Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürü Ömer Bozoğlu, terk edilen bir çocuğun, şiddet gören bir bireyin ve mağdur bir yaşlının maddi sıkıntıları giderilse de manevi yoksunlukları gidermenin her zaman mümkün olmadığına dikkati çekerek, "Aile dağılmadan, birey zarar görmeden sorunları giderecek, güçlü, koruyucu ve önleyici sosyal politikalar geliştirmeyi önemsiyoruz" dedi.
"Aile Merkezli Koruyucu ve Önleyici Sosyal Politikalar" konulu 6. Aile Şurası çalışmaları başladı. Toplantının açılışına katılacakları duyurulan TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciası nedeniyle programda bulunmadı. Toplantının açılışında, Soma'da hayatını kaybeden maden işçileri ve şehitler için saygı duruşunda bulunuldu.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Nesrin Afşar Çelik açılışta yaptığı konuşmada, Soma'daki elim hadise nedeniyle derin bir acı yaşandığını ve 3 günlük milli yas ilan edildiğini söyledi. Yaşamını yitiren işçilere rahmet, yakınlarına sabır dileyen Çelik, ailelerin acılarının paylaşıldığını dile getirdi. Çelik, şura çalışmalarının Bakanlık için çok değerli olduğuna işaret ederek, katılımcılara teşekkür etti.
Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürü Bozoğlu da konuşmasına, Soma'da hayatını kaybedenlere rahmet, ailelere başsağlığı dileyerek başladı. Ailenin toplumların varlığında ve devamında önemli görev üstlendiğini, sosyal bir güç merkezi olduğunu kaydeden Bozoğlu, evlilik sözleşmesiyle başlayan bu kurumun sevgiye dayalı bir birlik haline geldiğini vurguladı. Ailenin karakterini de sevginin oluşturduğunu ve bu sevginin aile üyelerini güçlü kıldığını dile getiren Bozoğlu, sevginin azalmasının aileyi güçsüzleştirdiğine vurgu yaparak, ailenin çözülmesinin ise devletin ve milletin çözülmesi anlamına geldiğini belirtti.
Ailenin devamının toplumsal düzenin temel şartları arasında yer aldığını söyleyen Bozoğlu, beden ve ruhun gelişmesinde ailenin yerine değinerek, bu destekten yoksun yetişen bireylerin her zaman eksiklik hissedeceğini ifade etti. Bu nedenle, bireyi bedenen ve ruhen hayata hazırlayan aileyi Bakanlık politikalarının temeline koyduklarını aktaran Bozoğlu, bu yılki şuranın temasının da "Aile Merkezli Koruyucu ve Önleyici Sosyal Politikalar" olarak belirlendiğini anımsattı. Bozoğlu, sözlerine şöyle devam etti:
"Önleyici çalışmalar, akut durumlar oluştuğunda yapılacak işler ve harcamalar açısından her zaman daha az meşakkatli ve daha az maliyetli olmuştur. Söz konusu olan aile ve birey olunca bunun maddi hesabını yapmak mümkün de olmayabiliyor. Çünkü terk edilen bir çocuğun, şiddet gören bireyin ve mağdur bir yaşlının maddi sıkıntılarını gidersek de manevi yoksunluklarını gideremeyebiliyoruz. Aile dağılmadan, birey zarar görmeden sorunları giderecek, güçlü, koruyucu ve önleyici sosyal politikalar geliştirmeyi önemsiyoruz."
Aileyi bir arada tutmak ve aileyi aile içinde desteklemek, artan yaşlı nüfus ve azalan doğurganlık, yeni suç ve suçluların oluşmaması için koruyucu ve önleyici sosyal politikalar geliştirildiğine işaret eden Bozoğlu, şura kapsamında altı farklı komisyonun çalışma yapacağını bildirdi.
Soma'daki maden faciası nedeniyle, açılışta verilmesi öngörülen "Aile Büyük Ödülleri"nin takdiminin de iptal edildiğini söyleyen Bozoğlu, "Keloğlan" isimli animasyon, "Böyle Bitmesin" dizisi, "800 Kilometre Engelli" isimli belgesel film ile "Halam Geldi" filminin bu yıl ödüle layık görüldüğünü bildirdi.
-Şura çalışmaları
Kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarından 500'e yakın kişinin katılımıyla yapılacak ve 3 gün sürecek şurada, çocuklara karşı işlenen suçlarla mücadele çok yönlü bir şekilde ele alınacak.
Şurada yaşlılık, engellilik ve süreğen hastalıklar, çocuk, ergen ve gençlik, şiddet, istismar ve bağımlılıkla mücadele, aile ve evlilik danışmanlığı ve rehberliği, aile eğitimleri, internet ve iletişim teknolojilerinin toplumsal etkileri tartışılacak. - Ankara
Son Dakika › Güncel › 6. Aile Şurası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?