Nepal, Himalaya Bahçesi'nin yapımını sürdürüyor
EXPO 2016 Antalya'da ülke bahçeleri için ilk kazmayı vuran ülke olan Nepal, tamamı el yapımı malzemelerin bahçeye yerleştirilmesiyle 'Himalaya Bahçesi' adı verilen projeyi tamamlayacak.
Doğaya saygıyı ifade eden bir seramoni eşliğinde vurulan ilk kazmanın ardından Nepal'in EXPO 2016 Sergi Alanı'nda başlayan çalışmalar büyük bir hızla devam ediyor. Nepal'den 4 kişilik teknik heyetin başında durduğu çalışmalara 20 işçi de destek veriyor.
Manastır ve tapınaklarıyla ünlü Nepal'in kültür ve mimarisini en iyi şekilde yansıtmayı hedefleyen bahçe için geleneksel ahşap oymacılığı yapan 50 aile 2 yıldan bu yana çalışmalarını sürdürüyor. Zanaatkarlar tarafından yapılan titiz çalışmalar sonucu ortaya çıkan tapınak ve Stuba (kubbe şeklindeki Budist tapınağı) malzemeleri EXPO 2016 Seri Alanı'na ulaştı. Nepal Pavilyon Direktörü Birendra Bajracharya, Nepal bahçesini ve pavilyonunu oluşturacak malzemelerin alana ulaşmasından duyduğu mutluluğu dile getirerek "Bu saatten itibaren çok daha hızlı çalışabileceğiz" dedi.
Nepal'den gelen malzemeler hakkında bilgi veren Bajracharya, 'Bunların hepsi el yapımı. 50 aile çalıştı bunlar için. 2 yıldan bu yana geceli gündüzlü çalışıyorlar. Geçen yıl Nepal'de çok büyük bir deprem olmuştu ama el işçiliği yapımı olan bu ağaç işlerinin yapımına buna rağmen ara vermedik" diye konuştu.
'HİMALAYA BAHÇESİ'
'Himalaya Bahçesi' adını taşıyan bahçe projesi hakkında da bilgi veren Nepal Pavilyon Direktörü Birendra Bajracharya şunları söyledi:
"Bu bizim için çok önemli olan tapınağımız. Bu Nepal'de tamamen el işçiliğiyle yapıldı. Bunu çok özel artistler ve zanaatkarlar yaptı. Bu bahçe bir avlu şeklinde olacak. Bu bizim için Nepal'de dinlenme alanı anlamına geliyor. Avlunun bir bölümünde su havuzu var. Bu da tazelik anlamına geliyor. Suyu gördüğümüz zaman tazelik hissederiz. Aynı şey diğer taraf için de geçerli. Yorgun hissettiğimiz zaman burada dinlenebiliriz. Burada tapınak ve stupa aynı zamanda da güzel bir manzara var. Havuzun kenarında ise bir Budha var ve dünyayı kutsuyor. Yani başka bir deyişle Budha dünyaya barış yayıyor."
Nepal'in biyoçeşitlilik açısından da oldukça zengin olduğuna dikkat çeken Bajracharya, Nepal'den çok özel bazı çiçekleri getireceklerini ama birçok bitkiyi de Nepal'dekilere benzer özellikler taşıdığı için Antalya'dan temin edeceklerini söyledi.
Nepal Pavilyon Direktörü Birendra Bajracharya, ülke bahçesini mart ayı ortalarında bitirmeyi hedeflediklerini açıkladı.
Son Dakika › Güncel › Antalya Nepal, Himalaya Bahçesi'nin Yapımını Sürdürüyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?