ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice resmi temaslarda bulunmak üzere Pakistan'a geldi.
Rice, günübirlik ziyaret çerçevesinde geldiği Pakistan'da ilk olarak Başbakan Navaz Şerif tarafından başkent İslamabad'daki Başbakanlık Ofisi'nde kabul edildi. Teröre karşı işbirliği çerçevesinde ABD-Pakistan ilişkilerinin ele alındığı görüşmede bölgesel konuların da gündeme geldiği öğrenildi.
Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Başbakan Navaz Şerif, barış ve istikrar içerisindeki bir Afganistan'ın sadece bölge için değil, tüm dünya için kritik bir önem taşıdığını ifade etti ve "Pakistan bu konuya özellikle ilgi gösteriyor. Pakistan, Afganistan'a barışın gelmesi için çabalamaya da devam edecektir. Bu noktada ABD ile birlikte çalışma tarzımız sürecek" dedi.
Şerif'in Rice'a Hindistan ile yapılması planlanan ulusal güvenlik danışmanları toplantısının iptal edilme nedenleri hakkında da bilgi verdiği kaydedildi.
Rice ise ülkesinin Pakistan ile özellikle terörle mücadele, ekonomi ve enerji sektörlerinde işbirliği içinde çalışma potansiyelini artırma isteğinde olduğunu ifade etti. Pakistan ordusunun militanlara karşı devam ettirdiği geniş çaplı askeri operasyonları takdirle karşıladığını belirten Rice, Afgan Talibanı ve Afgan hükümeti arasında yürütülen barış görüşmelerinde Pakistan'ın olumlu rolünün devam etmesini umduğunu ifade etti.
Rice, daha sonra Pakistan Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Danışmanı ve fiili Dışişleri Bakanı Sertaj Aziz ile Dışişleri Bakanlığı binasında bir araya geldi.
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, görüşmede, ABD'nin Pakistan'a yaptığı yıllık mutat askeri ve ekonomik yardımların sürdürülmesine dair detayların ele alındığı ifade edildi. Bunun yanı sıra Pakistan-Hindistan arasında son dönemde artan sınır çatışmalarının da gündeme geldiği ifade edildi.
Rice, son olarak Kara Kuvvetleri Komutanı ve fiili Genelkurmay Başkanı Rahil Şerif ile Rawalpindi'deki karargahta görüştü. Görüşmede, Pakistan ordusunun Afganistan sınırında Pakistan Talibanı militanlarına karşı devam eden geniş çaplı askeri operasyonu ve bölgesel güvenlik konularının ele alındığı kaydedildi.
Afgan barış süreci
Öte yandan, AA muhabirine konuşan adının açıklanmasını istemeyen bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Molla Ömer'in ölümünün duyurulmasının ardından Afgan Talibanı içinde baş gösteren liderlik krizi nedeniyle Afgan barış görüşmelerinin devam etmesinin uzak bir olasılık olduğunu söyledi.
Konunun, Rice'ın Sertaj Aziz ile görüşmesinde de gündeme geldiğini ifade eden yetkili, "Pakistan, Afgan barış görüşmelerinin Afgan Talibanı içinde yaşanan liderlik sorunu nedeniyle yakın zamanda tekrar başlayacağına ilişkin şimdilik bir umut taşımıyor. Biz bu durumu açıkça Sayın Rice'a da ilettik. Ayrıca, Afganistan'ın kendi iç karışıklıklarından dolayı Pakistan'ı suçlamayı sürdürdüğü sürece bizim barış sürecine katkı yapmamız oldukça zor olacak. Afgan hükümetinin içindeki barış görüşmeleri karşıtı lobi Pakistan'a karşı provokasyon yapıyor" dedi.
Taliban ve Afganistan hükümeti arasında ilk resmi barış görüşmeleri Pakistan'ın Muri bölgesinde 7 Temmuz'da yapılmıştı. İlk toplantının ardından tarafların yine Pakistan'da 31 Temmuz'da bir araya gelmesi beklenirken görüşmeler 29 Temmuz'da Afgan Talibanı lideri Molla Ömer'in iki yıl önce öldüğünün resmen duyurulmasıyla iptal edilmişti.
Daha sonra Afgan Talibanı içerisinde liderlik krizi baş göstermiş ve peşi sıra başkent Kabil'de saldırılar düzenlenmişti. Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, saldırıların arkasında Pakistan'ın olduğunu iddia ederek bu ülkeyi suçlamıştı.
Son Dakika › Güncel › ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Rice Pakistan'da - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?