TBMM Başkanı Cemil Çiçek, çözüm süreciyle ilgili olarak, "Bu süreç sadece çekilmeden ibaret değil, bu önemli bir aşama. Önemli bir psikolojik etkisi var. Ondan sonra da daha bir çok mesafe alınması gerekiyor. Olan bitenleri biraz soğukkanlı değerlendirmek gerekir" dedi.
Çiçek, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM'nin açılışının 93. yıl dönümü dolayasıyla Tören Salonu'nda gerçekleştirilen resepsiyonda gazetecilerin sorularını yanıtladı.
"Bugün ile ilgili mesajınız ne-" sorusuna Çiçek, "Ben bugün sabahtan itibaren söyledim, konuştum, yazdım. Dolayısıyla ilave ne söyleyelim- Mutlu bir gün. Çok şükür huzur içinde geçti. Tüm Türkiye'de böyle geçti. Çok fazla bir şey yok. İnsanlar sokakta, çocuklar... Türkiye'nin ihtiyacı olan bir iklim bu. Bu bizim elimizde. Bunu yapmamız lazım. Enerjimizi kavgalara harcaya harcaya yorgun düştük. Buna gerek yok. Sorunlar da bizim çözümü de biz bulacağız. Bizim işimizi başkası yapamaz, yaparsa daha fazla karıştırır. Bunu da geçmişten biliyoruz. Onun için bugün ben memnunum şahsen. Meteorolojik hava da siyasi hava da bana göre iyiydi" diye konuştu.
Çözüm sürecine ilişkin kurulan Araştırma Komisyonu'nda nasıl bir takvim işleyeceği sorusuna, partilere yazı yazdıklarını hatırlatan Çiçek, "Onlardan bize cevap gelmedi. Biz bir defa daha, geçmiş uygulamalarda da var, bildirip bildirmeyeceğini yazılı veya şifai olarak soruyoruz. Olmadığı takdirde, Komisyon'un kurulması kadar yeter sayı varsa çalışmaya başlıyor. Ben örneklerini de kısmen verdim" dedi.
Durumun geçmişte de uygulamalar olduğunu kaydeden Çiçek, liderleri malvarlıklarıyla ilgili araştırma komisyonuna Refah Partisi'nin, Muhsin Yazıcıoğlu ile ilgili komisyona BDP'nin, Mustafa Taşar ile ilgili komisyona ise ANAP'ın üye vermediğini hatırlattı. Çiçek, "Daha başkaları da var. Neticede çoğunluk varsa, komisyon kurulmuş oluyor. Ondan sonrası siyasi değerlendirme. İçtüzük açısından olan kısmını söylüyorum" diye konuştu.
Çiçek, "Daha ne kadar süre bekleyeceksiniz- Yazıyı ne zaman gönderirsiniz-" sorularına, "İlanihaye olmuyor. Makul süre diyoruz" derken,
"Makul süre nedir-" sorusuna, "Bir-iki ay beklememiş. Geçmiş uygulamalara bakıyoruz, kaç gün beklemiş, ne yapmış, ondan sonra" karşılığını verdi. Çiçek,
"Bu hafta içinde olabilir mi-" sorusuna, "Olabilir. Tekrar sorarız, üye verip vermeyeceklerini. 'Vermeyeceğiz' derlerse, o bizim için yeter" dedi.
Komisyona CHP ve MHP'nin üye vermemesinin hukuki olabileceği ama meşruluğunun tartışılacağı eleştirilerinin hatırlatılması üzerine Çiçek, İçtüzük'teki hükümlere ve teamüllere uygun değerlendirmeler yaptığını, bunun dışındaki değerlendirmelerin siyasi olduğunu kaydetti. Çiçek, "Geçmişte bu türlü farklı komisyonlar kurulmuş ve çalışmış. Doğru olur, yanlış olur, onu herkes nasıl anlıyorsa öylece yapsın. Çünkü benim önüme gelen işi İçtüzüğe uygun değerlendirmek gibi bir sorumluluğum var. O açıdan bir problem gözükmüyor, sayısal olarak ..." diye konuştu.
-Çözüm süreci ve çekilme-
Çiçek, "BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Kandil'in 25 Nisan'da yapacağı açıklamanın ardından çekilmenin başlayacağını söyledi. Gelinen süreci nasıl değerlendiriyorsunuz-" sorusuna "Bu süreç sadece çekilmeden ibaret değil. Onu görmek lazım. Bu önemli bir aşama...Önemli bir psikolojik etkisi var. Ama bu süreç, sadece bundan ibaret değil. Önemli kısmıdır bu. Ondan sonra da daha bir çok mesafe alınması gerekiyor. Olan bitenleri biraz soğukkanlı değerlendirmek gerekir" diye konuştu.
-Yeni anayasa çalışmaları-
TBMM Başkanı Çiçek, "TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun CHP'li ve AK Parti'li üyeleri, gelinen durumla ilgili olarak parantezli de olsa ortayı çıkan metnin kamuoyuna açıklanmasını istiyor" denilmesi üzerine, "Eğer konuyu böyle mütalaa ediyorlarsa benim başkanlığımda yapılacak bir toplantıda bunu gündeme getirirler. Bunlar dışarıdaki açıklamalar. Bizi bağlayan açıklamaları, Komisyonda yapılan açıklamalar olarak hep bugüne kadar değerlendirdik. Böyle bir şey varsa, bunu gündeme getirirler. Ama bugün de ifade etmeye çalıştım, zaman giderek daraldı. Çok fazla beklemeye, savsaklamaya, geciktirmeye de bu işin tahammülü yok. Ne olacaksa bir an evvel olacak"' dedi.
Bir gazetecinin "Zamanın daraldığından kastettiğiniz nedir-" sorusuna Çiçek, "Seçim....2012 yılı sonunu hedeflerken en önemli gerekçe; 2013'ten itibaren seçim sürecine gireceğimizdi. 2012'yi hedeflerken o gerekçe varsa, bu gerekçe bugün daha fazla var. Çünkü 2013'ün de neredeyse ilk çeyreği bitmiş oldu" karşılığını verdi.
Çiçek,"Bundan sonra ne olacak-" sorusuna, "Bu hususları eğer kendileri Komisyon'da gündeme getiriyorlarsa, bir derlendirme o zaman yaparız. Benim değerlendirmem olur ama ondan sonra. Şimdi yapmam. Çünkü işin birinci derece görevlisi 4 siyasi partinin Komisyon'daki üyeleridir. Onların Komisyon'da yapacağı açıklamaları görmeden ben ayak üstü açıklama yaparsam, doğru olmaz" dedi.
Konuyla ilgili olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşüp görüşmediği sorusuna Çiçek, "Bugün bazı törenlere de katılamadı. Biz görüşürüz her zaman, onda bir şey yok" karşılığını verdi. - TBMM
Son Dakika › Güncel › 23 Nisan Resepsiyonu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?