AK Parti'nin 1 Kasım'da yapılacak olan Milletvekili Genel Seçimi'ne ilişkin açıkladığı Seçim Beyannamesinde, "Ücretsiz müze kartı verilerek, okullarda müfredatın bir parçası olarak öğrencilerin müze ve kütüphanelere daha sık gitmelerinin sağlanacağı" vaadinde bulunuldu.
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin seçim beyannamesini ATO Congresiumda, açıkladı. AK Parti'nin "1 Kasım 2015 Genel Seçim Beyannamesi"nde, kültür ve sanat alanında yapılan çalışmalara yer verildi.
AK Parti iktidarları döneminde sinema alanında çok önemli gelişmeler yaşandığı ifade edilen beyannamede, 2002'de 1,9 milyon yerli film seyirci sayısının 13 yılda 18 kat artarak 35,5 milyona ulaştığı, 2002'de 23,5 milyon olan sinema seyirci sayısının da 2014'te 61,4 milyona ulaştığı aktarıldı.
2002'de yüzde 8'lerde olan yerli film izlenme oranının ise bu yıl yüzde 58'e ulaştığı bildirilen beyannamede, Türk Sineması'nın son yıllarda gişe ve uluslararası arenada elde ettiği başarılarda devletin sektöre belli standartlar konularak yaptığı desteklerin rolünün yadsınamayacağı belirtildi.
AK Parti iktidara geldiğinde özel tiyatrolara verilen destek 850 bin lira iken, 2013- 2014 sezonunda bu meblağın 4,3 milyon liraya ulaştırıldığı vurgulanan beyannamede, destek verilen özel tiyatro sayısının da 59'dan 221'e çıktığı bildirildi.
Kültür ve sanat alanında yapılacaklara da yer verilen beyannamede, önümüzdeki dönemde kültür ve sanat alanının idari örgütlenmesi yeniden ele alınacak. Genel bütçeden kültür ve sanata ayrılan pay artırılacak. Kültürün esas olarak sivil toplum inisiyatifinden beslendiğinin ve yeniden üretildiğinin bilincinde olarak, sivil toplumun kültür ve sanat faaliyetlerine aktif olarak katılabileceği mekanizmaları çoğaltılacak.
Türkiye'nin medeniyet birikiminin sunduğu imkanların uluslararası camiaya tanıtılması ve evrensel kültüre, düşünce ve sanat üretimine aktif olarak katkıda bulunması sağlanacak.
Bu kapsamda, kültürel etkinliklerin miktar ve kalitesi artırılacak. 2023 ve ötesini hedeflerken dünyayı tanımış, Türkiye'nin meselelerine vakıf, kendi toplumu ve tarihiyle barışık kültür ve sanat insanlarının yetişmesine imkan verilecek.
Bu çerçevede, sahne sanatları, müzik, sinema, resim, animasyon, reklam, tasarım, estetik alanlarında kültürel birikimin yanı sıra evrensel birikimden de istifade edilecek.
Kültür ve sanat eserlerinin özgürce üretilmelerinin önünü açacak hukuki altyapı geliştirilecek. Fikri mülkiyet haklarının kurumsallaşması çalışmaları sürdürülecek. Kültür ve sanat insanlarının yurt içinde ve dışında tanıtımına önem verilecek, bu insanları teşvik edici her türlü tedbir alınacak. Toplumda simgesel değer ve kutsallık atfedilen kültürel varlıkların korunmasına özen gösterilecek. Medeniyet değerlerinin kurumsal taşıyıcısı olan vakıf geleneği geliştirerek yaşatmaya ve yaygınlaştırılmaya devam edilecek.
Dilin medeniyetle uyumlu bir şekilde geliştirilmesi sağlanacak. Türkçe'nin Birleşmiş Milletler'in resmi dilleri arasına girmesi için girişimler artarak devam edecek. Farklı kültürlerin temel düşünce ve bilim eserlerinin Türkçe'ye çevirisi ve uzaktan eğitim yolu ile yabancılara Türkçe öğretimi sağlanacak.
Osmanlıca etkin bir şekilde öğretilecek
Osmanlıcanın etkin bir şekilde öğretilmesi, tarihle ve kültürle olan bağlantının güçlendirilmesi sağlanacak. Yunus Emre Enstitüsünün yurt dışındaki merkezlerinde yürüttüğü Türk dilinin eğitim ve öğretiminin yanı sıra kültürel ve sanatsal faaliyetleri aktif bir biçimde sürdürülecek ve bilimsel araştırmalara verilen destek artırılacak. Tarihin önemli şahsiyetleri ve olayları ile masal kahramanlarının belgesel, dizi ve çizgi filmlere dönüştürülerek tanıtımının yapılması desteklenecek. Çocukların sevebilecekleri ve sorumlu birer birey olarak yetişmelerini sağlayacak içeriğe sahip bilgisayar oyunlarının ve animasyonların üretilmesi teşvik edilecek. Tiyatro, sinema, opera, bale ve müzik alanlarında yerli üretimi evrensel standartlarda teşvik edilmesi sürdürülecek. Bir yandan bu alanlara canlılık kazandırmak için kurumsal düzenlemeler yapılırken, diğer yandan da destek ve teşviklerle sivil katkıyı artırılacak.
İhtiyaç duyulan şehirlerde belediye, STK ve özel girişimcilerin kurduğu tiyatro ve sinemalara destek verilecek. Türk film endüstrisinin dünyada sayılı endüstriler arasına girmesi sağlanarak, tedbirler alınacak. Kültürün temel öğeleri olan milli, dini, ahlaki ve folklorik değerlerin işlenmesine yönelik etkin çalışan bir teşvik mekanizması oluşturulacak.
Yabancı filmler desteklenecek
Yapımı Türkiye'de gerçekleştirilecek yabancı filmler desteklenecek. Tarihi kent bölgelerindeki dokunun bütüncül olarak ortaya çıkarılması ve korunması sağlanacak. Başta kamu binaları olmak üzere kültüre uygun mimari sentezin yapılması ve bir kentsel mimarlık stratejisi ile tasarım ve uygulama esasları oluşturulacak. Şehirlerin kültür ekonomisine yönelik strateji ve projeleri desteklenecek.
AVM'ler teşvik edilecek
Şehirlerde, AVM benzeri ticari faaliyet alanlarında kültürel faaliyet alanlarının oluşturulması teşvik edilecek. Kitap merkezleri, kitapçılar çarşısı ve sahaflara mekan desteği verilecek. Şehirlerin, kültür ve sanat varlıklarının ve toplum kesimlerinin zaman içindeki değişimlerini izleyecek şekilde Dijital Fotoğraf Arşivleri oluşturulacak.
Gençlerin ilgisini çekecek, rol model olacak, değerlerin hatırlatılmasına ve anlatılmasına katkı sağlayacak "Şehir-İnsan" projesi değerleri ve gençler arasında bir köprü oluşturmaya, medeniyetin kilit taşlarını yerlerine yerleştirmeye imkan verilecek. Ebru, hat, tezhip, minyatür, ahşap oymacılığı, çini, halıcılık, bakırcılık, telkari gibi bize özgü veya en iyi örneklerinin ülkemizde üretildiği süsleme ve el sanatlarının farklı sunum ve kompozisyonlarda birer ticari ürüne dönüştürülmesi sağlanacak. Yerel yönetimlerin kültür sanat alanındaki hareket kabiliyetlerini geliştirecek ve mevcut kültür merkezlerinin yerel yönetimlere devredilmesine imkan verilecek.
Kütüphane ve müzeler yerel yönetimlere devredilecek
Kütüphane, kültür merkezi ve müze gibi kültürel tesisler yerel yönetimlere devredilecek. Belediye, STK ve özel girişimcilerin kurduğu tiyatroların artırılmasını desteklenecek. Toplumsal bütünlüğü, kimlik ve aidiyet duygusunu güçlendirmek amacıyla kültürel ve sanatsal değerlerin eğitim kurumlarında ağırlıkla ele alınmasına önem verilecek.
Okuma oranları yükseltilecek
İlk, orta ve yükseköğretimde sanat ve estetik duygusunu geliştirici müfredat oluşturulacak ve uygulanması sağlanacak. Ülkede okuma oranının yükseltilmesi özendirilecek. Bu doğrultuda özellikle halk kütüphanelerinin ve okul kütüphanelerinin sayı ve niteliğini artırılacak.
Milli Kütüphane'nin kitap, süreli yayın ve dijital görsel malzeme ve arşivler açısından dünyanın önde gelen kütüphaneleri arasına girmesi hedefleniyor. Çağdaş kütüphanecilik anlayışı çerçevesinde kullanıcı odaklı, nitelikli kütüphanecilik hizmetlerinin verilebileceği özelliklere sahip yeni kütüphaneleri hizmete açılmaya devam edilecek.
Kütüphane ve arşiv materyalleri sayısallaştırılacak. Tüm halk kütüphanelerinin internet erişimi ve bilgisayar konusundaki altyapı eksikliğini giderilecek, kitap ve doküman varlıklarını artırılacak. Kültür merkezlerinin sayısı ve niteliği ihtiyaç duyulan mekanlarda çoğaltılacak. İnşa edilecek kültür merkezleri için yerelin ihtiyaçlarını daha fazla yansıtan, çok fonksiyonlu, çağın gereklerine cevap veren tarzda yeni modeller geliştirilecek.
Kültür merkezlerinin drama, tiyatro, resim ve müzik atölyeleri olarak amatör ve profesyonel sanatçıların sürekli eğitim gördüğü ve eğitim verdiği yerler olması sağlanacak. Kültür merkezlerinde edebiyatın her alanına yönelik okuma yazma ve edebiyat zevkini geliştirici kurslar düzenlenecek, çocuk ve gençler Türk ve dünya edebiyatının klasikleriyle tanıştırılacak.
Eğitimin her kademesinde geleneksel kültür ve dünya klasiklerinin okutulması, çocuk ve gençlerin kültür birikimi daha fazla desteklenecek. Cami, kütüphane, medrese, saray, tarihi kamu binaları gibi bütün kültür varlıkların mimari çizimleri ve projelerin oluşturulması ve eserlerin hasar görmesi durumunda tekrar inşa edilecek şekilde bu tasarım ve projelerin arşivlenmesi sağlanacak.
Restorasyon Teknikleri Araştırma ve Uygulama Merkezi kurularak, bu alanda uluslararası standartlarda altyapı geliştirilecek, yurt içi ve yurt dışı çalışmalarda kalite artırılacak. Restorasyonlarının yapılması ya da fiziki varlıklarının korunmasının yanı sıra, mekanların mimari kimliğine ve orijinal işlevine uygun kullanılmasına yönelik azami hassasiyet gösterilecek.
Özel şahıs müzelerini teşvik edilecek, vatandaşların birikimlerinin değerlendirilmesi ve kullanıma açılması sağlanacak. Tüm illerde şehir müzelerinin kurulumunu tamamlanacak, illerin kültür ve sanat varlıkları koruma altına alınarak, gelecek nesillere aktarılacak.
Seçilecek şehirlerde ulusal düzeyde doğa tarihi, modern sanatlar, İslam sanatları, mimari, tarihi halk kahramanları gibi tematik müzelerin kurulmasını sağlanacak. Başta özel müzeler ve kültür merkezleri olmak üzere iş dünyasının kültür ve sanata daha fazla bütçe ayırmaları özendirilecek. Bu sayede yerli sanat yönetmenleri, küratörler ve editörlerin yetişmesinin hızlanması hedefleniyor. Ülkede en çok ziyaret edilen müze olan Topkapı Sarayı'nda, medeniyet tarihinin mimari, sanat tarihi, eğitim, devlet ve yaşam biçiminin belirli bir bütünlük içerisinde sunulmasını sağlanacak.
Ücretsiz müze kartı verilecek
Ücretsiz müze kartı vermek suretiyle, okullarda müfredatın bir parçası olarak öğrencilerin müze ve kütüphanelere daha sık gitmelerini sağlanacak.
Geleneksel ve çağdaş sanatçıların envanterinin çıkarılması, eserlerinin bir program dahilinde toplanması ve bu eserlerin sergilendiği müzeler oluşturulacak. Ankara ve İstanbul'da ulusal müze kompleksler kurularak, depolarda kalan bütün değerli eserler sergilenecek.
Milli arşiv bütün belgeleriyle düzenlenerek elektronik ortamda araştırmacıların hizmetine sunulacak. Kültür kaynakları tıpkı basım, sadeleştirme ve dijitalleştirme çalışmaları sonucunda modern teknolojinin imkanlarıyla gelecek kuşaklara ulaştırılmasına yönelik çalışmalar hızlandırılacak. Tiyatro, film gibi kültür eserlerinin senaryo ve görüntülerine ilişkin derleme arşivlerini oluşturacak ve geliştirilecek. Arkeoloji eğitimine önem verilip, Anadolu'nun kadim medeniyetlerini de kapsayan, Selçuklu, Osmanlı ve Orta Asya arkeoloji ana bilim dallarını geliştirilecek. Arkeoloji ve sanat tarihi bölümlerini birbirlerini besleyen ve destekleyen bölümler olarak düzenlenecek.
Sporcu sayısı ve sportif nitelikler artırılacak
Beyannamede, AK Parti iktidarları döneminde, 2002'de 278 bin olan lisanslı sporcu sayısının 2015'te 5,9 milyona ulaştırıldığı belirtildi.
Beyannameye göre, spor alanında insan kaynağına ve alt yapıya yatırım yapmaya devam edilecek, yeni dönemde bugüne kadar oluşturulan birikimin üzerine katma eğeri yüksek daha nitelikli organizasyonlar ile mevcut alt yapıların etkin kullanımı sağlanacak. Geliştirilecek spor alt yapısı ve spor yapma kültürü ile uluslararası etkinliklerde daha başarılı sonuçlara imza atılması hedefleniyor. Yeni dönemde sporcu sayısı ve sportif niteliklerinin artırılması birinci öncelik olacak.
Eğitimin her kademesinde spor eğitimi çeşitlendirilecek, okullarda modüler bir anlayış içerisinde farklı spor branşlarının icrasına imkan verilecek, fiziki ve beşeri alt yapı güçlendirilecek. Eğitim kurumlarının sportif alt yapısından halkın da azami düzeyde istifade etmesi için çalışmalar sürdürülecek. Yaşam alanlarına yakın uygun yerlerde çok amaçlı, uygun maliyetli spor tesisi projelerini hayata geçirilecek.
Sportif yeteneklerin erken yaşta tespitine yönelik çalışmalar yapılacak. Sporcu öğrencilere destek artırılacak.
Uluslararası düzeyde başarılı sporcular yetiştirebilmek için sporcu seçme ve yönlendirme sistemleri geliştirilecek, uygun fiziksel altyapıyı oluşturacak ve yeterli donanıma sahip antrenör desteği sağlanacak. Sporun aynı zamanda önemli bir istihdam alanı olduğunun bilinciyle geleneksel ve yeni spor meslekleri tanımlanarak sertifikalandırma ve bu alanlarda nitelikli eğitim imkanlarını artırma konusunda gerekli programlar oluşturulacak.
Ülkedeki 40'ın üzerindeki Sporcu Kamp Eğitim Merkezleri'nde, ulusal ve uluslararası müsabakalarda Türkiye'yi temsil edebilecek sporcuların yetişmesi sağlanacak. 19 ilde, 17 branşta 17-21 yaş aralığındaki yetenekli ve başarılı sporcuların yetiştirilmesini sağlanan Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezlerinin (TOHM) sayısı artırılacak. Bu merkezler yoluyla akademik koordinatörler ve tecrübeli antrenörler nezaretinde bilimsel temellere dayanan antrenman programları oluşturulacak.
2016 Rio Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunlarına daha fazla sporcuyla katılım ve daha başarılı sonuçlar elde edilmesi hedefleniyor.
Halkın spor yapma alışkanlığı edinebilmesine olanak sağlanacak
Halkın spor yapma alışkanlığı edinebilmesine olanak sağlayacak şehir alt yapıları geliştirilecek. Yaşam mekanları spor yapmayı ve hareketliliği sağlayacak şekilde tasarlanacak, kültür ve spor aktivitelerinin gerçekleştirilebileceği mekanlar iyileştirilecek. 2015'te 2,3 milyar lira büyüklüğe sahip 178 spor tesisinin yapımı tamamlanarak hizmete sokulacak. Başta spor alt yapısı görece zayıf olmak üzere, ihtiyaç duyulan yerlerde yeni spor tesislerine yatırım yapılmaya devam edilecek. Mevcut tesislerin fiziki durumları iyileştirilecek, hem profesyonel sporcuların hem de halkımızın erişimi ile etkin kullanımı sağlanacak.
Uluslararası organizasyonlar vesilesiyle önemli miktarlarda yatırım yapılan iller başta olmak üzere, mevcut spor tesislerinin tanıtım faaliyetlerine ağırlık verilecek ve bu tesislerin ulusal ve uluslararası düzeyde daha etkin kullanımına imkan verilecek.
Büyük yatırımlar ile oluşan tesislerin atıl kalmaması ve verimli bir şekilde çalıştırılarak istihdam ve katma değer üretmesi için özel sektörün öncülük edeceği yeni işletme modelleri hayata geçirilecek. Bölgesel kalkınma perspektifi de dikkate alınarak spor turizmi geliştirme konusunda yeni adımlar atılacak, bu yörelerde tesis ve insan altyapısını gelir getirici bir anlayış içerisinde geliştirilecek.
Yerel yönetimlerin spor alanındaki sorumlulukları artırılacak, spor alanında kamu, özel, üniversite gibi farklı kesimler arasında işbirliğinin geliştirilmesi desteklenecek. Spordaki şiddet ve doping olaylarının önlenmesine yönelik başta spor etiği olmak üzere bilinçlendirme ve bilgilendirme faaliyetlerine daha fazla ağırlık verilecek. Merkezi idare, yerel yönetimler, üniversiteler, özel sektör gibi farklı kesimler tarafından yapılmış bulunan spor tesislerinin sayısal ve niteliksel olarak envanterini çıkarmaya dönük çalışmalar tamamlanacak, geleceğe ilişkin planlamalarda bu envanter esas alınacak.
(Sürecek)
Son Dakika › Güncel › AK Parti Seçim Beyannamesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?