Makine Bakım Teknisyeni Haydar Köksal'ın, sosyal sorumluluk projesi kapsamında, mavi kapakları toplanıp, kalan kısmı rastgele atılan pet şişelerden esinlenilerek yaptığı atıkları türüne göre ayırıp, parçalayan akıllı konteynerin üretimine Denizli'de başlandı. Üretilen ilk iki konteyner Denizli Belediyesi tarafından Adalet ve İncilipınar Park'ına yerleştirilecek.
İstanbul'da uzun süre özel sektörde makine bakım teknisyeni olarak çalışan Haydar Köksal, emekli olduktan sonra kızının eğitimi için Denizli'ye geldi. 3 yıldan bu yana Denizli'de yaşayan Köksal, değerlendirilebilir atıkların ayrıştırılarak toplanması ve parçalanarak daha az yer kaplamasını sağlamak için proje geliştirdi. İKE Makine'nin Sahibi İlyas Doğmuşay, Yazılım Uzmanı Şerif Eren ve Denizli Büyükşehir Belediyesi'nin destekleriyle hayata geçirdiği projesinin patentini alan Köksal, üretime başladı.
Köksal proje fikrinin nasıl ortaya çıktığını şöyle anlattı:
"Mavi kapak kampanyası ile pet şişelerin 4 gram plastikten üretilen kapakları geri dönüşüm için toplandığını, 14 gram gelen plastik şişe kısmının ise, çevreye atıldığını fark ettim. İstanbul Boğazı'nda pet şişelerin suyun yüzeyini kapladığını gördüm. Denizli'ye geldiğimde de piknik alanlarındaki pet şişelerin çevreye atıldığını görünce, 'Bunun bir başka çözümü olmalı' diye düşündüm ve 2.5 yıl önce projenin üzerinde çalışmaya başladım. Projemizi, Denizli Büyükşehir Belediyesi ile paylaştık. Onların da fikirleri alınarak elektronik konteynerimizi ürettik. Konteyner, pet, cam, kağıt metal gibi objeleri tanıyor ve parçalayarak ayrıştırıyor. Yabancı bir cisim atıldığında dışarı veriyor, kabul etmiyor ya da 'tanımlanmamış cisimler' kısmına atıyor. Böylelikle değerlendirilebilir atıkları yerinde ayrıştırmış ve parçalayarak daha az yer kaplamış oluyor."
Şu anda üretilen 2 elektronik konteyneri Denizli Büyükşehir Belediyesi için yaptıklarını belirten Haydar Köksal, "Biri Adalet Parkı'na diğerini ise İncilipınar Parkı'na konulacak. Ayrıca İzmir ve Muğla Belediyeleri'ne de akıllı konteynerlerden yapıyoruz" diye konuştu.
Elektronik konteynerlerin Türkiye'de ilk kez Denizli'de üretildiğini de ifade eden Köksal, Denizli Belediyesi'nin katkılarıyla ürünü, İstanbul'da yapılan Geri Dönüşüm, Çevre Teknolojileri ve Atık Yönetimi Uluslararası Fuarı'nda sergilediklerini açıkladı. Türkiye'de ilk kez kendileri tarafından ve Denizli'de üretilen akıllı konteynerlerin patentini aldıklarını da söyleyen Köksal, AKE Geri Dönüşüm Teknolojileri adı altında 2 teknolojik ürünün patentine sahip olduklarını dile getirdi.
Proje ortaklarından İKE Makinenin sahibi İlyas Doğmuşay ise Haydar Köksal'dan böyle bir teklif geldiğinde hiç tereddütsüz kapılarını açtıklarını belirtip, "İşyerimize Haydar Köksal'a açtık. Çünkü projeye inandık" diye konuştu. - Denizli
Son Dakika › Güncel › Atıkları Yerinde Ayrıştırıp, Parçalayacak Akıllı Konteyner Üretti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?