Doktorun inanılmaz tespih koleksiyonu
Servetlik tespihlerini evinin duvarında sergiliyor
10 Yıl içinde birçoğu çok değerliği 450 tespih biriktirdi
Tespih Koleksiyoneri Genel Cerrahi Uzmanı Dr. İhsan Oruk: "Tespihde usta ve malzeme çok önemli"
" Türkiye'de işlemeli tespihlerde ilk sıralardayım"
ESKİŞEHİR - Eskişehir'de genel cerrahi uzmanı olan Dr. İhsan Oruk, 10 yıl önce başladığı ve bir servet harcadığı işlemeli tespihleri ile Türkiye'de ön önemli koleksiyonerlerin başında gelmeyi başardı.
Üniversitede okuduğu yıllarda bir hocasının tespih koleksiyonunu görerek bu sanat dalına merak salan İhsan Oruk, aradan geçen yıllar içinde Türkiye'deki en önemli ustalarla tanışma fırsatı yakalamış. Birbirinden farklı malzemelerle tanınmış ustalara işlemeli tespih yaptırmaya başlayan Oruk'un şuanda değerli 450'den fazla tespihi bulunuyor. Tespihlerini evinin duvarlarına özel olarak yapılmış alanda sergileyen Oruk, Türkiye'de çok değerli tespih ustalarının olduğunu söyledi. Ustalar tarafından yapılan tespihlere bir sanat ürünleri oldukları için değer biçemeyen İhsan Oruk, merakının özellikle işlemeli tespih olduğunu belirtti. Koleksiyonda tespihlerde ve imamelerinde Osmanlı padişahları, Kabe ve daha bir çok farklı objenin yer alıyor. En önemlisi ise özel olarak yapılan tespihlerin bir ikincisi yok.
"Tespihte malzeme ve usta çok önemli"
Tespih merakının eskiye dayandığını belirten Koleksiyoner Dr. İhsan Oruk, "Tam anlamıyla bu işle 10 yıldır ilgileniyorum. Üniversitede bir hocamızın tespih koleksiyonu vardı. Onu gördükten sonra başladık. 10 yıldır tespih koleksiyonu yapmaya, tespih toplama arayışına girmiş bulunmaktayız. Yıllardır sürekli tespih araştırıyoruz, ustalarla görüşüyoruz. Yaklaşık 450 civarında tespihimiz var. Koleksiyonumda genellikle işlemeli tespihleri değerlendiriyorum. Tespihleri ustalarından alıyorum. Malzemeleri bulup, ustalara yaptırıp ya da, nakkaşa üzerine nakışlar yaptırarak koleksiyonu gerçekleştiriyoruz. Türkiye'de genellikle tespih koleksiyonuna merak çok fazla var. Bu işin müdavimleri olan iyi koleksiyonerlerin çalıştığı ustalar aslında sınırlıdır. Tespih sanatında duayen ustalarımız çok fazla var. Bunlardan bazıları, Mustafa Ünver, Özcan Atalar, Ahmet Geloğlular, Bedri Aslantaşlar, Bülbül ailesi ve daha ismini zikredemediğim çok sayıda usta var. Genellikle tespih olarak bunların tespihlerini tercih ediyoruz. Tespihte iki şey önemli malzeme ve yapan usta. Bunlar olduğu takdirde o tespih sizde anlam ifade eder. Çünkü sanat sanatkarı ile değerlidir. Bende bu yüzden koleksiyonumda sanatçısı bilen tespihleri tercih ediyorum. Sanatçılar bilindikten sonra kullanılan malzemede çok önemli. Olabildiğinde nadir bulunan objeleri tercih ediyorum" dedi.
"İşlemeli tespihlerde Türkiye'de ilk sıralardayım"
Koleksiyonunda farklı grupların olduğunu ifade eden Dr. Oruk, konuşmasının devamında şunları söyledi:
"Ağaç, kehribar ve hayvansal ürünler grubu var. Bunları daha çok tercih ediyorum. Ağaç grubunda, Afrika ağaçlarından, mavi Amerikan ağacına, yerli ağaçlarımız gibi bir çok ağaçtan yapılmış tespih bulunmaktadır. Tespihin ana malzemelerinden biri de diş grubudur. Diş tespih yapımında makbul olan bir gruptur. Fil, balina, su aygırı ve mors dişi, bunlar çok değerlidir. Avrupa eskiden obje olarak değerlendirilmiş, şuanda kullanılmayan objeler alınarak ustalar tarafından tespihe çevriliyor. Bir tespih içinde olsa, yaşam hakkı nedeniyle hayvanın katledilmesine karşıyız. Benim bilmediğim ancak ustaların söylediğine göre işlemeli tespihler grubunda ön sıralarda yer alan bir koleksiyona sahibiz."
Son Dakika › Genel › Doktorun İnanılmaz Tespih Koleksiyonu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?