Alman siyasilerin İncirlik Üssü'nde inceleme yapma ısrarı sürüyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Varşova'da yapılan NATO toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin ardından İncirlik konusunda ilerleme olmadığını açıklamıştı. Tagesspiegel gazetesine konuşan Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD)'li milletvekilleri, İncirlik Üssü'ne giriş izni verilmemesini eleştirdi. "Parlamentoya bağlı askerler, milletvekilleri tarafından her zaman ziyaret edilebilmeli" diyen Sosyal Birlik Partisi Genel Sekreteri Andreas Scheuer, "Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan davranışıyla Alman askerlerinin çekilme riskini artırıyor" dedi.
NATO MİSYONUNA ALMANYA'NIN KATILIMINI SONLANDIRABİLİR
Gerilimleri aşmak istediklerini kaydeden SPD'li Niels Annen de, benzer bir görüş ortaya koydu. Annen, "Gerginlikleri aşmak istiyoruz, ancak şu net olarak bilinmeli: Türkiye'nin sürekli olarak izin vermemesi, NATO misyonuna Almanya'nın katılımını sonlandırabilir" diye konuştu.
Başbakan Angela Merkel'e yasağın kaldırılması için mücadele çağrısı yapan Niels Annen, "Bayan Merkel'in bu konuda sorumluluğu var. Varşova'daki sonuçsuz görüşmenin ardından Erdoğan'ın Alman vekillere İncirlik'te inceleme yapabilmeleri konusunda bağlayıcı taahhütte bulunmasını sağlamalı" ifadelerini kullandı. Alman ordusunun parlamentoya bağlı olduğunu ve milletvekillerinin askerlerle görüşme hakkı olduğunu vurgulayan Annen, bunun sağlanmaması durumunda federal hükümetin sonuçlarına katlanacağını söyledi.
Türkiye'nin, İncirlik'te incelemelerde bulunmak isteyen Alman Savunma Bakanlığı Müsteşarı Ralf Brauksiepe ve beraberindeki parlamenterlere İncirlik Askeri Üssü'ne giriş izni vermesi üzerine, bizzat Alman Savunma Bakanı Ursula von der Leyen geçen hafta İncirlik'te incelemelerde bulunmuştu. Daha sonra mevkidaşı Fikri Işık ile görüşen Alman bakan, parlamenterlerin üsse girebilmesi için Ankara'ya baskı yaptığını açıklamıştı.
İNCİRLİK KONUSUNDA İLERLEME YOK
İncirlik'e gitme konusunda ısrar eden Alman Federal Parlamentosu'nun CDU/CSU, SPD, Yeşiller ve Sol Partili Savunma Komisyonu üyeleri, 15-17 Eylül tarihlerinde İncirlik'te inceleme yapma konusunda yeni bir girişimde bulunmuş, Federal Parlamento Başkanı Norbert Lammert de bu ziyarete onay vermişti. Alman vekiller Türkiye'den gelecek yanıtı beklerken, Alman Parlamentosu'nun 1915 olaylarını soykırım olarak nitelendirmesinin ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilk kez Varşova'da yapılan NATO toplantısı sırasında bir araya gelen Angela Merkel, İncirlik konusunda ilerleme sağlanamadığını duyurmuştu.
IŞİD'e karşı mücadele konusunda uluslararası koalisyona destek olmak üzere İncirlik Üssü'nde 240 dolayında Alman askeri ve 6 Tornado keşif uçağı bulunuyor. Almanya ile Türkiye arasında İncirlik'te Alman askerleri için sosyal tesisler ve askeri komuta merkezi kurulması konusunda görüşmeler sürüyor.
Son Dakika › Güncel › Almanya Askerlerini İncirlik'ten Çekebilir - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?