Kosova Cumhuriyeti Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, "Eski ve ortak değerlerimizi muhafaza ederek yeni değerler oluşturmamız lazım. Bundan böyle Türk dünyası ile sunulmakta olan yanlış tarihlerin lanse edilmesine de engel olmamız gerekiyor." dedi.
Samsun Mübadele ve Balkan Türk Kültürü Araştırmaları Derneği, Balkan Türkleri Konfederasyonu, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ile İlkadım Belediyesinin katkılarıyla düzenlenen "10. Uluslararası Balkan Tarihi Kongresi", Samsun'da başladı.
Yağcılar, kentteki bir otelde düzenlenen kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, küreselleşen dünyada tarih, kültür ve sanatın toplumları yaratıcılığa ve üretkenliğe sevk ettiğini söyledi.
Toplumların aydınlanması ve ayakta kalmasında tarih, kültür ve sanatın önemli yer teşkil ettiğini vurgulayan Yağcılar, "Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi, dil bir köprüdür, inanç bir köprüdür, tarih bir köprüdür. Biz toplumlarımızdan, dil, gelenek görenek ve tarih bakımından ayrılmış ve çok uzağa düşmüşüz." ifadesini kullandı.
Tarih, folklor ve dil bağı kurulması gerektiğini dile getiren Yağcılar, "Sanatsız kalan bir toplumun hayat damarlarından biri kopmuş demektir" sözünün hala güncelliğini koruduğunu ve derin anlam taşıdığını kaydetti.
Tarih doğru aktarıldığında toplumları dost ve bütünleştirici yaptığı gibi birbirine düşürebilen bir hale de dönüşebileceğine dikkati çeken Yağcılar, bu konuda hassas olunması gerektiğini belirtti.
Yağcılar, tarih, kültür ve sanatın insanları yaratıcılığa teşvik ettiği gibi toplumsal olayları yorumlamak için farklı bir bakış açısı ortaya koyduğunu anlatarak, şöyle devam etti:
"Tarih, kültür ve sanat konusu kapsamında işbirliği içinde bilime dayalı metotlarla tarihimizi, kültürümüzü sanatımızı, eğitimimizi araştırmamız ve geliştirmemiz lazım. Birbirimizi daha iyi tanımamız lazım. Dünya ile rekabet içinde olmamız lazım. Eski ve ortak değerlerimizi muhafaza ederek yeni değerler oluşturmamız lazım. Bundan böyle Türk dünyası ile sunulmakta olan yanlış tarihlerin lanse edilmesine de engel olmamız gerekiyor. En başta ise yaratıcı ve üretken olmalıyız."
Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Türk devletlerinin ortak değerlerinin korunması ve geliştirilmesine destek olmasının kendilerini mutlu ettiğinin altını çizen Yağcılar, "Türkiye'nin bölgede lider olması ve bölgedeki devletlerin kalkınması için siyasi, ekonomik ve sosyal anlamda destek sunması sevindirici. Çok sayıda etken ve kişiler sayesinde ortak değerler, ortak tarih yazılarak kültürler kaynaşmaktadır." diye konuştu.
Batı Trakya davasının savunucularından merhum Sadık Ahmet'in eşi ve Dostluk Eşitlik Barış Partisi Onursal Başkanı Işık Sadık Ahmet de Türk yurdu olan Batı Trakya'da Türk olarak doğduğunu, Türk olarak yaşadığını ve Türk olarak öleceğini söyledi.
Eski Bulgaristan Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Milletvekili Ahmed Hüseyin'in de katıldığı ve yarın sona erecek kongrede yerli ve yabancı bilim insanları, 9 oturumda sunum gerçekleştirecek.
Son Dakika › Güncel › 10. Uluslararası Balkan Tarihi Kongresi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?