Araç muayenelerindeki kusurları istatistiksel olarak değerlendiren Ulaştırma Bakanlığı, sistemdeki kusur grupları derecelendirmesinde değişiklikler yaptı.
ULAŞTIRMA Bakanlığı kontrolünde yaklaşık 2 yıldır yürütülen araç muayene hizmetleri hakkında edinilen tecrübeler, Türkiye’nin sosyo-ekonomik gerçeklerinin getirdiği ihtiyaçlar ve Avrupa Birliği ülkelerindeki uygulamalar dikkate alınarak kusur gruplarından bazıları yeniden düzenlendi.
Ağır kusur değişti
1 Ocak 2010’dan geçerli olmak üzere, ağır kusurlar arasında yer alan ilk yardım çantası ve yangın söndürme tüpü eksikliği ile takografa ilişkin sorunlar hafif kusur sayıldı. Yürürlükteki düzenlemede hafif kusur kabul edilen el freni kilit sisteminin çalışmaması, arkadan çarpmaya karşı koruma çerçevesi ve egzoz emisyonu raporunun bulunmaması ise ağır kusura çevrildi. Düzenlemede hiç yer almayan plaka eksikliği, yeni yıldan itibaren ağır kusur kabul edildi. Eskiden takograf/kontrol cihazının kalibre edilmemesi, kurşun mührünün bulunmaması ya da hasarlı olması ya da yanlış göstermesi ağır kusur sayılırken bundan sonra hafif kusur olarak değerlendirilecek.
Aracın renginin ruhsatta belirtilenle aynı olmaması düzenlemedeki gibi ağır kusur olarak kabul edilirken koltuk sayısının, yakıt tipinin ve araç kategorisinin farklı olması da ağır kusur sayılacak. Hareketli dingilde lastik bulunmaması ağır kusur olacak.
Son Dakika › Güncel › Araç Kusurlarında Yeni Düzenlemeler - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.