BM Mülteci Yüksek Komiseri Antonio Guterres, "Kimse, Türkiye'nin, Avrupa Birliği ülkelerinden on kat daha fazla Suriyeli mülteciyi kabul ettiğini unutmamalıdır" dedi.
Guterres, Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenlenen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Daimi Konsey Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Suriye krizinin son on yılın en ağır insani krizlerinden birisine neden olduğunu söyledi.
Suriye'deki çatışmaların sadece insani krize neden olmadığını aynı zamanda küresel barış ve güvenliğe en büyük tehdidi oluşturduğunu vurgulayan Guterres, "Suriye, birkaç yıl içinde dünyanın ikinci büyük mülteci ağırlayan ülkesinden, en hızlı mülteci üreten ülkesine döndü" diye konuştu.
BM raporlarına göre 2,5 milyon Suriyelinin bölgede mülteci durumuna düştüğünü ancak gerçek rakamın çok daha fazla olduğunu anlatan Guterres, "2014 yılının sonunda 4 milyonun üzerinde Suriyelinin mülteci olmasından korkuyoruz. Ayrıca 6 milyonun üzerinde yerinden edilmiş Suriyeli var ve ülke nüfusunun yarısından fazlasını insani yardımlar olmadan yaşamaları mümkün değil" diye konuştu.
Guterres, Suriye'den komşuları Türkiye, Lübnan, Ürdün, Irak ve Mısır'a sürekli mülteci akını olduğunu ve bunun ilgili ülkelere çok ciddi maliyetler yüklediğini ifade etti. "Türkiye'nin bölgede ikinci en büyük mülteci ağırlayan ülke" diyen Guterres, şunları söyledi:
"Türkiye, Suriye krizi başladığından beri Suriyeli mültecilere yardım etmek için kendi bütçesinden karşılanmak üzere 2,5 milyar dolar harcamıştır. Kimse, Türkiye'nin, Avrupa Birliği ülkelerinden on kat daha fazla Suriyeli mülteciyi kabul ettiğini unutmamalıdır."
Suriye krizinin komşu ülkeleri vurmaya devam ettiğini ve AGİT üyesi ülkeleri Suriye krizinin maliyetini paylaşmaya çağıran Guterres, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Suriye'nin komşularının cömertliği, paylaşım ruhuyla kitlesel uluslararası destek ile karşılanmalıdır. Yardımlar, şiddetten kaçan mültecilerin korunması için gereklidir ve ayrıca bölgesel istikrarının sağlanmasına ciddi katkı sunacaktır. Bölgenin, daha önce olduğundan çok daha fazla finansal yardımlara ihtiyacı vardır ve bu dünyanın en gelişmiş ülkelerinin bile kapasitesini çok ciddi bir şekilde zorlayan mülteci akını ile baş etmek için onlara yardımcı olacaktır." - Viyana
Son Dakika › Güncel › Agit Daimi Konsey Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?