Küresel piyasalar, geçen hafta yoğun veri gündeminde genel olarak pozitif görünümü korurken, yeni haftada iç dinamiklerin öne çıkabileceği, yurt içi piyasaların ise bugün sanayi üretimi verisini takip edeceği belirtiliyor.
ABD'de geçen haftanın son işlem gününde işsizlik oranı yüzde 5,8 ile beklentilerin altına gerilerken, tarım dışı istihdam verisi ise beklentileri karşılayamadı. Açıklanan verilerin ardından hisse senedi piyasaları gün içinde satış baskısı altında kalsa da yükseliş isteğini korudu ve satışlar karşılandı. Dow Jones endeksi cuma günü tarihinin en yüksek kapanış rekorunu yüzde 0,11 daha geliştirerek 17.574 puana taşırken, S&P 500 endeksi de haftayı 2.032 puan ile rekor seviyeden tamamladı. ABD'de endeksler haftalık bazda yüzde 1'i aşan artışlarla yükseliş serisini üçüncü haftaya taşıdı. Analistler, bu hafta görece zayıf veri takvimi nedeniyle piyasalarda iç dinamiklerin öne çıkabileceğini belirtiyor.
Avrupa tarafında geçen hafta Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faizlerde değişiklik yapmaması ve ECB Başkanı Mario Draghi'nin gerekirse geleneksel olmayan yeni adımlar atabileceğini söylemesi avro/dolar paritesinin son 2 yılın en düşük seviyesi olan 1,2359'u görmesine neden olurken, hisse senedi piyasaları cuma günü karışık bir seyir izledi. Cuma günü Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,91, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,81 değer kaybederken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi ise yüzde 0,25 yükseliş kaydetti.
Asya tarafında yeni haftanın ilk işlem gününde Hong Kong ve Şanghay'da borsalar arasında yapılacak işbirliği ile ilgili haberlerle endeksler yüzde 1,5'i aşan yükselişler kaydederken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,59 değer kaybetti. Dolar/yen paritesinin ise geçen haftaki hızlı yükselişinin ardından bugün önceki kapanışa göre yaklaşık yüzde 0,44 gerilemesi dikkati çekiyor.
Yurt içinde geçen hafta tahvil-bono piyasasında yatay bir seyir izlenirken, haftalık bazda BIST 100 endeksi yüzde 3,25 değer kaybetti, dolar/TL ise yüzde 1,74 yükseldi. Analistler, doların gelişen ülke para birimlerine karşı gücünün dolar/TL ve BIST 100 endeksinin yönü üzerinde de belirleyici olacağını ifade ederek, bunda da Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilim ile ilgili haberler ile özellikle Rusya Merkez Bankası'nın attığı adımların izleneceğini, bugün yurt içinde ise sanayi üretimi verisinin takip edileceğini kaydediyor.
Sanayi üretimi beklentisi yüzde 4,1
AA Finans'ın, TÜİK tarafından saat 10.00'da açıklanacak eylül ayı sanayi üretim endeksi verilerine ilişkin beklenti anketine katılan 15 ekonomistin tahminlerinin ortalaması yüzde 4,1 oldu. Ekonomistlerin eylül ayı için sanayi üretimi endeksi beklentileri yüzde 1 ve yüzde 7,3 aralığında yer aldı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi beklentisinin ortalamasını bildiren ekonomistlerin beklentilerinin ortalaması yüzde 2,1, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi beklentisinin ortalaması ise yüzde 2,3 oldu.
Ağustos ayında arındırılmamış sanayi üretim endeksinde, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12,5 artış görülmüştü. - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › Yurt İçi Piyasalar Sanayi Üretimi Verisine Odaklandı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?