Avrupalı Öğrenciler Hakkari'de - Son Dakika
Güncel

Avrupalı Öğrenciler Hakkari'de

Avrupalı Öğrenciler Hakkari\'de

Hakkari Üniversitesince hazırlanan proje kapsamında kente gelen Polonyalı ve İtalyan öğrenciler, kentin tarihi mekanlarını gezdi Hakkari Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Demir: "Çözüm süreciyle bölgeye ait ön yargılar ortadan kalkmalı ve herkes buraları gelip görmeli"

15.09.2013 13:29

Hakkari Üniversitesince hazırlanan "Kültürlerin Hoşgörü Projesi" kapsamında kente gelen Polonyalı ve İtalyan öğrenciler, bölgenin tarihi mekanlarını gezdi.

Avrupa Birliği (AB) Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından Avrupa Komisyonundan sağlanan hibeyle yürütülen proje ile kente gelen öğrenciler, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halit Demir ile Biçer Mahallesi'ndeki tarihi medreseyi gezdi.

Berçelan Yaylası'ndan geçerek Konak köyündeki Koçanis Kilisesi'ni ziyaret eden öğrenciler, Prof. Dr. Demir ve akademisyenlerle Kürtçe müzik eşliğinde halay çekti.

Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projeyle Avrupa'dan gelen öğrencileri, Hakkarili gençlerle kaynaştırmayı ve ülke barışına katkı sunmayı amaçladıklarını söyledi.

Üniversiteleriyle AB arasında öğrenci değişim projelerinin uygulandığını anlatan Demir, şöyle konuştu:

"Öğrenciler Hakkari'yi görmeye geldiler. Bu bölgeler sıkıntılı ve çatışmalıydı. Barış süreciyle buraya yurt dışından birçok öğrenci, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi geldi. Öğrenciler buradaki kiliseyi gördü. Yıllardır buraya insanlar gelmedi. Türkiye halkı burayı bilmiyor. Avrupa'dan gençler buraya geliyor ama maalesef Türkiye'den halen vatandaşlarımız buraya gelmiş değil. Çözüm süreciyle bölgeye ait ön yargılar ortadan kalkmalı ve herkes buraları gelip görmeli"

Herkesin kentin tarihi mekanlarını görmesi gerektiğini bildiren Demir, barış süreciyle kenti dünyaya tanıtmayı hedeflediklerini ifade etti.

Demir, "Yurt içi ve yurt dışından herkesi buraya davet ediyoruz. Burayı mutlaka gelip görmeleri gerekiyor. Ön yargıların kalkması lazım. Bunu geldiklerinde hissedecek ve görecekler" dedi.

-"Çözüm süreci devam etmeli"

Çözüm sürecinin mutlaka devam etmesi gerektiğini belirten Demir, herkesin bu konuda elini taşın altına koyması gerektiğini söyledi.

Hakkari'ye gelirken biraz tedirgin olduğunu belirten Polonyalı üniversite öğrencisi Paulina Yaros, geldikten sonra kente dair fikirlerinin değiştiğini söyledi.

Kentte birçok güzel mekanı gördüğünü ve farklılıkla karşılaştığını anlatan Yaros, şunları kaydetti:

"Hakkari'de kadın ve erkeklerin beraberce sokakta rahat oturup, çay içmesi ilgimi çekti. Nefes kesici bir manzarası, coğrafyası var. Dağları müthiş. Buraya gelmeden önce internette birkaç araştırma yaptım. Gelmeden önceki fikirlerim ile şimdiki fikirlerim tamamen farklı. Çünkü Türk ve Kürt halkı işbirliği içinde. Demokratik saygı çerçevesinde hareket ettiklerini ve birbirlerine saygılı olduklarını gördüm. Bu tarz projelerin çok daha fazla yapılması gerekiyor. Döndüğümde buranın güzelliklerini herkese anlatacağım." - Hakkari

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Avrupalı Öğrenciler Hakkari'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement