Akil İnsanlar Poşu Takıp Derneklerle Görüştü - Son Dakika
Güncel

Akil İnsanlar Poşu Takıp Derneklerle Görüştü

Akil İnsanlar Poşu Takıp Derneklerle Görüştü

Akil İnsanlar Güneydoğu Anadolu Bölgesi Heyeti, Diyarbakır'daki çalışmalarının 3'üncü gününde, Diyarbakır Dernekler Platformu'nun organizasyonuyla merkez Kayapınar Belediyesi'ne ait Kültür Merkezi'ndeki toplantıya katıldı.

13.04.2013 17:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Akil İnsanlar Güneydoğu Anadolu Bölgesi Heyeti, Diyarbakır'daki çalışmalarının 3'üncü gününde, Diyarbakır Dernekler Platformu'nun organizasyonuyla merkez Kayapınar Belediyesi'ne ait Kültür Merkezi'ndeki toplantıya katıldı. Heyet üyeleri, kendilerine verilen poşuları boyunlarına astı.

Diyarbakır Dernekler Platformu'nun organizasyonuyla merkez Kayapınar Belediyesi'ne ait Kültür Merkezi'ndeki toplantıya katılan Akil İnsanlar Güneydoğu Anadolu Bölgesi Başkanı Yılmaz Ensaroğlu ile üyeler Murat Belge, Etyen Mahçupyan, Kezban Hatemi, Mehmet Emin Ekmen ve Fazıl Hüsnü Erdem, kendilerine verilen poşuları da boyunlarına astı. Heyet üyelerinden Yılmaz Erdoğan, Lami Özgen, Ahmet Faruk Ünsal ise, kentten ayrıldıkları için bugünkü çalışmalara katılmadı.

Heyete başkanlık yapan Yılmaz Ensaroğlu, insanların geçmişte yaşadıklarını bir anda hiçbir şey olmamış gibi unutmalarını beklemenin yanlış bir düşünce olduğunu söyledi. Ancak geçmişi unutmadan geleceğe bakılması gerektiğini dile getiren Ensaroğlu, sorunun kalıcı bir çözüme kavuşturulması için gerekli adımların atılarak çalışmaların yapılması gerektiğini vurguladı. Çözüme dair neler yapılması gerektiğiyle ilgili öneriler aldıklarını belirten Ensaroğlu, "Ancak tabi insanlar çok dolu. Yaşadıkları acılar dolayısıyla bunu ne ölçüde başarabildiğimizden emin değilim. Fakat bazı arkadaşların acıları tazelendi. O acıları hatırlamak, aslında bugünden yarına daha sağlıklı bakmak açısından, bizim için de yararlı olacak. Ama bunlara rağmen arkadaşların içerisinde gerçekten çok somut spesifik öneriler de yapan oldu" dedi.

Ensaroğlu, kimi uygulamalarda anayasal ve yasal düzenlemeye ihtiyaç duymayıp sadece uygulama bağlamında düzeltilmesinin istendiğini, Diyarbakır'daki programın komisyon üyelerinin, halkın nabzını tutma ve psikolojisini daha yakından görme açısından çok anlamlı olduğunu, çözüm çabası içinde olan iki tarafın ana aktörlerinin halkı psikolojik olarak tatmin etmesi gerektiğinin altını çizdi. Ensaroğlu, "Dernekler Platformu yöneticileriyle ve bir grup esnafla da görüşmelerimizi sürdürerek Diyarbakır etabını tamamlamaya çalışacağız. Toplantıda 'bir dokunup bin ah işittik' teriminin kullanılması çok doğru bir ifade. Geçmişte derin acılar yaşamış, özellikle annelerin, kadınların anlattıkları, bu sorunu aslında çok da iyi bilen, yıllardır yaşayan insanları epeyce etkiledi, psikolojisini bozdu. Ama geçmişte hiçbir şey yaşanmamış gibi yaparak da kalıcı bir çözümü ve barışı sağlayamazsınız. Ama geçmişe takılıp kalırsanız da geleceğe bakmazsanız, yol alamazsınız. Bu yüzden ikisi arasında bir dengeyi bulmak gerekiyor. Biz bunu yapmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Gazetecilerin, "En çok barış dışında ne istendi" sorusuna ise Ensaroğlu, "Burada dile getirilen taleplerde çok yoğun bir şekilde öne çıkan Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılması ya da koşullarının iyileştirilmesi. İkinci bir husus Kandil ile İmralı arasında temasların, temas yollarının açılması. Geri çekilme konusunda mesela burada farklı bir psikoloji var. Bunlar bizim çocuklarımız, niye ülkelerini terk edip dışarı çekilsinler şeklinde talep bildirenler de vardı. Anadil özellikle anayasal, yasal düzenleme bağlamında en çok öne çıkan, sadece anadilin eğitimle değil hatta tüm kamu hizmetlerinde kullanımının sağlanması ve birde sağlanacak barışın eşitlik ve adalet temelli olarak, yani onurlu bir barışın sağlanması tarzında öneriler öne çıkarıldı" cevabını verdi. - DİYARBAKIR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Akil İnsanlar Poşu Takıp Derneklerle Görüştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement