Kocaeli'nin Kandıra ilçesine yapılması planlanan Sungurlu Barajı için yapılacak olan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı, çevrecilerin ve köylülerin karşı çıkması sonucu iptal edildi. Zaman zaman tartışmaların yaşandığı toplantının iptal olmasının ardından köylüler yürüyüş yaptı.
Kandıra'da yapılması planlana Sungurlu Barajı ÇED Toplantısı'nın Kandıra Akçaova Köyü Cami Sosyal Tesisleri'nde yapılması kararlaştırıldı. Toplantıya Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklardan Çevre Mühendisi Fatma Turan, Anka ÇED'den Abdurrahman Polat, İl Çevre Müdürlüğü ve Şehircilik Temsilcileri Çevre Mühendisi Şennur Yıldız ve ÇED Şube Müdürü Güneş Ekşi, CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Hürriyet Kaplan, köy muhtarları, çevreciler, köy sakinleri, CHP Çevre ve Sağlık Komisyonu, Halkevleri üyeleri katıldı.
Yapılması ilk olarak 1954 yılında gündeme gelen Sungurlu Barajı Yeşilçay İçme Suyu projesi için Kandıra'ya bağlı Akçaova ve Teksen köyleri İSKİ'nin koruma alanı bölgesi ilan edilmiş, 2005 yılında ise köylere imar yasağı getirilmişti. O tarihten beri evlerine bir çivi bile çakamayan köy sakinleri oldukça yöneticilere oldukça tepkili. Köy sakinleri tepkilerini Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklardan Çevre Mühendisi Fatma Turan, Anka ÇED'den Abdurrahman Polat, İl Çevre Müdürlüğü ve Şehircilik Temsilcileri Çevre Mühendisi Şennur Yıldız ve ÇED Şube Müdürü Güneş Ekşi'ye dile getirdi.
JANDARMA MÜDAHALE ETTİ
Akçaova Köyü sakinleri sabah saatlerinden itibaren ellerindeki dövizlerle ÇED toplantısının yapılacağı köy camiinin sosyal tesisleri önünde beklemeye başladı. Köy meydanında astıkları pankartlarla ÇED toplantısını protesto eden köylüler, ellerinde dövizlerle sloganlar atarak barajın yapılmasını istemediklerini dile getirdi. Çevrecilerin yoğun tepkisi üzerine tutanak tutularak ÇED toplantısı gerçekleşmedi. Çevrecilerin tepkisi üzerine gerçekleşemeyen Sungurlu Barajı ÇED toplantısında oldukça gergin anlar yaşanınca toplantıya jandarma ekipleri de müdahale etti.
TOPLANTININ YAPILAMADIĞI TUTANAK ALTINA ALINDI
Zaman zaman sert tartışmaların yaşandığı toplantıda CHP İl Yöneticisi Mustafa Kahraman ve İSKİ yetkilileri arasında sözlü ve fiziki kavga çıktı. Taraflar araya girenler tarafından ayrıldı. "ÇED başlamıştır ama devam edememiştir" yazılı tutanak köylülerin ve çevrecilerin tepkisi üzerine "ÇED yapılamamıştır" olarak düzeltilerek tekrar yazıldı. Tutanak tekrar yazılırken çevreciler sosyal tesisin dışında sloganlar atmaya devam etti.
KANADALI ÇİFT DESTEK VERDİ
Tutanağın tamamlanmasının ardından tutanağı alan Akçaova Köy Muhtarı Remzi Yücel, çevrecilere tutanağı okudu. Ardından tüm çevreciler hep birlikte köy sokaklarında, slogan atarak yürüdüler. 5 yıldır Teksen Köyünde yaşayan Kanadalı çift Sandy Winfuld ve J.S. Hicks Winfuld da çevrecilere destek vererek ellerinde "Bu köyü seviyoruz burayı kimsenin yok etmesine izin vermeyeceğiz", "Köy sakinlerinin her zaman yanındayız " yazan döviz taşıdı. İngilizce slogan atan çift eylem sonuna kadar köylülere destek verdi.
"BARAJIN YAPILMASINI İSTEMİYORUZ"
Tutanağın tamamlanmasının ardından basın açıklaması yapan Muhtar Remzi Yücel, "Bugün taşı toprağı altın olarak gösterilen ve yüksek binalar ve rezidanslarla bezenen yabancı sermayenin rant kapısı İstanbul'a su vermek için ve yabancı sermayenin katkıları ile yapılması planlanmış ve projelendirilmiş Sungurlu Barajı bölgemizde Akçaova, Teksen, Akıncı, selametli, Çalca, Kabuzcu ve Bağlısı mahalleleri ile birlikte havzada bulunan yerleşimleri bir bir yurtsuzlaştıracaktır. Rezerv alanı içerisinde kalacak olan yaşam ünitesi evlerimiz, tarım arazisi geçim kaynağımız tarlalarımızla ve akıbeti belirsiz bir toplum olmak istemiyoruz. Bu barajın yapılmasını istemiyoruz" dedi.
"SÜRGÜNÜ KABUL ETMİYORUZ"
Remzi Yücel'in ardından konuşan Teksen Köyü Muhtarı Ziyaattin Soykan, "60 yıllık çile bitsin, Sungurlu Barajı'na hayır. 2040 yılına kadar İstanbul'da 2 milyon insanın su ihtiyacını karşılayacağını vaaz eden bu proje bizler için umutsuzluğun geri dönülmez bir yok oluşun adıdır. Kuzey ormanlarına en değerli su havzalarına rant için 3. Köprü, 3. Hava alanı kanal İstanbul gibi katil projeler yapılan İstanbul can çekişmekte, can çekişirken de bizler için ölüm yolları planlanmaktadır. Nasıl İstanbul'a su vermek adına Melen Çayı su projesi ile yöre halkı sürgün edildiyse bugün de Sungurlu Barajı projesi ile sürgün sırası sizde denmektedir" dedi.
TARIM VE HAYVANCILIK ETKİLENECEK KORKUSU
Proje ile birlikte köylerinin sular altında kalacağını belirten Soykan, "700 yıldır birlikte yaşayan bu insanlar birbirinden ayrılacak, topraklar öksüz kalacak. Yani bir yaşam ortadan kalkacak ekosistem değişecek bölgenin tüm sosyal kültürel ekonomik varlığı yok edilecektir. Ülkemiz her geçen gün tarım ve hayvancılıkta dışa bağımlı hale gelirken bölgemizdeki üretim örnek teşkil etmekte ve desteklenmektedir. Fakat bu proje bölgemizde yürütülecek tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin sonunu getirecektir. Bugün bu ata topraklarından sürgün edilmeye çalışılan bizler yaşamımız ve geleceğimiz hakkında endişeleniyoruz. Ne olursa olsun kim olursa olsun Sungurlu Barajını istemiyoruz" dedi.
BİRLİKTE YÜRÜYÜŞE GEÇTİLER
Konuşmaların ardından eyleme katılan köylüler ve çevreciler ellerindeki dövizlerle birlikte köy meydanına kadar sloganlar atarak yürüdü. Yürüyüşün ardından köylüler ve çevreciler sorunsuz bir şekilde dağıldı. Yapılamayan ÇED toplantısının yeniden düzenlenmesi için ileriki bir tarihe erteleneceği konuşulurken ikinci ÇED toplantısı da yapılamazsa projenin iptal edilerek konunun Anayasa Mahkemesi'ne taşınacağı öğrenildi. - KOCAELİ
Son Dakika › Güncel › Baraj İnşasına Karşı Olan Köylüler Çed Toplantısını Yaptırmadı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?