ABD'de katıldığı panelde 16 Nisan'da yapılacak halk oylaması ile ilgili konuşan AK Parti Genel Sekreteri Abdulhamit Gül, "17 Nisan'da Türkiye daha güçlü bir sabaha uyanacak. Artık yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları, siyasi istikrarsızlıkların olmadığı, ileriyi görebilen ve çok daha güçlü bir Türkiye'yi görecek." dedi.
Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı Washington Ofisi (SETA DC) tarafından ABD'nin başkenti Washington'da düzenlenen "Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Halk Oylaması" başlıklı panele katılan Gül, 16 Nisan süreciyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. SETA Siyaset Araştırmaları Direktörü Nebi Miş'in de konuşmacı olarak katıldığı ve moderatörlüğünü SETA DC Araştırma Direktörü Kılıç Buğra Kanat'ın yaptığı panele Türk ve Amerikalı çok sayıda konuk katıldı.
AA muhabirine 16 Nisan'la ilgili değerlendirmede bulunan Gül, Türkiye'nin kaderinin belli olacağı çok önemli bir siyasi sürecin arefesinde olunduğunu kaydetti.
"17 Nisan'da Türkiye daha güçlü bir sabaha uyanacak. Artık yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları, siyasi istikrarsızlıkların olmadığı, ileriyi görebilen ve çok daha güçlü bir Türkiye'yi görecek." ifadelerini kullanan Gül, artık yönetimdeki boşluklardan yararlanmak isteyen darbecilerin ve vesayetçilerin yavaşlattığı bir Türkiye değil, etkin, hızlı karar alabilen ve sözü dinlenen bir Türkiye olacağını anlattı.
Gül, şunları kaydetti:
"Peki şimdi öyle değil mi? Şimdi de öyle ama bu, 15 yıllık AK Parti iktidarıyla böyle oldu. Ama bu demokratik kazanımlar, ancak 16 Nisan'da 'evet' diyerek kalıcı hale gelecektir. Mevcut sistemde Menderesler, Özallar, Tayyip Erdoğanlar çıkacak da millet istikrara kavuşacak. Ancak 16 Nisan'da 'evet' diyerek sistemin kendisini istikrarlı hale getiriyoruz."
Avrupa'da oylamaların başladığına ve 1-9 Nisan tarihleri arasında ABD'de de oylamanın yapılacağına dikkat çeken Gül, "Demokrasiye, Türkiye'nin ve kendilerinin geleceğine sahip çıkan tüm vatandaşlarımıza teşekkürlerimiz sunuyorum. Bu, Türkiye'nin kaderinin belli olacağı bir referandumdur. Demokrasi böyle bir şey. Siz sahip çıkarsanız ortak geleceğiniz daha güçlü olacaktır." şeklinde konuştu.
"Çift başlılık engellenecek"
Panelde yaptığı konuşmada ise Türkiye'de halen 1982 yılında darbecilerin yaptığı Anayasanın geçerli olduğunu anlatan Gül, "Şu anki sistem parlamenter sistem olmaktan çok uzak ve gerçek anlamda kuvvetler ayrımından bahsetmek mümkün değil. Cumhurbaşkanını parlamento değil de halk seçiyorsa orada klasik bir parlamenter sistemden bahsedilemez." dedi.
Bu değişiklikle halkın seçtiği Cumhurbaşkanını sorumlu hale getirdiğini ve çift başlılığı engellediğini vurgulayan Gül, yeni sistemde yasama, yürütme ve yargının birbirinden tamamen ayrı olacağına dikkat çekti.
Değişikliğin getirdikleri
Şu anki sistemde Cumhurbaşkanının kanun teklif edebildiğini ancak yeni sistemde ise kanun teklif edemeyeceğini kaydeden AK Parti Genel Sekreteri, 16 Nisan'daki değişiklikle Meclis'in Cumhurbaşkanının kararnamelerini birçok yolla denetleyebileceğine işaret etti.
Mevcut sistemde Cumhurbaşkanının herhangi bir suçtan yargılanmasının mümkün olmadığını kaydeden Gül, yeni sistemde ise herhangi bir suçtan dolayı sorumlu tutulabileceğini belirtti.
Gül, anamuhalefet partisi Cumhuriyet Halk Partisinin (CHP) Cumhurbaşkanını parlamentonun seçmesi gerektiğinde ısrar ettiğini, AK Partinin ise Cumhurbaşkanını halkın seçmesini istediğini ve temel ayrışmanın bu noktada olduğunu ifade etti.
Herhangi bir kriz durumunda Cumhurbaşkanının, ancak kendi görevine de son vererek seçimlerin yenilenmesine karar verebileceğini vurgulayan Gül, "Cumhurbaşkanının Meclisi feshedebileceği yönündeki iddialar gerçeği yansıtmamaktadır." dedi.
- "16 Nisan'da oylanacak düzenleme, kişisel iktidarı önleyecek bir pakettir"
Abdulhamit Gül, yeni pakette Cumhurbaşkanlığı ile Başbakanlığın birleştirildiğini ve görev süresinin 2 dönemle sınırlandığını dile getirerek, tek adamlığın önüne geçen demokratik bir sistemin getirildiğini ifade etti.
"16 Nisan'da oylanacak düzenleme, kişisel iktidarı önleyecek bir pakettir." şeklinde konuşan Gül, aksi yöndeki iddiaların statükocu kesimler tarafından dile getirildiğini belirtti.
Gül, yeni sistemde Cumhurbaşkanının sadece yürütme alanında kararname çıkarabileceğinin, bunların kanun gücünde olmayacağının ve kişi hak ve hürriyetlerini kapsayamayacağının altını çizdi.
Türkiye'deki özgürlüklerle ilgili de değerlendirmede bulunan Gül, 'evet' diyenler kadar 'hayır' diyenlerin de serbestçe propagandalarını yaptıklarını, özgürlükler konusunu Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) başını çektiği bazı kesimlerin Türkiye aleyhine bir argüman olarak kullanmaya çalıştıklarını ifade etti.
"Siyaset güçsüz olduğu için her 10 yılda bir askeri darbe yapılabildi"
Türkiye'deki mevcut parlamenter sistem içerisinde bugüne kadar birçok girişimde bulunulduğunu, ancak siyasal krizlere kalıcı çözümler bulunamadığını anlatan Nebi Miş ise "Siyaset güçsüz olduğu için Türkiye'de her 10 yılda bir askeri darbe yapılabildi. 1982 Anayasası 18 değişiklik geçirdi ve 108 madde değişikliğe uğradı, ancak kalıcı çözümler üretilemedi." dedi.
Vesayetçi parlamenterizmin krizlerini aşmak ve bir daha askeri darbelere maruz kalmamak için Türkiye'nin bugünkü gibi bir değişimin eşiğine geldiğini kaydeden Miş, 1970'li yıllardan bu yana Türkiye'de Cumhurbaşkanlarının seçilmesinin genelde krize neden olduğuna işaret etti.
Mevcut değişiklik paketinin "askeri vesayet dönemlerinin sona erdirilmesi", "çift başlılık sorununun engellenmesi" ve "koalisyon dönemindeki istikrarsızlığın engellenmesi" şeklinde 3 ana amaca hizmet edeceğinin altını çizen Miş, 'evet' çıkması halinde Türkiye'nin daha güçlü bir şekilde yoluna devam edeceğine inandığını vurguladı.
Son Dakika › Güncel › 17 Nisan'da Türkiye Daha Güçlü Bir Sabaha Uyanacak' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?