Avrupa'nın Göçmen Sorunu İçin Türkiye Örneğini İnceliyorlar - Son Dakika
Güncel

Avrupa'nın Göçmen Sorunu İçin Türkiye Örneğini İnceliyorlar

Avrupa\'nın Göçmen Sorunu İçin Türkiye Örneğini İnceliyorlar

Göçmen Eğitimi Projesi kapsamında Türkiye'ye gelerek inceleyen Avrupalı uzmanlar, ülkelerindeki göçmenlerin sorunlarına çözüm arıyor.

08.10.2013 11:48  Güncelleme: 11:56

ABDÜLHAMİD HOŞBAŞ - ÖMER FARUK CEBECİ -  "Göçmen Eğitimi" projesi kapsamında Türkiye'nin etnik yapısını inceleyen Avrupalı uzmanlar, ülkelerindeki göçmenlerin uyum, motivasyon ve eğitim sorununa çözüm arıyor.

AB Türk Ulusal Ajansı tarafından desteklenen ve göçmenlerin yaşadıkları ülkelerdeki uyum, motivasyon ve eğitim sorununa çözüm arayan Almanya, İsveç, Avusturya, Fransa, İsviçre ve Türkiye'deki uzmanlardan oluşan "Göçmen Eğitimi Projesi" ekibi, Düzce'de incelemelerde bulunarak, kentte yaşayan göçmenlerin yaşam şartları ve uyum süreçlerini inceliyor.

Göçmen Eğitimi Proje Yöneticisi  Dr. Michael Jahn, AA muhabirine, Düzce Üniversitesi (DÜ)  Eğitim Fakültesi Dekanı Engin Deniz ve  projenin Türkiye sorumlusu  Doç. Dr. Engin Aslanargun'dan Düzce'nin etnik yapısı hakkında bilgi alarak göçmenlerin yaşadıkları sorunları tepit ettiklerini söyledi.

Türkiye'ye gelmeden önce projenin ortağı olan diğer ülkelerde de 3 toplantı gerçekleştirdiklerini ifade eden Jahn,  proje ortaklarından Almanya, İsveç, Avusturya, Fransa, İsviçre ve Türkiye'de bir araya geldikleri ve buradaki etnik yapıları incelediklerini belirtti.

Türkiye'de Doç, Dr. Aslanargun'un, kendilerine Düzce'yi gezdirerek buradaki etnik yapıyı görmelerini sağladığını anlatan Jahn, Düzce'nin Türkiye'nin etnik yapısını çok iyi yansıttığını ifade etti.

Düzce'nin, özellikle farklı kültürleri barındırması nedeniyle ilgilerini çektiklerini belirten Jahn, "Özellikle Almanya, İsveç, İsviçre, Avusturya, Fransa ve Türkiye'den oluşan proje ekibi, bu amaçla Düzce'ye geldik. Toplantılara katıldık. Bizim için oldukça yeni ve ilginç deneyimler oldu. Zenginlikler kazandığımızı düşünüyorum. Bunu gittiğimiz ülkelerde, kendi ülkemizde eğitim ortamlarında mutlaka kullanacağız. Zaten proje konumuz da göçmen eğitimine yönelik yeni bakış açıları ve karşılaşılan sorunların çözümü hakkında çalışmalardır" diye konuştu.

"Almanya ve İsveç'teki Türkler, göçmenlerin uyumuna bir örnektir"

Jahn, göçmenlerin eğitimi konusunda Almanya'da da bazı araştırmalar yaptıklarını dile getirerek, "Almanya 2 milyondan fazla Türk nüfusu barındırdığı için en yüksek Türk nüfusa sahip ülkelerden birisi. Tabii bazı problemlerin olması da doğal. Fakat Almanca iyi öğrendikleri ve mesleki eğitime devam ettikleri sürece herhangi bir problemle karşılaştıklarını görmedim. Karşılaşacaklarını da zannetmiyorum" dedi.

Projenin İsveç sorumlusu, uzman Anders Åström da  proje kapsamında Türkiye'de önemli izlenimler edindiklerini vurguladı.

Türkiye'deki göçmenlerin uyumu, motivasyonu ve eğitimi hakkında il merkezini ve ilçeleri gezdiklerini dile getrien Åström, "Burada edindiğimiz bilgiler, projenin sonunda bizlere büyük katkılar sağlamış olacak. Türkiye, göçmenlerin yaşadığı çok büyük bir ülke. Çok sayıda ülkeden göç alan Türkiye'de bizim ülkelerimizden daha fazla göçmen barınıyor" şeklinde konuştu.

Åström, özellikle İsveç'te Türklerin entegrasyonuyla ilgili Türklere has herhangi bir problemle karşılaşmadıklarını ifade ederek, Türklerin entegrasyon ve iş sürecinde oldukça başarılı olduklarını kaydetti.

"Türkiye'nin Suriyeli göçmenlerle ilgilenmesi olağanüstü bir durum"

Türkiye'nin Suriyeli göçmenlere sahip çıkmasını ve göçmenlerin sorunlarıyla yakından ilgilenmesini de değerlendiren uzmanlar, Avrupa'daki göçmen sorunlarının Türkiye'de daha az rastlandığını kaydetti.

Suriye'deki savaşın ardından Türkiye'ye 2 milyondan fazla göçmenin sığındığına dikkati çeken Jahn, şunları söyledi:

"Son zamanlarda Suriye'den yüzbinlerce mülteci Türkiye'ye geldi. Türkiye'nin bunlarla ilgilenmesi çok büyük bir olay. Biz Almanya gibi gelişmiş ve zengin bir ülkede olarak 5 bin Suriyeli mülteciyi kabul ettik. Çok büyük tartışmalara neden oldu. 5 bin rakamı bizim için çok büyük bir rakamdı. Türkiye'nin yüzbinlerce göçmenle nasıl uğraşıtığını, nasıl ilgilendiğini merak ediyoruz."

Türkiye'nin Suriyeli göçmenler ile yakından ilgilenmesinin olağanüstü bir durum olduğuna değinen Åström de şöyle devam etti;

"Gerçekten olağanüstü bir durum ve bizi de oldukça etkiledi. Türk hükümetinin 2 milyona yakın mülteciye ev sahipliği yapması, yine aynı şekilde İsveç'te binlerle ifade edilebilecek mülteci kabulü kamuoyunda oldukça yoğun tartışılmakta ve sıkıntılara sebep olmakta. Türkiye'nin bu kadar büyük mülteci akınıyla başa çıkabilmesi gerçekten zor. Akıl almayacak bir durum. Bununla ilgili neler yapılması gerekiyor, iyi planlanmalı. 'Acaba geri dönecekler mi, kalacaklar mı, ne zaman dönecekler?' gibi sorular düşünülerek planlanmalı. Gerçekten büyük ve sorunlu bir mesele." - Düzce

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Avrupa'nın Göçmen Sorunu İçin Türkiye Örneğini İnceliyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement