Zafer Çağlayan: "Abd ile Serbest Ticaret Antlaşması Müzakereleri İçin Hazırız" - Son Dakika
Ekonomi

Zafer Çağlayan: "Abd ile Serbest Ticaret Antlaşması Müzakereleri İçin Hazırız"

Zafer Çağlayan: "Abd ile Serbest Ticaret Antlaşması Müzakereleri İçin Hazırız"

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ABD ile Serbest Ticaret Antlaşması'nın müzakerelerine başlamak için hazır olduklarını ifade etti.

14.03.2013 16:54

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ABD ile Serbest Ticaret Antlaşması'nın müzakerelerine başlamak için hazır olduklarını ifade etti.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Dünya Ticaret Örgütü Genel Direktörü Pascal Lamy, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) düzenlediği toplantıda görüştü. Sait Halim Paşa Yalısı'nda yapılan toplantıya iş dünyasından çok sayıda kişi katıldı. İkili görüşmenin ardından Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan bir açıklama yaptı. Bir basın mensubunun Türkiye'nin Serbest Ticaret Anlaşmasıyla ilgili yaşadığı haksız rekabeti sorması üzerine Bakan Çağlayan, "Biz Avrupa Birliği Gümrük Anlaşması'nı yaparken, tam üyelik mükellefiyetlerini yüklenmiş bir ülkeyiz. Oysa AB'nin Serbest Ticaret Anlaşması yapmış olduğu ülkelerle böyle bir mükellefiyet yok. Bizde Gümrük Birliği Antlaşması ile Türkiye'nin AB'ye üyeliğinde her türlü engelin gösterilmiş olduğu şu ortamda biz Serbest Ticaret Anlaşması yapanlardan daha ağır mükellefiyetlerle karşı karşıya kalıyoruz" ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği'ni insafa davet ettiğini ifade eden Çağlayan, "AB'yi akla, izana, insafa davet etmek istiyorum. Bunu her seferinde, her fırsatta konuşuyoruz, tartışıyoruz. Sayın Bakanımız Bağış, bütün gününü bunlarla geçiriyor. Biz AB ile yapılmış olan Serbest Ticaret Anlaşması'nın 10-12 yıl önce gerek Meksika, gerek Güney Amerika, 7 yıl önce antlaşma yapmış olduğu Cezayir'le şuan da haksız bir rekabetle karşı karşıyayız. Bu ülkeler AB Gümrük Antlaşması ve Serbest Ticaret Antlaşması'ndan faydalanarak benim ülkeme sıfır gümrük ile giriyor. Ama benim ülkemin ürünleri, ihracatçı yüzde 30'lara yüzde 40'lara, yüzde 100'lere varan gümrüklerle giriyor. Türkiye olarak ortak gümrük tarifesine üye olan, tarafı olan bir ülkeyiz.

Türkiye'nin ortalama 3. ülkelere sanayi ürünlerindeki toplam ithalatı ortalama yüzde 4.2'dir. Biz yüzde 100'lerle karşı karşıya kalıyoruz" şeklinde konuştu.

Serbest Ticaret Anlaşması görüşmelerinde Türkiye'nin kayıtsız kalamayacağını vurgulayan Çağlayan sözlerini şöyle sürdürdü;

"Bizim AB'ye karşı olan söylemlerimiz biraz daha katı olacak. Onların anladığı lisanla konuşacağız.

Ben konuşacağım ve bunu çok net ifade ediyorum. Çünkü yıllardır anlatmak istedik ancak yıllardır maalesef anlamama konusunda çok ciddi başarı gösterdiler. Onlarda biliyorlar aslında, Türkiye'nin bu konuda karşı karşıya kalacağı sıkıntıları. Bunun yanında teknik hazırlıklarımızı yaptık. Biz ABD'yle şuan için Serbest Ticaret Antlaşması'nın müzakerelerine başlamak için hazır olduğumuzu buradan ifade etmek istiyorum. Türkiye böyle bir haksız rekabetle karşı karşıya kalmamalı. Burada bizim suçumuz AB ile Gümrük Antlaşması yapmaksa, AB'ye üyelik yolunda her türlü engellere rağmen ısrarlı olan bir Türkiye'yse oturup bazı durumları gözden geçirmek zorunda kalabiliriz. Bu artık bıçağın kemiğe dayandığı noktadır. Bugüne kadar bu kadar sert bir söylemimiz olmamıştır. Ama Transatlantik Serbest Ticaret Antlaşması görüşmelerinde Türkiye kayıtsız kalamaz ve asla kayıtsız bırakılmamalıdır." - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Zafer Çağlayan: 'Abd ile Serbest Ticaret Antlaşması Müzakereleri İçin Hazırız' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement