20 Polisin Silahı Alındı - Son Dakika
Güncel

20 Polisin Silahı Alındı

20 Polisin Silahı Alındı

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, olayın olduğu perşembe günü yaptığı açıklamada, "Polislerin kullandığı silahların balistik muayenesinin yapılacağını ve Uğur Kurt'un başındaki kurşunun tespit edilerek sorumlular hakkında takibatın sonuçlanacağını" söylemişti.

23.05.2014 11:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, olayın olduğu perşembe günü yaptığı açıklamada, "Polislerin kullandığı silahların balistik muayenesinin yapılacağını ve Uğur Kurt'un başındaki kurşunun tespit edilerek sorumlular hakkında takibatın sonuçlanacağını" söylemişti.

Okmeydanı'nda görevli 20 polisin silahları kriminal inceleme için Polis Kriminal Laboratuvarı'na gönderildi.

Başından kurşunla vurulup ölen Uğur Kurt için Alevi örgütleri İstanbul genelinde farklı noktalardaki cemevlerinde tören yapacak.

Asıl tören Okmeydanı'nda Uğur Kurt'un vurulduğu cemevinde yapılıyor. Aile saat 17.00'da cenazeyi memleketleri Sivas'ın Hafik ilçesi Üzeyir köyüne götürecek.

Okmeydanı'ndaki cemevine çıkan yollar barikatlarla kapanmış durumda.

"Savcı olay yerine gelmedi"

Olayın olduğu cemevine gelen avukatlardan Ebru Timtik, delillerin toplanmasının ihmal edildiği görüşünde.

"Olay saat 11.00'da oldu ama anında savcı tayin edilmesine yönündeki taleplerimize rağmen olaydan yedi saat sonra yani saat 18.00'da savcı tayin edildi. 'Olayla ilgilenen savcı yok' diye Başsavcı Vekili Orhan Kapıcı'ya gittik. Delillerin bir an önce toplanması için talepte bulunduk. Başsavcı Vekili Kapıcı, 'Ben sizden talimat almam, çıkın dışarı' diyerek bizi çıkardı. Sonra da Savcı Hasan Yılmaz'ı atadılar."

"Polis aracına molotof atılmasıyla ilgili de ve Uğur Kurt'un vurulması için de aynı savcı yetkilendirildi. Bu soruşturmanın selameti açısından çelişkili bir durumdur. Delillerin toplanması için tekrar tekrar talepte bulunmamıza rağmen şu saate kadar hiçbir şey yapılmadı. Savcı olay yerine gelip keşif yapmadı. Cenazeyi kaçırmak için polis elinden gelen her şeyi yaptı. 03.30'da cenazeyi Adli Tıp'a götürdüler. 06.00'a kadar otopsiyi bitirdiler. Yani bizden cenazeyi kaçırdılar, bir avukat arkadaşımız otopsiye girebildi. Ama o da bilirkişi olmadığı için hiçbir şey yapamadı. Bilirkişi talep ettik ama otopsi yapılmış oldu."

Hacı Bektaş Veli Vakfı Okmeydanı'ndaki cemevinde basın açıklaması yaptı. [Fotoğraf: Güray Ervin/ Al Jazeera Türk]

"Savcı gelene kadar bekleyeceğiz"

Ebru Timtik ayrıca, "Avukat arkadaşlarımız savcıyla görüşmeye çalışıyor, savcı gelmezse biz olay yerini kamerayla tespit edip dosyalayacağız. Yani delilleri toplayıp savcının işini biz yapacağız." dedi. Sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ateş edilmesiyle ilgili 'Sekme var' diyorlar ama delillerini göremedik. Uğur Kurt'un vücudundan çıkarılan mermi çekirdeğinde hafif bir deformasyon var. Sekme olsaydı daha fazla deformasyon olurdu. Mermi çekirdeği poliste. Eğer hedef gözetilerek vurulmuşsa uzun namlulu bir silahla ateş edilmiş olabileceğini düşünüyoruz."

Bir görgü tanığı olayın müdahil avukatlarından Ebru Timtik'e gördüklerini anlatırken. [Fotoğraf: Murat Eğilmez/ Al Jazeera Türk]

Al Jazeera'ye olayı anlatan bir görgü tanığı da cemevinin girişinde, Uğur Kurt'un vurulduğu noktada Avukat Timtik'e olayla ilgili gördüklerini anlattı. "O kişi olay sırasında cemevine yaklaşık 50 metre mesafedeki sarı direğin önünde duruyordu. Görüntülerde de var, silahı beline koyan havaya ateş ediyor. Resmi kıyafetli hedef gözeterek ateş etti. 10-15 el ateş ettiler. Sonra TOMA'nın arkasına geçerek geri çekildiler. Kovanları, çekirdekleri biz topladık. Çöp toplayıcı çocuklar yardımcı oldu. Ateş edenlerde kask değil normal polis şapkası vardı. Çevik kuvvet kıyafeti giymişlerdi. (Belini açıp göstererek) Ben de plastik mermiyle vuruldum o sırada." dedi.

Basın açıklaması yapan Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez de, "Görünen o ki delilleri karartmak istiyorlar. Savcı gelene kadar arkadaşımızın kanının aktığı yerde herhangi bir şey yaptırmayacağız, burayı bozmayıp bekleyeceğiz." diye konuştu.

Cemevinde cenazedeydi

Olay perşembe günü, Okmeydanı'nda Haklar Derneği'nin Gezi protestoları sırasında başından gaz kapsülüyle vurularak ölen Berkin Elvan ve Soma'daki maden faciası için düzenlediği gösteri sırasında meydana geldi.

Okmeydanı'nda düzenlenen gösteriye polis gazla müdahale etmiş, göstericilerin attığı bir molotofkokteylinin isabet ettiği zırhlı polis aracının alev almasının ardından polis ateş açmıştı.

Açılan ateşte Okmeydanı'ndaki cemevinde bir cenazeye katılan Uğur Kurt başından vurularak ağır yaralanmış, akşam saatlerinde de hayatını kaybetmişti. Kurt'un vurulma anı bir güvenlik kamerası tarafından da kaydedildi.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu olaylar sırasında silah kullanıldığını söylemiş, "Elbette kullanılan bir silah var. Medyaya da yansıyan silahlı görüntüler var. Bütün bu çerçevede bütün detaylarıyla hem adli hem idari incelemeler yapılacak." demişti.

Uğur Kurt'un vurulmasının ardından gösteriler geç saatlere kadar devam etti. Akşam saatlerinde, polis ekiplerinin beklediği bir noktada patlayıcı infilak etti; 7 polis memuru ile 2 vatandaş yaralandı.

Kaynak: Al Jazeera

Kaynak: Aljazeera.com.tr

Son Dakika Güncel 20 Polisin Silahı Alındı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement