Aydın - Soya Beyaz Altının Tahtına Göz Dikti - Son Dakika
Güncel

Aydın - Soya Beyaz Altının Tahtına Göz Dikti

Aydın - Soya Beyaz Altının Tahtına Göz Dikti

Soya beyaz altının tahtına göz dikti AYDIN'ın Söke İlçesi'nde yüzyıllardan beri geçimini pamuk üretimi yaparak sağlayan çiftçiler bu üründe yaşanan sıkıntılardan dolayı soya fasulyesi üretimine başladı.

25.07.2015 11:05

Soya beyaz altının tahtına göz dikti

AYDIN'ın Söke İlçesi'nde yüzyıllardan beri geçimini pamuk üretimi yaparak sağlayan çiftçiler bu üründe yaşanan sıkıntılardan dolayı soya fasulyesi üretimine başladı. Beyaz altın olarak adlandırılan pamuk son iki yılda yerini soya fasulyesine bırakır oldu.

Söke'de pamuk üreticileri son iki yılda soya fasulyesi üretimine başladı. Beyaz altın pamukta yaşanan sıkıntılar nedeniyle son yıllarda zor günler geçiren üreticiler maliyeti az, satış fiyatı ise pamuğa göre daha iyi olan soyaya yöneldi. Geçen yıl deneme amaçlı üretilen soyada, ekili alan bu yıl 4 bin dekara kadar çıktı. Soya, gelecek yıllarda, 400 bin dekara ekilen pamuğun yerini almaya aday olarak gösteriliyor.

Babasının, "Pamuk sizi bıraktı, siz hala pamuğu bırakmıyorsunuz" sözünden yola çıkarak soya üretimini yapmaya başlayan ilk çiftçilerden birisi olan Musa Muslu, "Söke ovasında verimli topraklar olduğu için yılda üç ürün elde etme imkanımız oluyor. Soya fasulyesini de üçüncü ürün olarak ektik. 24 dekar arazime ektiğim soya fasulyesi beklediğimizin çok üstünde olacak. Soya, pamuğa göre maliyeti çok az olan bir ürün. Kazancı, desteği ise yine pamuktan daha fazla. Resmi kaynaklara göre soyanın yüzde 8'ini ülkemizdeki çiftçiler üretirken, geriye kalan kısmını da dışarıdan ithal ediyoruz. Bunun yanında pazar payının çok yüksek olduğunu görmekteyiz. Soyanın maliyetinin yanı sıra çevreye de çok büyük faydası var. Bu şekilde giderse pamuk, kazanç olarak soya ile kıyaslanmaz duruma gelecek. Soyada gübre kullanımına gerek yok. Pamuğa kullandığımız ilaçların da çok azını soyaya kullanmaktayız. Masrafı az hasadı da çok kolay olan bir ürün. Pazar payı da özellikle Ege Bölgesi'nde çok büyük bir tüketiciye sahiptir. Tohumunu da Söke'de kendimiz üretiyoruz. Genetiğiyle oynanmamış tohumla bu üretimi yapıyoruz. 5-6 yıl kadar araştırma yaptık. Ardından da iki yıl önce bu bölgede üretime başladık. Gelecek yıl soya tamamen pamuğun yerini alacak. Ekilen soyalar şu an 130 santim boyunda, bu 160 santime kadar çıkabiliyor. Bu bizim tahminimizin üzerinde boy attı. Soya ne kadar uzarsa o kadar iyi verim veriyor. Şimdilerde kilosu 1-1.5 lira arasında alıcı buluyor" dedi.

DOMUZUN ZARAR VEREMEDİĞİ ÜRÜN

Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş ise diğer ürünlere oldukça büyük zararlar veren domuzun soya fasulyesine dokunmadığına dikkati çekip, "Söke Ovası denilince elbette akla gelen ilk ürün pamuktur. Bu toprağın pamuğa daha yatkın olmasından kaynaklanıyordu. Dünya şartlarındaki pamuk fiyatları ve ülkemizdeki girdi fiyatlarının oldukça fazla olmasından dolayı üreticiler başka ürünlerin araştırmasına girdi. Üreticiler uzun araştırmalar sonrasında son iki yıldan beri deneme amaçlı soya fasulyesi üretimine yöneldiler. Bu yıl biraz daha artarak yaklaşık 4 bin dekar soya fasulyesi ekimi yapıldı. Soya fasulyesinin ileriki yıllarda daha iyi olacağı düşüncesindeyiz. Soyaya ilginin giderek artmasında birincisi girdi maliyetlerinin çok düşük olması, hastalık ve zararlıların olmaması ve üreticinin en büyük belalısı olan domuzların bu ürüne zarar verememesidir. Bunların yanı sıra çiftçilerin de cebine girecek kar payının çok iyi olduğunu düşündüğümüzde daha fazla üreticinin soyaya yönelmeye başlamasını bekliyoruz. Gelecek yıllarda soya ekili arazi 400 bin dekara kadar çıkacaktır. Şimdi önemli olan hasat zamanındaki satış fiyatlarının yüzleri güldürmesini bekliyoruz" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Aydın - Soya Beyaz Altının Tahtına Göz Dikti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement