ONUR ORHAN - Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuncay Ayas, çocukların sınav kaygılarının artmaması için ailelerin özellikle sınavla ilgili çok fazla konuşmaması gerektiğini belirtti.
Ayas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerdeki 17 milyon 588 bin 958 öğrencinin karne alarak 3 aylık uzun bir tatil sürecine gireceğini söyledi.
Öğrencilerin tatil havasını mutlaka yaşamaları gerektiğini ancak 3 aylık dönemi tatille geçiren bazı öğrencilerin okula başladıklarında adaptasyon sorunu yaşayabildiğini vurgulayan Ayas, "Çocukların belli süreden sonra sevdikleri, hoşlarına giden, öğretmenleri ve ailelerinin önerdiği kitaplardan bolca okumaları gerekiyor. Bu bilişsel düzeylerinin gelişmesine de katkı sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.
"Çocuğunuza 'ders çalış' baskısı yapmayın"
Ayas, bazı öğrencilerin tatilde aile baskısına maruz kaldığını, "Zaten derslerin çok iyi değil, ders çalışman gerekiyor." söylemlerinin çocukta okuldan nefret etme duygusunu beslediğine işaret ederek, dinlenmeden okula başlayacak çocuğun çok verimli olmayacağını, o nedenle iyi bir şekilde dinlenmeleri ve okulla bağlantılarının kopmaması için önerilen kitapları okumaları gerektiğini söyledi.
"Yaz sürecinde çocukların sürekli ödev yapması, tatille pek bağdaşmayan bir şey." diyen Ayas, şöyle devam etti:
"Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) da bu nedenden dolayı yarı yıl tatilinde öğrencilere ödev verilmemesi konusunda proje başlattı. Normal şartlarda 'kitap okuyun' dediğiniz zaman, çocuk herhangi bir şekilde bunu sorun haline getirmeyebilir ama 'kitap okumayı size ödev olarak veriyorum' dediğiniz zaman, çocuklar biraz da bu ödev kelimesinden korkuyorlar. Çocuklar zaten yorgunluktan çıkmış olacaklar. Yazın dinlenmeleri, eğlenmeleri gerekiyor. Eğlenmelerine engel olacak, çocukların zevk alarak yaptığı etkinliklerin elinden alınmasına neden olacak herhangi bir şey olduğu zaman onu ceza olarak değerlendiriyoruz. Dolayısıyla ödev boyutuyla değerlendirmeden bazı yapılması gerekenler çocuğa sunulmalıdır."
Çocukların başarısıyla kendisini özdeşleştirebilen, bu yüzden de öğrencilere yaz döneminde yüklenebilen öğretmenlerin varlığına da dikkati çeken Ayas, "Özellikle biraz başarı seviyesi yüksek olan öğrencilere daha fazla bu şekilde yüklenme oluyor ama sonuç itibarıyla bunlar çocuk. Eğlenmesi, gezmesi gerekiyor. Dolayısıyla öğretmenlerin de çok yüklenerek çocuklara yaz döneminde ödev vermemesi gerekiyor." diye konuştu.
LYS'ye gireceklere tavsiyeler
Lisans Yerleştirme Sınavlarının (LYS) da 18-19 Haziran'da uygulanacağını hatırlatan Doç. Dr. Ayas, öğrencilerin artık sınava yönelik çalışmaları bırakması gerektiğinin altını çizdi.
Bu saatten sonra yeni konu çalışamayacak öğrencilerin sadece çalışıp unuttukları yerlere bakabileceğini aktaran Ayas, burada en önemli sorumluluğun ailelere düştüğünü belirtti.
Tuncay Ayas, çocuklarda sınav kaygısının oluşmasında en büyük etkenin aile ve çevresinden kaynaklandığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Ailelerin 'İşte bütün senemizi senin için heba ettik, hiçbir yere gitmedik, hiçbir şey yapmadık, eve misafir dahi almadık. Bütün ümidimiz sensin, sen başaracaksın, yapamazsan şu olur.' şeklinde söylemiş olduğu sözler, çocukların kaygısının artmasında önemli bir faktör oluyor. Dolayısıyla bu tür kaygılar yüklememek için sınavla ilgili özellikle ailelerin çok fazla konuşmaması gerekiyor. Özellikle yine sınav akşamı dayısı, amcası, halası, teyzesi, çocuğu arayıp 'Başarılar diliyorum, sen başarırsın, sana güveniyoruz.' şeklinde sözler söyleyerek çocuğa kendilerince destek olduğunu düşünüyorlar ama bu şekilde ifadeler, çocukların kaygısının artmasına neden olur. Bu nedenle kaygısını artırıcı söylem ve ifadelerden uzak durmak gerekiyor. Bolca dinlenmeleri gerekiyor."
Son Dakika › Güncel › Başarabilirsin Desteği, Çocuğunuzun Sınav Kaygısını Artırabilir' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?