Avrupa'nın birinci, dünyanın ise yedinci büyük ayakkabı üreticisi olan Türkiye'de Ayakkabı Teknolojileri Mühendisliği Bölümü'nün kurulması yolunda ilk adım atıldı.
Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) tarafından yapılan açıklamaya göre, sektörün akademik çıtasını yükseltmeyi hedefleyen iyi niyet protokolü, TASD Başkanı Hüseyin Çetin, Türkiye Ayakkabı Sektörü Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (TASEV) Başkanı Tan Erdoğdu, Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği (AYSAD) Başkanı Ömer Arpacı ile Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek tarafından imzalandı.
İmza töreninde konuşan TASD Başkanı Çetin, 280 bin kişiye istihdam imkanı sağlayan Türkiye ayakkabı sektörünün yıllık 500 milyon çift üretim kapasitesi ile Avrupa'da ilk sırada yer aldığını söyledi.
Halen 18 bin 500 işletme ile üretim yapan sektörün geleneksel üretimden endüstriyel üretime geçiş sürecini başlattığını vurgulayan Çetin, bu dönemde yetişmiş insan gücüne ve vizyon sahibi ayakkabı mühendislerine her zamankinden daha çok ihtiyaç duyacaklarını ifade etti.
Bu açığı kapatmak için YTÜ ile iyi niyet protokolü imzaladıklarını anlatan Çetin, şunları kaydetti:
"Dünyada 22 ayakkabı mühendisliği bölümü var. Dünyanın en büyük üreticilerinden biri olmamıza karşın bizim üniversitelerimizde ayakkabı mühendisliği bölümünün bulunmamasını önemli bir eksiklik olarak görüyorum. İhracatımızı sürdürülebilir şekilde artırmak için bu açığı kapatmak zorundayız. 2015 yılında 672 milyon dolar olan ihracatımızı bu yıl sıçrama yaparak 800 milyon doların üzerine çıkaracağız. 2023 yılında ise 2,5 milyar dolarlık ihracat hedefimiz var. Hedefi yakalayabilmemiz için bir kaç yılda endüstriyel üretime dönüşümü tamamlamamız gerekiyor. Bu süreçte işletme sayısı 10-12 binlere inecek ama kapasitemizi 600 milyon çifte çıkaracağız. Yeni dönemde sektörü hem uygulamada hem de akademik boyutuyla bilen elemanları yetiştirecek bir fakülte arzu ediyoruz."
"Önceliğimiz sertifika ve master programları"
YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek de üretimde ve istihdamda Türkiye'nin önemli sektörleri arasında yer alan ayakkabı endüstrisinin üst düzey yetişmiş eleman sıkıntısı çektiğini dile getirdi.
İmzalanan protokolün, açığı kapatma sürecinde ilk adım olacağına inandığını belirten Yüksek, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Ayakkabı sektörü fabrikada girişimcinin en yakınındaki isim olarak çalışacak, uygulamayı bilen mühendisler istiyor. Bu niteliklere sahip mühendisin öğrenim hayatının en az bir yılının fabrikada geçirmesi gerekiyor. Mevzuattaki sıkıntılar nedeniyle ilk aşamada spesifik bir mühendislik bölümü açmamız mümkün görünmüyor. İki seçenek üzerinde durulabilir. Birincisi sertifika programı, ikincisi ise master eğitimi. Master programını hızlı bir şekilde uygulamaya geçirebiliriz. İlk aşamada lisansüstü programda ders verecek akademisyen sıkıntısı olabilir. Bu sorunu sektörle iş birliği içinde işe gönül vermiş isimleri bularak çözebiliriz."
TASEV Başkanı Tan Erdoğdu ise YTÜ ile imzalanan protokolün sektöre "ayakkabı mühendisleri" kazandırma yolunda çok önemli bir adım olduğunu anlattı. TASEV Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile yetişmiş ara eleman ihtiyacını karşılamaya çalıştıklarını vurgulayan Erdoğdu, "Umuyor ve diliyorum ki gelecekte YTÜ'den mezun olacak ayakkabı teknolojileri mühendislerimizin sektöre katacağı sinerji ile katma değerli üretimi artırıp, ülkemize daha çok döviz kazandıracağız." ifadelerini kullandı.
Son Dakika › Güncel › Ayakkabıda Üniversiteli Devri Başlayacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?