Pagasus uçağı kazasına pilot değerlendirmesi
"Teknik arıza ya da insan hatası olması da mümkün"
İSTANBUL - Pegasus Havayolları'na ait uçağın pistten çıkmasının ardından kazanın neden meydana geldiği konusu tartışılmaya devam ederken, konuya ilişkin açıklamada bulunan Türkiye Havayolu Pilotları Derneği Başkanı Kaptan Pilot Ayhan Günal,"Teknik arıza olabilir. Her şey mümkün nihayetinde o uçağı kullanan meslektaşlarımız, insan hatası da mümkün" dedi.
Pegasus Havayolları'nın Ankara- Trabzon uçuşunu gerçekleştiren TC8622 sefer sayılı Boeing 737-800 tipi tarifeli uçağı, önceki gece Trabzon Havalimanına inişinin akabinde bilinmeyen bir nedenle pistten çıkmış ve denize düşmesine metreler kala durabilmişti. Kaza sonrası uçakta bulunan 162 yolcunun yanı sıra 2 pilot ve 4 kabin görevlisi uçaktan tahliye edilirken, olayda herhangi bir can kaybı yaşanmamıştı.
Facianın eşiğinden dönülen olayın ardından kazanın hangi sebeple gerçekleşmiş olabileceği konusu, kamuoyunun gündemine geldi. Konuya ilişkin İhlas Haber Ajansı'na açıklamalarda bulunan Türkiye Havayolu Pilotları DerneğiBaşkanı Kaptan Pilot Ayhan Günal, kazanın hangi sebeple gerçekleşmiş olabileceğine ilişkin ihtimalleri değerlendirdi. Günal, olayın pilotaj hatası, olumsuz hava koşulları ya da teknik arıza gibi birçok nedenden dolayı gerçekleşmiş olabileceğini ifade etti.
"Birçok senaryo var"
Kazaya ilişkin incelemeler tamamlanmadan önce net bir değerlendirme yapmanın güç olduğuna vurgu yapan TALPA Başkanı Ayhan Günal, "Çok büyük bir olayın eşiğinden dönülmesi ve kimsenin burnu bile kanamadan çıkmış olması sevindirici bir olay. Birçok senaryo var. Fakat bu senaryoların hepsine en doğru şekilde cevap vermek mümkün değil. Ama bu kazaya sebep olabilecek etkenlerden de bahsetmek gerekiyor. Birincisi meteorolojik şartlar. İniş esnasında yağmur var. Dolayısıyla pistin kaygan olma durumu olabilir. İnişe etki edecek veya durmayı engelleyecek su yastığı diye tabir ettiğimiz bir şey oluşabilir. İkincisi uçakta indikten sonra ya da iniş esnasında oluşan bir teknik arıza olabilir. Her şey mümkün nihayetinde o uçağı kullanan meslektaşlarımız, insan hatası da mümkün. Ama şu aşamada her ihtimal gibi bunu söylemek de doğru olmaz. Bunların hepsi incelemeden sonra kesinlik kazanacak ve kaza sonucu o zaman ortaya çıkacak" şeklinde konuştu.
İnceleme süreci nasıl işleyecek?
Bu aşamadan sonra uygulanacak inceleme sürecinin işleyişine ilişkin bilgiler de veren tecrübeli Kaptan Pilot Ayhan Günal, "Ulaştırma Bakanlığımıza bağlı kaza kırım inceleme komisyonu var, kaza yapan uçak Boeing 737-800 olduğu için Boeing firmasından inceleme ekibi gelecektir. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün ilgili otoritelerinin kaza kırım heyetleri gelecektir. Bütün bunların bilgilerini birleştirmesi sonucu inceleme raporları ortaya çıkıyor. En doğru bilgi de zaten ondan sonra gelecek" diye konuştu.
"Uçak yerdeyken dahi emniyet kemeri bağlı olmalı"
Kazanın ardından kabin için güvenlik tedbirleri kapsamında emniyet kemeri takmanın öneminin bir kez daha ön plana çıktığına vurgu yapan TALPA Başkanı Ayhan Günal, "Yolcularımıza uçuş öncesinde ve uçuş esnasında anonslara bilgilendirmeler yapıyoruz.Uçak durmadığı sürece veya oturdukları sürece uçak durduktan sonra kemerlerin açılması lazım. Uçuşun her safhasında, yerdeyken dahi kemerlerin bağlı olması lazım. Çünkü küçük bir frende ayakta olan veya emniyet kemeri bağlı olmayan yolcularımız zarar görmekte hatta bazı olaylar var ölümle sonuçlanabiliyor" dedi.
Yaşanan olay sonrası Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı konuyla ilgili soruşturma başlatırken, kazanın hangi sebeple meydana geldiği ise kaza kırım ekibinin yaptığı incelemenin ardından netleşecek.
Son Dakika › Genel › Pagasus Uçağı Kazasına Pilot Değerlendirmesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?