Bakan Günay'ın Fethiye Ziyareti - Son Dakika
Güncel

Bakan Günay'ın Fethiye Ziyareti

Bakan Günay\'ın Fethiye Ziyareti

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Muğla'nın Fethiye ilçesinde milattan sonra 2.yüzyılda yapılan 2 bin 500 kişi kapasiteli Helenistik ve Roma Dönemi'ne ait Antik Telmessos Tiyatrosu'nun restorasyon ve onarım işinin ilk kaya parçasını...

20.09.2012 19:38

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Muğla'nın Fethiye ilçesinde milattan sonra 2. yüzyılda yapılan 2 bin 500 kişi kapasiteli Helenistik ve Roma Dönemi'ne ait Antik Telmessos Tiyatrosu'nun restorasyon ve onarım işinin ilk kaya parçasını yerleştirdi.

Beraberinde Genel Müdür Murat Süslü ile birlikte helikopterle Fethiye Devlet Hastanesi Pisti'ne inen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ı; AK Parti Muğla Milletvekili Ali Boğa, Muğla Valisi Fatih Şahin, Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, Ak Parti İlçe Başkanı Mustafa Ali Türkan, FETAB Başkanı Osman Otgöz ile turizmciler karşıladı.

Fethiye Körfezi manzarasındaki Antik Telmessos Tiyatrosu'na geçen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Bir vatandaş renkli bir kolonya hediye ederken, protokolde bulunan sehpa üzerindeki bardaklardan biri düşünce 'hayırdır inşallah' denildi.

Telmessos Tiyatrosu'ndaki törende Genel Müdür Osman Murat Süslü, AK Parti Muğla Milletvekili Ali Boğa ve Bakan Ertuğrul Günay birer konuşma yaptı.

Tiyatro restorasyon işinin 4 Milyon 522 Bin TL'ye Muğla İl Özel İdaresi'nce gerçekleştirileceğini söyleyen Süslü, birinci derece arkeolojik sit alanındaki tiyatronun 4 giriş kapısı bulunduğunu, 4 bin 500 metrekarelik bir alanı kapladığını, Helenistik ve Roma Dönemine ait olduğunu belirtti.

"SEÇİMDE VERDİĞİMİZ SÖZLERİ TUTUYORUZ"

AK Parti Muğla Milletvekili Ali Boğa, "Seçim vaatleri içinde Telmessos Antik Tiyatrosu'nun restorasyon sözü de vardı. Bu sözümüzü yerine getiriyoruz. Fethiye Körfezimizin temizlenmesini sağlayacağız, kirlenmesini durduracağız. Seki barajının yapım işini de Ekim ayı içinde ihale edeceğiz" dedi.

Boğa, "Yaklaşık olarak 15 ay önce seçim çalışmalarımızda vatandaşımıza bazı sözler vermiştik. Bunların başında da Telmessos Antik Tiyatrosu'nun restorasyonuydu. Verdiğimiz sözün üzerinden bir yıl geçmeden buranın restorasyon ihalesini gerçekleştirdik. Bugünde Kültür ve Turizm Bakanımızın katılımı ile restorasyon çalışmasının startını vermiş bulunmaktayız. Burası Fethiye'miz için ve ülkemiz için önemli bir eser. Fethiye'ye gelen misafirlerimiz bundan sonra sahil kenarında oturup bu antik tiyatrodaki etkinlikleri keyifle izleyebilecekler. Diğer verdiğimiz sözlerin başında ise derelerin ıslahı vardı. Çünkü bu derelerden dolayı körfezimiz kirleniyor. İnşallah Körfezimi temizleyeceğiz. Ama körfezimizi temizlediğimiz zaman kirlenmeyi de durdurmuş olmamız gerekiyor. Bu nedenle Devlet Su İşlerimiz ve Bakanlığımız nezdinde yaptığımız girişimlerimiz neticesinde önce derelerden körfezimize gelen kirlenmeyi önleyeceğiz. Fethiyeli hemşerilerimize seçim döneminde verdiğimiz bir diğer sözümüzde Seki Barajı'nın önce programa alınması ve Fethiye'ye kazandırılması için verdiğimiz bir söz vardır. Bununla ilgili olarak ta Ekim ayı içerisinde Seki Barajımız ihale edilmiş olacaktır. Seki Barajı projesi tam 50 yıllık bir hikayeydi. 50 yıldan buyana ertelenerek bizim dönemimize nasip oldu. Seki halkı barajın suyu Ali Boğa'nın köyünü yok edeceği için Ali Boğa Barajın yapılmasına mani oluyor demişlerdi. Ama Allah nasip etti ve benim Milletvekilliğim döneminde inşallah temelini atmak bize nasip olacak" dedi.

"TÜRKİYE BUNCA ÖREN YERİNİ AYAĞA KALDIRIRKEN ŞEHİR MERKEZİNDE BULUNAN BÖYLESİNE GÜZEL BİR TİYATRONUN BÖYLE BAKIMSIZ KALMASI VE ÇEVRE TARAFINDAN İŞGALE UĞRAMASI, BİZİM İÇİN ÜZÜCÜ BİR OLAYDI"

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Denizli'de iki ayrı müzenin yapımı için protokol imzaladıklarını belirterek, "Denizli ilinde bir tane şehir merkezinde bir tane de antik kente müze yapmak üzere bir protokol gerçekleştirdik. Muğla Türkiye turizminin önemli şehirlerinden bir tanesi. Fethiye'de yeni bir konsept ve yeni bir hızla ilgi gösteren yerleşim merkezi. Çünkü Muğla ilinin en bereketli toprağının olduğu yerlerden birisi Fethiye olduğu için öteki kayalık yerler turizmde alıp başını giderken Fethiye ilçemiz tarımla biraz fazla meşgul oldu. Tarımı elbette ihmal etmeyeceğiz. Tarım olmasa yaşam olmaz, ama biz bir diğer yandan da yeşili tüketmeyen maviyi kirletmeyen yeni bir turizm türünü de Fethiye gibi turizme yeni açılan ama büyük potansiyeli olan merkezlerde geliştirmeye çalışacağız" dedi.

"Fethiye ilçesini yaklaşık olarak 30 yıldan buyana bilirim. 30 yıl önce maddi imkanlarımız el vermiş olsaydı Şövalye Adası'ndan bir yer almayı dahi düşünmüştüm. Ama maddi imkanlarımız yetersiz kalınca bizde kendimize uygun bir yerden Demre'den yer aldık. Eğer 30 yıl önce Fethiye'den yer almış olsaydık şimdi Fethiye halkı ile 30 yıllık hemşeri olacaktık. Ancak bir gün ikinci bir yer almayı düşünürsem bu yer kesinlikle ve kesinlikle Fethiye olacaktır. Gerçekten Fethiye tarihi, doğası, bitki örtüsü, toprak yapısı, koyları ve her şeyi ile mükemmel bir ilçe" diyen Bakan Günay, "Bu tiyatroyu da o tarihlerden buyana çok iyi biliyorum. Bu tiyatro benim için bir üzüntü kaynağıydı. Türkiye bunca ören yerini ayağa kaldırırken şehir merkezinde bulunan böylesine güzel bir tiyatronun böyle bakımsız kalması ve çevre tarafından işgale uğraması bizim için üzücü bir olaydı. Bir yandan da 1960 yıllarda taşlarının alınıp limana dökülerek dolgu yapılmış olması gerçekten bizim Fethiye'ye gelen yerli yabancı herkese anlatmakta zorluk çektiğimiz bir olaydı.

Burası için birkaç yıl önce burasının ayağa kaldırılması için kolları sıvamaya niyetlendik, ancak o zaman ki mimar arkadaşımız rahmetli olunca yapılan o proje mimar arkadaşımızın vefatından ve bazı başka sebeplerden dolayı bir süre gecikme yaşadık. Seçimlerin üzerinden bir yıl geçmeden ihalesini yaptık. Yüklenici firmanın burayı tamamlaması için 2014 yılı Şubat ayına kadar süresi var. Ama ben bu süreyi biraz uzun buluyorum. Bu nedenle biz bunu 2013 yılının Ekim ayında bitirmeyi hedefliyoruz. Burasının projelerini biz Bakanlık olarak baştan buyana yakinen takip ettik. 2005 yılında Bakanlığımızın çıkarmış olduğu bir yasa var. Emlak vergisinden yüzde 10 gibi bir pay ayrılıyor ve tarihi eserlerin restorasyonu için kullanıyor. Bu kaynaktan buraya 5 milyona yakın bir kaynağı Muğla Valimiz, özel idare imkanları ile ayırdı. İnşallah bir yıl içerisinde Telmessos'un üzerindeki bu tozu kaldırıp herkesin sevineceği ve iftihar edeceği ve yaklaşık 2 bin kişinin müzikler ve dinletiler izleyebileceği bir kültür mekanını. İnşallah hep beraber ayağa kaldıracağız. Tabi bütün bu çalışmaların erken yapılması kadar zamanında yapılması, zamanında yapılması kadar önemli olan kaliteli yapılması, kaliteli yapılması kadar önemli olan zarif biçimde ve sağlam biçimde olması çok önemli. Buralar bilindiği üzere deprem bölgesi yaptığımız her işin o koşulları da nazara alınması gerekiyor" dedi. - MUĞLA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Bakan Günay'ın Fethiye Ziyareti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement