UNESCO'nun "Somut Olmayan Kültürel Miras" listesinde yer alan ve bu yıl 24-29 Nisan'da 478'incisi gerçekleştirilecek Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali'nde saçılacak mesir macununun hazırlanmasına başlandı.
Festivalde bu yıl saçılacak 6 ton mesir macunu, Manisa'yı Mesir'i Tanıtma ve Turizm Derneğinin imalathanesinde 15 kadın tarafından aslına uygun yapılıyor.
Dernek başkanı Ufuk Tanık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali'nin 21 Mart'ta Nevruz kutlamaları ve Sultan Camisi Külliyesi'nde yer alan Bimarhane'de temsili karma töreniyle başlayacağını, çeşitli etkinliklerin ardından 29 Nisan'da Sultan Camisi'nden 6 ton mesirin halka saçılmasıyla sona ereceğini belirtti.
Tanık, kadın istihdamını artırmak amacıyla imalathanelerinde sadece kadınları istihdam ettikleri belirten Tanık, "Festival hazırlıklarımız başladı. 41 çeşit baharatın harmanlanarak geleneğe en yakın ve uygun şekilde kadınların elleriyle hazırlanıyor. Bu yıl saçılmak üzere geleneğe uygun 6 ton mesir macunu hazırlanacak. Geçen yıl 5 ton mesir saçtık. Bu yıl 6 ton mesiri halkımızla buluşturacağız." dedi.
TSK'nın Afrin bölgesindeki Zeytin Dalı Harekatı dolayısıyla festivalde değişikliğe gidildiğini aktaran Tanık, "İnşallah Afrin operasyonu zaferle sonuçlanır. Bizde nisan ayındaki mesir festivalini daha büyük bir coşkuyla kutlarız diye düşünüyorum." diye konuştu.
Geleneğin tarihçesi
Manisa'da 477 yıldır şenliklerde halka saçılan mesir macununun tarihçesi şöyle:
"Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim'in eşi ve Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan, Manisa'da hastalanır. Hastalığına çare bulunamayan Sultan'ın yaptırdığı Sultan Camisi Medresesi'nin başına getirilen Merkez Efendi, bitki ve baharat karışımından oluşan macun hazırlar. Baharatın 41 çeşidi karıştırılarak hazırlanan bu macunu yiyerek sağlığına kavuşan Hafsa Sultan, diğer hastalara da macunun verilmesini ister. Halktan gelen isteğin artması üzerine kağıtlara sardırılan macunun Sultan Camisi'nin kubbe ve minarelerinden saçılmasını buyurur. Halk, her yıl nevruzun kutlandığı 21 Mart'ta Sultan Camisi'nin önünde toplanır ve böylece Manisa Mesir Festivali doğar."
Hoş kokulu ve lezzetli mesir macunu, halktan, iştah açıcı, kan dolaşımını düzenleyici, yorgunluğu giderici, hormonları çalıştırıcı özellikleriyle talep gördü.
Mesir macununun yapımında zencefil, zulumba, kremtartar, kişniş, kebabiye, havlican, Hindistan cevizi, anason, yeni bahar, hıyarşembe, çam sakızı, zafiran, tarçın, udülkahır, çöpçini, hardal, eskir, karanfil, çivit, meyan balı, tiryak, sarıhelile, raziyane, kimyon, zerdeçal, tarçın çiçeği, karabiber, çörek otu, darıfülfül, ravent, limon tuzu, kakule, şamlı, vanilya, şeker, günbalı, Hindistan çiçeği, limon kabuğu, galanda, tekemercini tohumu, portakal kabuğu kullanılıyor.
Mesir macununun en ağır hastalıklara şifa verdiğine, bu macundan tüketenleri o sene yılan sokmayacağına, mesir macunu yiyen genç kızların evleneceğine, çocuğu olmayanların ise doğum yapacağına inanılıyor.
Son Dakika › Güncel › 478. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali'ne Doğru - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?