Avrupa Komisyonu Birleşik Patent Mahkemesi Tasarısını Sundu - Son Dakika
Güncel

Avrupa Komisyonu Birleşik Patent Mahkemesi Tasarısını Sundu

Avrupa Komisyonu Birleşik Patent Mahkemesi Tasarısını Sundu

Avrupa Birliği, patent davalarının 28 ayrı ulusal mahkemede, birden fazla kez açılmasının önüne geçmek için özel bir Avrupa patent mahkemesi kurulmasına yönelik adım attı.

28.08.2013 12:46

Yasada yapılacak değişikliklerle şirket ve şahısların patentlerini korumasının kolaylaştırılması hedefleniyor. Patent konularında ise Birleşik Patent Mahkemesi'ne özel yetki tanınacak.

Avrupa Komisyonu'nun adaletten sorumlu Başkan Yardımcısı Viviane Reding, 'Anlaşmazlık halinde şirketlerin farklı ülkelerden birden fazla mahkemede işlem yapması gerekmeyecek. 28 farklı ve çoğu zaman birbiriyle çelişen sistemin getirdiği bürokratik engeller, ek maliyetler ve hukuki belirsizliğin önüne geçilmesi ortak pazarı daha cazip kılacak. Bu, yargı politikalarının büyümeyi nasıl teşvik edebileceğinin çok güzel bir örneği' dedi.

Mevcut sistemde Avrupa'da patent kaydı gerçekleştirmek Çin'dekinden 60 kat daha maliyetli oluyor. 2011'de ABD'de 224 bin, Çin'de 172 bin patent kayıt altına alınırken Avrupa'da yalnızca 62 bin patent kayıt altına almıştı. Bu kadar az kayıt gerçekleşmesinin sebeplerinden biri olarak AB ortak pazarında patent koruma işlemlerinin maliyeti ve karmaşıklığı gösteriliyordu.

Şu anda Avrupa'da bir buluşu patent altına almak isteyenlerin, bunu tek tek 28 üye ülkede gerçekleştirmesi gerekiyor. Patent sahipleri aynı zamanda aynı anlaşmazlık sebebiyle birden fazla mahkemede davalık olabiliyor.

Komisyondan ön çalışmalar için çağrı…

Komisyon'un tasarısının yasalaşması için Avrupa Parlamentosu ve üye ülkelerin de onayını alması gerekecek. Komisyon, AB ülkelerine Birleşik Patent Mahkemesi Anlaşması'nı bir an önce onaylama ve ortak patent kaydına başlanabilmesi için mahkemenin faaliyet göstermesini mümkün kılacak ön çalışmaları yapma çağrısında bulundu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Avrupa Komisyonu Birleşik Patent Mahkemesi Tasarısını Sundu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement