Arakanlı mülteciler ve Myanmarlı yetkililerin görüşmesinde "geri dönüşe" ilişkin ilerleme yok - Son Dakika
Güncel

Arakanlı mülteciler ve Myanmarlı yetkililerin görüşmesinde "geri dönüşe" ilişkin ilerleme yok

Arakanlı mülteciler ve Myanmarlı yetkililerin görüşmesinde "geri dönüşe" ilişkin ilerleme yok

Ülkelerinden kaçarak Bangladeş'e sığınan Arakanlı mülteciler ile Myanmar'dan gelen heyet arasında yapılan görüşmelerde "geri dönüş" sürecine ilişkin ilerleme kaydedilmediği bildirildi.

24.03.2023 21:59  Güncelleme: 22:04

Ülkelerinden kaçarak Bangladeş'e sığınan Arakanlı mülteciler ile Myanmar'dan gelen heyet arasında yapılan görüşmelerde "geri dönüş" sürecine ilişkin ilerleme kaydedilmediği bildirildi.

Myanmar'dan Bangladeş'e gönderilen heyet 15 Mart'ta Arakanlı Müslümanların kaldığı Cox's Bazar bölgesindeki mülteci kampını ziyaret etti.

Bangladeş hükümeti tarafından hazırlanan ve ilk aşamada ülkesine gönderilecek 429 Arakanlı mülteciyi kapsayan listeyi onaylamak üzere bölgeye gelen Myanmarlı heyetin 1 hafta süren ziyaretinde istenilen mesafe katedilemedi.

Bangladeş Mülteci Yardım ve İade Komiseri Mohammed Mizanur Rahman, mültecilerin ülkelerine geri dönüş sürecinin çok karmaşık ve zaman alıcı olduğunu söyledi.

Daha önce Myanmar yetkilileri, ülkelerine geri dönüş sürecini başlatmadan önce Bangladeş'teki mültecilerden bazı belgeler talep etmişti.

Myanmar heyetinin mülteci kampındaki incelemelerine ilişkin değerlendirmede bulunan Rahman, "Tüm süreci neden bu kadar karmaşık hale getirdiklerini anlamıyorum. Hiçbir Bangladeşlinin Myanmar'a göç etmekle ilgilenmediğini anlamalılar. Böyle giderse, bir milyondan fazla Arakanlıyı ülkelerine geri göndermek çok zaman alacak." dedi.

Cox's Bazar'daki Kutupalang kampında yaşayan Muhammed Amanullah ise Myanmar heyetinin kendilerinden belge talep etmesine ilişkin, "Biz soykırım kurbanlarıyız. Çoğumuz tek bir kıyafetle ülkemizden kaçtık, birçoğumuz Myanmar ordusu tarafından vahşice katledildik. Bizden nasıl belge sunmamızı bekliyorlar şimdi?" ifadelerini kullandı.

Bhasan Char adasındaki mültecilerden Muhammed Ansar ise, Myanmar'ın kendilerini asla "kolaylıkla" geri almayacağını bu hususta uluslararası toplumun Myanmar askeri yönetimi üzerindeki baskısının önemli olduğunu kaydetti.

Arakan Rohingya Birliği (ARU) üyesi olan Mojib Ullah ise Myanmar yetkililerinin bu görüşmesinin uluslararası toplumun dikkatini başka yöne çekmeye yönelik bir "göz boyama" olduğunu söyledi.

Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik

Myanmar'ın Arakan eyaletinde 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti.

Arakan'daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017'de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı.

BM'ye göre, Ağustos 2017'den sonra Arakan'daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş'e sığınanların sayısı 900 bini geçti.

Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtlamıştı.

BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Arakanlı mülteciler ve Myanmarlı yetkililerin görüşmesinde 'geri dönüşe' ilişkin ilerleme yok - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement