Avrupa Birliği (AB), Lübnan'a 20 aydır devam eden cumhurbaşkanı seçimi krizine son verilmesi çağrısında bulundu.
Lübnan Başbakanı Temmam Selam, Brüksel'de AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ile bir araya geldi. Tusk, görüşmeden sonra yaptığı yazılı açıklamada, Selam ile sığınmacı krizi, teröre karşı ortak mücadele ve Suriye'deki durumu ele aldıklarını kaydetti.
AB'nin, Lübnan'ı Suriye savaşının etkilerine karşı desteklemeye devam edeceğini belirten Tusk, Başbakan Selam'ın sığınmacıların ihtiyaçlarını karşılamada daha fazlasını yapması üzerinde mutabık kaldıklarını, bunun da daha fazla iş imkanı ve eğitim sağlanmasını içerdiğini ifade etti.
Beyrut'ta 12 Kasım'da düzenlenen, DAEŞ'in üstlendiği saldırıyı anımsatan Tusk, Lübnan'a terörle olan mücadelesinde destek mesajı verdi.
Lübnan'da 20 aydır devam eden cumhurbaşkanı seçimi krizine de değinen Tusk, "Tüm siyasi güçlerin yeni bir cumhurbaşkanı seçmeleri, demokrasi, adalet ve hukukun üstünlüğünü güçlendirmek için reformları desteklemeleri çağrımızı yineledik" ifadesini kullandı.
Selam, Brüksel'deki temaslarının ardından Dünya Ekonomik Forumu'na katılmak üzere İsviçre'nin Davos kasabasına geçti.
Lübnan'da cumhurbaşkanlığı krizi
Lübnan'da 1943'te varılan milli mutabakata göre, "Maruni Hristiyan" olması gereken cumhurbaşkanı, meclis tarafından belirleniyor. Görev süresi dolan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman'ın koltuğu ise 20 aydır boş.
Mecliste Hizbullah'ın içinde yer aldığı 8 Mart Hareketi ile muhalifi 14 Mart Hareketi'nin sandalye sayılarının birbirine yakın olması ve özellikle Suriye'deki iç savaştan sonra daha da derinleşen "siyasi kutuplaşma", İran ve Suudi Arabistan arasındaki çekişme, cumhurbaşkanı seçimini zorlaştırıyor.
Geçen haftalarda, 34'üncü oturumda toplantı yeter sayısı sebebiyle gerçekleştirilemeyen cumhurbaşkanı seçimi için bir sonraki oturum 8 Şubat'ta yapılacak. Ancak krizin çözüleceğine dair işaret bulunmuyor.
Son Dakika › Güncel › AB'den Lübnan'a 'Cumhurbaşkanını Seçin' Çağrısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?