Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu Başkanı Yalçın Manav, "gastronomi kültürü savaşçıları" olduklarını belirterek, "Düne kadar algı açısından kebaptan ibaret olan mutfağımız bugün dünyada bütün zenginliği ile insanlara ulaşıyor. Bugün şeflerimiz sadece Türk mutfağı konusunda değil, dünyanın birçok coğrafyasının mutfağına hakim olarak başarılı çalışmalara imza atıyor" dedi.
Dünya Aşçılar Birliği (WACS) ile Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle düzenlenen 12. Uluslararası İstanbul Gastronomi Festivali, Beylikdüzü'ndeki Tüyap Fuar Merkezi'nde başladı.
Gastronomi kültürüne önemli etkileri olan ve Türk gastronomi kültürünün dünya ile entegrasyonu noktasında başarılara imza atılan festivale, 35 ülkeden bu yıl 1400'ün üzerinde yerli ve yabancı şef katılıyor. Fuarda 4 gün boyunca etkinlikler ve yarışmalarda, Türk ve yabancı şefler yarışacak. Birbirinden farklı kategorilerde mücadele eden şefler, izleyicilere keyifli anlar yaşatıyor.
Manav, fuarın açılışında yaptığı konuşmada, festivalin, bu yıldan sonra kategorik anlamda "Dünya Yarışması" statüsüne yükseleceği söyledi. Manav, federasyon olarak yapılarını oluşturan derneklerle birlikte 1996'dan bu yana Türk mutfağını hak ettiği biçimde dünyaya tanıtırken, Türk mutfağının uluslararası standartlara kavuşmasını sağladıklarını vurguladı.
Manav, Türk şeflerin her alanda dünyada hak ettiği yere yaklaştığı günlerin yaşandığını ifade ederek, şöyle konuştu:
"Bugüne kadar katıldığımız her yarışma ve içinde olduğumuz her organizasyon bizi yükselen bir ivme ile büyüttü. Milli Eğitim Bakanlığımız ile ortaklaşa yürüttüğümüz çalışmalar sektörümüze ışık tutuyor. Öğrenciden usta şeflerimize kadar büyük bir gastronomi kültürü savaşçılarıyız. Düne kadar algı açısından kebaptan ibaret olan mutfağımız bugün dünyada bütün zenginliği ile insanlara ulaşıyor. Bugün şeflerimiz sadece Türk mutfağı konusunda değil, dünyanın birçok coğrafyasının mutfağına hakim olarak başarılı çalışmalara imza atıyor. Son yıllarda yaptığımız sertifika çalışmaları ile şeflerimiz dünya lezzetleri noktasında bilirkişi unvanına kavuştu ve bu unvanı hak eden şeflerimizin sayısı her geçen gün artıyor."
Her geçen gün Türkiye'nin değerlerini dünya standartlarına taşıdıklarını dile getiren Manav, federasyon olarak katıldıkları her büyük organizasyonda sadece yemek kültürünü değil, Türk mutfağı ile o ülkenin medya organlarında etkin bir tanıtım çalışması yaptıklarını kaydetti.
Bu yıl da festivalin dünyanın farklı ülkelerinden canlı olarak izlenebildiğini belirten Manav, "Ülkemizdeki medya organlarının kültürümüze desteği her geçen gün artıyor. Bu yıl 12'ncisini gerçekleştirmek üzere olduğumuz festivalimiz nitelik ve nicelik yönünden her geçen gün gelişiyor. Sizlere kısaca anlatmak istediğim bu noktalar en büyük gurur kaynağımız" ifadelerini kullandı.
Özel heykel tasarımları ilgi gördü
Festivalde daha sonra tatlı malzemelerinden yapılan özel heykel tasarımları yarışması yapıldı.
Yarışmanın organizatörlerinden Gürsel Keleş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yarışmada 44 kategori bulunduğu belirterek, öğrenci ve şeflerin sert yağ gibi gıda malzemelerinden hazırladıkları eserlerin yarışma salonunda sergilendiğini, eserlerin 3 yabancı ve 3 Türk jürinin değerlendirmesiyle ödüllendirildiğini söyledi.
Yarışmada, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Kursu öğrencilerinin eserleri yoğun ilgi gördü.
Geçen yıl 25 bin kişi tarafından ziyaret edilen fuara, bu yıl 30 binin üzerinde katılımcının gelmesi bekleniyor. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › 12. Uluslararası İstanbul Gastronomi Festivali Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?