Zeytinyağında 130 Bin Ton Rekolte Bekleniyor - Son Dakika
Ekonomi

Zeytinyağında 130 Bin Ton Rekolte Bekleniyor

Zeytinyağında 130 Bin Ton Rekolte Bekleniyor

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK), bu yıl zeytinyağında rekolte beklentisinin 130 bin ton olduğunu açıkladı.

26.09.2013 18:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK), bu yıl zeytinyağında rekolte beklentisinin 130 bin ton olduğunu açıkladı. UZZK Başkanı Mustafa Tan ise, "Suriye sınırından giren zeytinyağı sektörü vurur" dedi.

İzmir Ziraat Mühendisleri Odası'nda toplanan Zeytin ve Zeytinyağı Rekoltesi Ulusal Resmi Tespit Heyeti, toplam ağaç varlığının geçen yıla göre artmasıyla meyve veren ağaçların geçen yıla oranla yüzde 2.31 arttığını ifade ederek, sofralık zeytin rekoltesinin bir önceki yıldan yüzde 9.9'luk, zeytinyağı rekoltesinin ise yine bir önceki yıldan yüzde 35.8'lik azalışta olduğunu fakat bu düşüşün son altı yılın ortalamasından yüzde 13 daha düşük kaydedildiğini açıkladı.

UZZK Başkanı Mustafa Tan, üyesi oldukları Uluslararası Zeytin konseyi (IOC) verileri baz alındığında 130 bin ton olarak beklenen zeytinyağı üretiminin bundan önceki son 6 yıl ortalaması olan yaklaşık 128 bin 500 tondan yüzde 1.1'lik bir yükseliş gösterdiğini ifade ederek, "Bu yıl uçakla ilaçlamanın kalkması nedeniyle zeytin ve zeytinyağının üretimi ile ilgili sorunlar oluşabilir, kurtlanma ve hastalık görülebilir. Ancak kalitede herhangi bir düşüş yaşanmayacaktır" dedi.

Fiyatların ucuzluğundan dolayı üreticinin perişan olduğunu kaydeden Tan, şöyle konuştu:

"Geçtiğimiz yıllarda İspanya, İtalya ve Amerika'ya çok düşük rakamlara, 5,8 euro gibi çok düşük rakamlara yağ satılmamalıydı. Dökme yağı ihracatına karşı değiliz ancak İspanya, İtalya ve Amerika o dönem yeteri kadar yağ üretemediği için yağı bizden aldı, bu yüzden düşük rakamlara satmamalıydık. Güneydoğu sınırlarımızda geçişler söz konusu, Suriye'deki hareketlilik konusunda da duyarlıyız. Suriye'den gelen mültecilerle birlikte ülkeye zeytin ve zeytinyağı da giriyor. Geçtiğimizin rekoltenin içinde bu yağlar da var, dolayısıyla ülke ekonomisine katkı sağlamaz. Bu bir selden kütük kapma telaşıdır. O yangıdan fayda sağlama düşüncesi. Özellikle Güneydoğudaki üreticilerin ciddi önlemler alması gerek" şeklinde konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'e teşekkür eden UZZK Başkanı Tan, primlerin 11 kuruştan 70 kuruşa kadar yükseldiğini ancak mevcut pirimin aslında zeytine verilmesi gerektiğini belirterek, eski ağaçlara yeteri kadar bakım yapılmamasına dikkat çekti. Tan, "Zeytin ve özellikle zeytinyağında kampanya ve tanıtım çok önemli. Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve sanatçılar televizyonda zeytinyağı içse tüketim patlar. Zeytinyağının tanıtımı için hazırlığımız mevcuttu ancak bitkisel yağcılar haksız rekabete neden olacağı iddiasıyla engelledi. Lokman hekimin ye dediği, dört dini kitapta adı geçen, 'Allah'ın bahşettiği ağaç' dediğimiz zeytinin, bu kadar değerli bir ürün olarak tanıtımını yapamıyoruz" dedi.

Heyet üyesi İsmet Uçar ise, Türk zeytin çiftçisinin yüzde 60'ının mesleği terk ettiğini, para kazanamadıklarını, 1 milyon ton yağ açığının olduğunu ifade ederek, "Diretilmemesi sonucu çiftçilerin rahat nefes alamayıp işlerini terk etti" diye konuştu. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Zeytinyağında 130 Bin Ton Rekolte Bekleniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement