ANKARA (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bu sene yüzde 4 hedefine rahatlıkla ulaşabileceğimizi düşünüyoruz ve yüzde 4 hedefini de büyüme hedefi olarak muhafaza ediyoruz" dedi.
Davutoğlu, Başbakanlık Çankaya Köşkü'ndeki, İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi'ne ilişkin düzenlenen basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Büyüme rakamlarına ilişkin soru üzerine Davutoğlu, açıklanan son büyüme rakamının, beklentilerinin biraz altında gerçekleştiğini ifade etti.
Bunun, gerek kurlardaki değişimler gerekse de dünya piyasalarındaki daralmayla ilgili olduğuna işaret eden Davutoğlu, Türkiye ekonomisinin performansının bu anlamda, dünyadaki benzer ekonomiler arasında en iyilerden biri olduğunu söyledi.
Avro Bölgesindeki büyümenin yüzde 0,8 olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, şunları kaydetti:
"Avro Bölgesindeki büyüme yüzde 0,8 olduğunda, bunun bizim ihracatımıza dönük etkisi malum. Tüm Avrupa Birliğinde (AB) yüzde 1,3. Yani Avro Bölgesini esas aldığımızda, neredeyse bizim dörtte birimiz kadar büyümüşler. Tüm AB, yüzde itibarıyla yarımızdan daha az. Latin Amerika gibi kalkınan bölgelerde de yine bizim ihracatımızın son dönemde artmaya başladığı... Bir daralma söz konusu. Bu şartlarda yüzde 2,9 gerçekleşti ama önümüzdeki dönemde Avrupa Merkez Bankasının yaptığı açıklamalar ve dünyada G20 zirvesinde alınan kararlar çerçevesinde dünya ekonomisinde genişleme, Avrupa ekonomisinde de toparlanma emareleri artıyor. Yani önümüzdeki dönemde bu daralmayı aşabilmek için tüm ülkeler, ciddi çalışmalar yapacak. Bu çerçevede de Türkiye'nin pazarlarında, başta Avrupa olmak üzere bir gelişme bekliyoruz."
Yüzde 2,9 büyümenin, geçen yılki kuraklık nedeniyle tarımdaki daralmadan da etkilendiğini vurgulayan Davutoğlu, "Tarım dışı kalkınma yüzde 3,36, sanayide yüzde 3,36, tarım dışı tüm alanlarda yüzde 3,57'ye kadar varan büyüme rakamlarına ulaştık ve bu büyüme rakamları bizim, beklentilerimizle uyumlu rakamlar" diye konuştu.
Bu yıl yağışların da iyi olduğunu ve tarım üretiminde artış beklediklerini belirten Davutoğlu, geçen yıl eksilerde seyreden tarımdaki büyüme oranlarının bu yıl artılarda seyredeceğini ifade etti. Başbakan Davutoğlu, "Baz etkisi de göz önüne alındığında biz bu sene yüzde 4 hedefine rahatlıkla ulaşabileceğimizi düşünüyoruz ve yüzde 4 hedefini de büyüme hedefi olarak muhafaza ediyoruz" dedi.
"Paket, istihdama ve yatırımlara olumlu katkıda bulunacak"
Paketin hem bu yılın istihdamına hem de yatırımların artmasına olumlu katkıda bulunacağını aktaran Davutoğlu, şöyle devam etti:
"Dikkat ederseniz onun için, işletme dönemi yatırım teşvikleri ile yatırım dönemi teşviklerini ayırt ettim. Bir girişimci, bugün bir yatırıma karar verdiğinde, hemen teşvik oranlarında artış imkanlarından istifade edecek. Daha önceki düzenlemelerde işletme dönemi belki 1 sene, belki 2 sene, belki 3 sene sonraydı. Şimdi yatırım döneminde 4. bölge için bunu yüzde 30'dan yüzde 65'e kadar çıkardık, bunu örnek olarak zikrettiğim için. Dolayısıyla bu etkilerin zamanla orta ve uzun vadede daha da görüleceğinden ve büyüme performansımızın olumlu yönde ivme kazanacağından eminiz."
- Toplum yararına sağlanacak ilave 120 bin istihdam
Toplum yararına sağlanacak ilave 120 bin istihdamın detaylarının ve bunun toplam istihdama katkısının sorulması üzerine de Davutoğlu, istihdam rakamlarıyla işsizlik oranları mukayese edildiğinde, Türkiye'deki istihdam artışının, aslında dünyadaki en yüksek artışlardan biri olduğunu bildirdi.
Başbakan Davutoğlu, işsizlik oranlarındaki yukarı yönlü hafif kıpırdanmaların, sanki "Türkiye'de istihdam sorunu varmış" gibi bir algı oluşturduğuna dikkati çekerek, geçen yıl, Türkiye'de bir yıl içinde 1 milyon 400 bin ilave istihdamın sağlandığını söyledi.
Bunun, Avrupa'da 2-3 yıl içinde dahi sağlanamadığına işaret eden Davutoğlu, şöyle konuştu:
"Toplamda, ekonomik krizin başladığı 2008-2009 yıllarından bu yana, Türkiye'de 6 milyonu aşkın istihdam sağlandı ama bizim nüfusumuz dinamik bir nüfus. Yani istihdam için o havuzdan dışarı çıkan insan unsuru kadar içeri giren dinamik, işgücüne katılım unsuru da var. Hani havuz problemleri vardı ortaokul, lise yıllarında, giren su, çıkan suyla hesap edilen problemler. Türkiye'de işgücüne katılım süratle artıyor. Avrupa'da işgücüne katılım oranları düşerken, Türkiye'de işgücüne katılım artıyor. İstihdam da ona göre artmak durumunda. 2014'te 1,4 milyon istihdam sağlandı fakat gerek eğitim şartlarının iyileştirilmesi ve eğitilmiş nüfusun artmış olması gerek kadın istihdamının artmış olması, kadın işgücüne katılım oranının artmış olması gerekse de dinamik, genç nüfus. Bu girdi arttı. Dolayısıyla bu sebeple de işsizlik oranlarında sanki bir yükselme varmış gibi bir intiba oluyor. Halbuki istihdam imkanları, oranlarında çok ciddi iyileşmeler var. Bu toplum yararına çalışma çerçevesinde istihdam edilecek 120 bin unsurla bunun daha da olumlu yönde gelişeceğine inanıyorum."
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de toplum yararına sağlanacak ilave 120 bin istihdamın detaylarını açıkladı. Çelik, "120 bin toplum yararına çalışma fidan dikimi, ağaç dikimi ve çevre koşullarının daha da iyileştirilmesi anlamında, 81 ilimizdeki işgücü açığı da dikkate alınarak, bu alanda fiziksel olarak illerimizin durumu da dikkate alınarak, bu 120 bin kişi 81 ilimize gönderilmiş bulunuyor. Hızlı bir şekilde istihdamları sağlanacak. 2 ay içinde ağaç dikimi bir yönüyle başladı. 4 ay da ağaçların ve ormanların bakımıyla ilgilenecekler" dedi.
Paketin maliyeti 7,5 milyar lira
Başbakan Davutoğlu, İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destek Paketi'nin toplam maliyetine ilişkin bir soru üzerine, paketin maliyetleri itibariyle çok kapsamlı değerlendirmeler, maliyet analizleri yapıldığını söyledi.
Davutoğlu, "Bu çerçevede emeklilere sağladığımız imkanlar da dahil olmak üzere yaklaşık 7,5 milyar liralık bir maliyetten bahsedebiliriz. Her birinin ayrı ayrı kalemlere indirgenmiş detaylı çalışmaları yapıldı ancak şunu ifade edeyim, bütün bu maliyet bütçe yapılanmamızda herhangi bir olumsuz sonuç doğurmayacaktır" şeklinde konuştu.
Mali disiplinin sağlandığını vurgulayan Davutoğlu, bu anlamda da hiç bir olumsuz sonuç doğuracak tablo bulunmadığını ifade etti.
Bu maliyetlerin tam yıl etkisi itibariyle dönemlere yayılacağını belirten Davutoğlu, şöyle devam etti:
"2015'te çok daha düşük düzeyde olacak. Kademeli bir şekilde bu teşvikler ve diğerlerinin getireceği yükler, yıllara sari olarak ortaya çıkacak maliyetler, bir anda ve hemen söz konusu olan maliyetler değil bunlar. Bunların getireceği vergi gelirleri, bunların uyandıracağı ekonomik canlılık, diyelim. Emeklilerimize ve yaşlılarımıza verdiğimiz, 4,7 milyar tutarındadır takriben toplam maliyeti. 4 milyar civarında, emeklilerimize seyyanen sağlanan 100 liralık yardım ve yaşlılarımızdaki artış 145 liradan 200 liraya, bu aynı zamanda ekonominin canlanması için de bir imkan teşkil edecektir. Yine 120 bin istihdam, takriben 1 milyar lirayı bulacak bir yeni maliyettir ama aynı zamanda ekonominin canlanmasına ve istihdam üzerinden üretimin artmasına vesile teşkil edecektir."
"Zamanla GSMH'ye önemli katkılar sağlayacak"
Başbakan Davutoğlu, bütün bu maliyetin, bütçe ve ekonomik dengeler üzerine de hiç bir olumsuz etkisi olmayacağını belirterek, "Aksine ekonomiyi canlandıran, istihdamı artıran, yatırımı teşvik eden boyutuyla vergilerde ortaya çıkacak artışla birlikte, zamanla ciddi bir gayri safi milli hasılaya da önemli katkılar sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.
Bunların tümünün bütçe imkanlarından sağlanmayacağına işaret eden Davutoğlu, İşsizlik Fonu'ndan sağlanan imkanların da bulunduğunu söyledi.
"Hiç bir zaman seçim ekonomisi uygulamayı düşünmedik"
"Biz hiç bir zaman bir seçim ekonomisi uygulamayı düşünmedik. Hiç bir zaman bütçe disiplininden fedakarlık etmedik" diyen Davutoğlu, bütün bu yaptıklarının bütçe mantığı içinde ve kaynakları sağlam bir şekilde oluşturulmuş bir çerçevede hazırlandığını kaydetti.
Davutoğlu, "Ekonomimizin canlanması, üretimin artması ve dünyada daralmaya doğru giden ekonomilerin önümüzdeki dönemde özellikle G-20 Zirvesi'nde alınan kararlar çerçevesinde bir genişleme trendi içine girdiği döneme hazırlık bağlamında da önümüzde, inşallah ekonomik büyümemizin ciddi ivme kazanacağı bir dönemin işaretleri olarak bunları değerlendirmek lazım" görüşüne yer verdi.
Toplantıya Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de katıldı.
(Bitti)
Son Dakika › Güncel › Başbakan Davutoğlu, Soruları Yanıtladı (2) - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?