştirmek üzere teknik komitelerimizin bağlı kalacakları iş programları da hazırlandı" dedi.
Teknik komitelerin yeni eylemlerine ilişkin Zeybekci, "Şirket İşlemleri ve Kurumsal Yönetim Teknik Komitemiz, bir önceki eylem planında hazırlanan Çalışma Raporu bulgularından da yararlanmak suretiyle 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanununun uygulanmasından kaynaklan sorunların çözümüne yönelik mevzuat değişiklik önerileri hazırlayacaktır. Yine bu teknik komitemizce payları borsada işlem gören şirketlerde entegre raporlama konusunda farkındalık yaratmak üzere çalışmalar yürütülecektir. İstihdam Komitemiz, öncelikli olarak Türkiye'de yatırım yapacak yabancılara, süresiz ikamet ve çalışma izni ile vatandaşlık haklarının sağlanması ile ilgili düzenlemeleri ele alacaktır. Bu çalışmalar, uluslararası yatırımcıların Türkiye'ye olan ilgisini daha da arttıracaktır. Bu teknik komite ayrıca, istihdam teşviklerinin etki analizini yapmak ve yabancıların çalışma izin süreçlerini iyileştirmek üzere geçen sene başlattığı çalışmaları bu dönemde de somut çıktılarla bir ileri aşamaya taşıyacaktır.
GİTES ve Sektörel lisanslar Teknik Komitemiz, madencilik sektöründe ruhsat güvencesinin arttırılmasına ve ruhsat iptaliyle ilgili sorunların giderilmesine yönelik çalışmalar yapacaktır.
Vergi ve Teşvikler Teknik Komitemiz, yatırımcılar için maliyet unsuru olan, aynı işleme yönelik olarak alınan damga vergisinden kaynaklanan iş yapma maliyetlerini azaltmaya yönelik çalışmalar yürütecektir. Dış Ticaret ve Gümrükler Teknik Komitemiz, Türk firmaların hedef pazarlardaki faaliyetlerini artırmaya yönelik ticaret merkezlerinin hayata geçirilmesi için çalışmalar gerçekleştirecektir. Fikri Sınai Mülkiyet Hakları ve ARGE Teknik Komitemiz,iadesine karar verilen ancak geri alınmayan suç eşyalarının imha edilebilmesi için ihtiyaç duyulan mevzuat düzenlemesi üzerinde çalışacaktır. Yatırım Ortamı Mevzuatı ve Hukuksal Süreçler Teknik Komitemiz, arabuluculuk ve bilirkişilikle ilgili uygulamalara etkinlik kazandırmaya yönelik faaliyetlerinin yanı sıra yüksek mahkeme kararlarının kişisel veriler korunarak erişime açılması amacıyla çalışmalarına devam edecektir. Finansmana Erişim Teknik Komitemiz, özellikle KOBİ'ler açısından sorun teşkil eden finansman imkanlarının iyileştirilmesi yönünde önemli eylemler belirlemiştir. Bu kapsamda, finansman imkanlarını çeşitlendirecek Bireysel Katılım Sermayesi Sistemi, Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklıkları ve Girişim Sermayesi Fonlarına ilişkin mevzuat düzenlemelerine yönelik çalışmalar bu komitemizde ele alınacaktır. Altyapı Teknik Komitemiz, yine geçtiğimiz eylem döneminde başlatılan demiryollarının sanayi bölgelerine götürülmesi çalışmalarına devam ederek, lojistik konusunda gerekli altyapının geliştirilmesi çalışmalarını önümüzdeki dönemde de sürdürecektir. Türkiye'yi hem ulusal hem de uluslararası yatırımcılar açısından cazip bir yatırım merkezi haline getirmek öncelikli hedefimizdir" şeklinde konuştu. - ANKARA
Son Dakika › Ekonomi › Yoikk 20. Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?