Atatürk İçin Bu Kez Kars Garı'nda Karşılama Yapılmadı - Son Dakika
Güncel

Atatürk İçin Bu Kez Kars Garı'nda Karşılama Yapılmadı

Atatürk İçin Bu Kez Kars Garı\'nda Karşılama Yapılmadı

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü Kars'a gelişi ilk kez Gar binası önünde temsili olarak canlandırılmadı.

06.10.2011 16:55

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu gazi Mustafa Kemal AtatürkKars'a gelişi ilk kez Gar binası önünde temsili olarak canlandırılmadı. Vali Ahmet Kara, "Atatürk'ün gelişi önceki yıllarda temsili olarak canlandırılıyordu. Kimse Atatürk Kars'a nasıl geldi? Kars'la ilgili ne dedi? Kimse bilmiyordu. Karslılar'ı bilinçlendirmek amacıyla konferans düzenledik. İl tören komitesi bu yönde karar aldı" dedi.

Mustafa Kemal Atatürk'ün 87'nci yıl dönümü törenleri Gar yerine Valilik önünde başladı. Vali Ahmet Kara, Belediye Başkanı AK Parti'li Nevzat Bozkuş, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Sami Özcan, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Zeki Gürcan, Adalet Komisyonu Başkanı Tamer Keskin, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Köylü, Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek törende hazır bulundu. Atatürk Anıtı'na çelenklerin konulması, saygı duruşu eşliğinde İstiklal Marşı okundu ve Halk Eğitim Merkezine geçildi. Burada Atatürk'ün Kars'a gelişini anlatan Belediye başkanı Nevzat Bozkuş, 6 Ekim 1924 günü Atatürk'ün görkemli gösterilerle karşıladığını söyledi. Bozkuş, şöyle dedi:

"Atatürk, Kars Garı'nda sevgi gösterileriyle karşılandı. Atatürk, Türk Ocağı'nda kısa süre dinlendikten sonra Ardahan ve Kağızman'dan gelen heyetlerle görüştü. Halkın kendisine ilettiği okul taleplerini dinleyen Atatürk, bir süre önce meydana gelen deprem nedeniyle zarar gören bölgede incelemede bulundu. Devlet yardımının en kısa zamanda Kars'a ulaşacağını, yaraların sarılacağını ve vatandaşların bundan emin olmaları gerektiğini söyledi."

Başkan Bozkuş'un konuşması ardından Kafkas Üniversitesi Öğretim üyesi Yrd.Doç Dr. Nebahat Orhanaslan tarafından 'Atatürk ve Kars' konulu konferans verdi.

MHP ESKİ İL BAŞKANI ELEŞTİRDİ

Atatürk'ün bando eşliğinde temsilen trenden inmesi ve "Hoş gelişler ola Mustafa Kemal Paşa" türküsünün ilk kez söylenmediğine Gar binası önünde dikkati çeken MHP eski İl Başkanı Oktay Aktaş, "Atamız artık Kars'ta Gar önünde karşılanmıyor. Programı değiştiriliyor, salonda etkinlik düzenleniyor. Yoksa ilerleyen yıllarda bu anlamlı günü yok etmeyi mi amaçlıyorlar? Bu töreni değiştirenlere soruyorum; 'Hoş gelişler ola Mustafa Kemal Paşa' sözünü tersine çevirip, 'Hoş gidişler ola Mustafa Kemal Paşa'yı mı demek istiyorsunuz? Şunu biliniz ki, buna asla izin vermeyeceğiz" diye konuştu.

VALİ YANIT VERDİ

İddialarla ilgili olarak Vali Ahmet Kara, klasik törenler yerine bu sene değişiklik yaptıklarını ve binlerce öğrenciyi toplayarak, Atatürk'ün Kars'a gelişiyle ilgili bilgi verdiklerini söyledi. Atatürk'ün Kars'a gelişinin nasıl olduğunu anlattıklarını ifade eden Vali Kara, şöyle dedi:

"Bugün ilk töreni Valilik önünde yaptıktan sonra bütün protokol ve askeri erkan ile öğrenciler Halk Eğitim Merkezi Salonu'nda toplandı. Atatürk'ün 4 Ekim'de Sarıkamış'a nasıl geldiğini, 6 Ekim'de Kars'a nasıl ve hangi saatte geldiğini, nasıl karşılandığını, Kars'ta ne tür incelemeler yaptığını yaklaşık 1 saat süren konferansla öğrencilerimiz ve vatandaşlarımıza anlatıldı. Atatürk'ün gelişi önceki yıllarda temsili olarak canlandırılıyordu. Fakat onun dışında hiç kimse Atatürk Kars'a nasıl geldi, Kars'la ilgili ne dedi, kimse bilmiyordu. Karslıları bilinçlendirmek amacıyla böyle bir konferans düzenledik. İl tören komitesi bu şekilde karar almıştır. Böylesinin daha faydalı olduğuna inanıyorum. Atatürk, külleri savrulmuş, yok olmak üzere olan bir imparatorluktan özgür ve bağımsız bir Türkiye Cumhuriyeti çıkaran liderdir. Dolayısı ile Atatürk'ü kalplerden silmek gibi bir düşünce hiç kimsede olamaz." - Kars

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Atatürk İçin Bu Kez Kars Garı'nda Karşılama Yapılmadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement