AB Üyeliği İçin Destek Düşüşte - Son Dakika
Güncel

AB Üyeliği İçin Destek Düşüşte

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV), Nisan ayında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan İl Düzeyinde Yaşam Memnuniyet Anketi, Türk kamuoyunun ülkenin AB üyeliğine bakışı açısında bir değerlendirme yayınladı.

24.04.2014 16:14

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV), Nisan ayında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan İl Düzeyinde Yaşam Memnuniyet Anketi, Türk kamuoyunun ülkenin AB üyeliğine bakışı açısında bir değerlendirme yayınladı. Yapılan değerlendirmede, 2013 yılında ilk defa il düzeyinde yapılan ankete göre, Türkiye'de AB üyeliği için yapılacak bir referandumda, nüfusun yüzde 46,5'i 'evet'; yüzde 27,2'sinin 'hayır' dediği ve kararsızların oranının ise yüzde 26,3 olduğu belirtildi.

Türkiye'de AB üyeliği için desteğin sürekli düşüş eğiliminde olduğu belirtilen değerlendirmede,"AB'nin resmi istatistik kurumu Eurostat tarafından hazırlanan Eurobarometer anketlerinde, Türk vatandaşlarına sorulan 'Ülkenizin AB üyeliğini destekler misiniz?' sorusuna verilen cevapların, yıllar içindeki değişimi bunun en büyük göstergesi. German Marshal Fund tarafından her yıl düzenli olarak yayımlanan Transatlantik Eğilimler Anketi de, Türkiye'de AB üyeliği için desteğin sürekli düşüş eğiliminde olduğu tespitini destekler nitelikte" denildi.

Yapılan değerlendirmede şunlara yer verildi:

"TÜİK anketi sonuçları ele alındığında, Türk kamuoyunun AB desteğinde bir artışın olduğu, ilk göze çarpan gerçek. Tabii müzakerelerin başladığı ilk yıllarda var olan yüzde 70'in üzerindeki destekten bugün itibariyle bahsetmek mümkün değil; ancak desteğin 2013 yılı itibariyle yeniden artış eğiliminde olduğunu görmek, sevindirici bir gelişme.

TÜİK tarafından yayımlanan 2013 yılı "İl Düzeyinde Yaşam Memnuniyet Anketiönin, Türk kamuoyundaki AB desteğine ilişkin sonuçları, alt alta sıralandığında ise daha çarpıcı çıktılar elde etmek mümkün. İşte onlardan bazıları:

TÜİK'in İl Düzeyinde Yaşam Memnuniyet Anketi sonuçlarına göre, coğrafi bölge bazında bakıldığında, Türkiye'de AB desteğinin en yüksek olduğu 2 bölge; Doğu Anadolu Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi. Bu iki bölgeyi sırasıyla Marmara Bölgesi, Karadeniz Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Ege Bölgesi ve Akdeniz Bölgesi izliyor.

Coğrafi bölge düzeyindeki sıralamada ilgi çekici iki nokta: (1) Türkiye'nin "Batı'ya dönük yüzüö olarak bilinen; belki de en fazla Avrupalının çeşitli amaçlarla ziyaret ettiği Ege ve Akdeniz Bölgelerinin, listenin son sırasında yer alması; (2) AB desteğinin en yüksek olduğu ilk 10 ilin 9 tanesinin, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde bulunması. Başka bir deyişle, "Ankara'nın Doğusuönda AB desteği, "Ankara'nın Batısıöndan daha fazla.

TÜİK'in İl Düzeyinde Yaşam Memnuniyet Anketi sonuçlarına göre, illerin coğrafi konumları bazında, desteğin en yüksek olduğu ilk 13 il, Ankara'nın doğusunda. Türkiye ortalamasına kadar, AB'yi destekleyen illerin yüzde 70'nin Ankara'nın doğusunda; yüzde 30'nun Ankara'nın batısında olduğunu söylemek bile mümkün.

Türkiye'yi Batı-Doğu ekseninde 3 eşit parçaya bölersek (Batı-Orta-Doğu), sonuç yine değişmiyor. Türkiye'de AB'yi en çok destekleyen ilk 10 şehirden 8 tanesi Doğu'da; 2 tanesi Orta'da. Yine Batı'dan bir il yok. Anlaşılacağı üzere araştırmadan çıkan " Hakkari'nin en AB taraftarı il olmasının ötesinde, Türkiye'nin ortasında ve doğusunda AB desteğinin çok daha fazla olduğu görülüyor.

Bu noktada belki de sorulması gereken soru şu:

"Neden Türkiye'nin Doğusunda AB desteği daha fazla?"

Bu soruya, eldeki veriler sebebiyle istatistiki bir cevap vermek mümkün değil. Ancak TÜİK'in İl Düzeyinde Yaşam Memnuniyet Anketi sonuçlarını, yine TÜİK'in başka istatistikleri ile yanyana sıraladığımızda, bazı yanıtlar almamız mümkün olabiliyor.

*AB desteği ile göç oranları arasında bir bağ var mı?

TÜİK'in AB desteği oranları ile, illerin göç verme oranları karşılaştırıldığında, bu bağlantı çok daha fazla ortaya çıkıyor. AB desteğinin en yüksek olduğu ilk 10 il arasında 8 tanesi yüksek göç veren illerdir. Dolayısıyla "göç veren illerde AB desteği yüksekö demek yanlış olmayacaktır.

*AB desteği ile ticaret rakamları arasında bir bağ var mı?

TÜİK'in AB desteği oranları ile, illerin ithalat ve ihracat rakamları; hatta ithalat ve ihracat sıralamalarındaki yer karşılaştırıldığında (2012 rakamları), AB desteğinin en yüksek olduğu ilk 10 il arasında 8'inin Türkiye'nin ithalat-ihracat sıralamasında son sıralarda bulunduğu görülmektedir.

*AB desteği ile gelişmişlik oranları arasında bir bağlantı var mı?

AB'ye desteğin en yüksek olduğu ilk 10 ile bakıldığında bu illerin gelişmişlik endeksi açısından sıralaması belki de AB'ye desteği açıklayan en önemli verilerden birini oluşturmaktadır. "

GK - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel AB Üyeliği İçin Destek Düşüşte - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement