Başbakan Erdoğan (2/son). - Son Dakika
Güncel

Başbakan Erdoğan (2/son).

Başbakan Erdoğan (2/son).

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Romanya Başbakanı Victor Ponta ile yaptığı görüşmeye ilişkin olarak, "Suriye'yi, Mısır'ı konuştuk ve bu konularda da bakışımızın örtüştüğünü görmek ayrıca bizleri memnun etmiştir Başbakan Recep Tayyip Erdoğan,"...

19.09.2013 20:20

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Romanya Başbakanı Victor Ponta ile yaptığı görüşmeye ilişkin olarak, " Suriye'yi, Mısır'ı konuştuk ve bu konularda da bakışımızın örtüştüğünü görmek ayrıca bizleri memnun etmiştir Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Romanya Başbakanı Victor Ponta ile yaptığı görüşmeye ilişkin olarak, "Suriye'yi, Mısır'ı konuştuk ve bu konularda da bakışımızın örtüştüğünü görmek ayrıca bizleri memnun etmiştir. ve demokrasinin egemen olduğu bir dünya için el birliği yapmamızın gereği üzerinde ısrarla durduk. Gerek kimyasal gerekse konvansiyonel silahlara karşı müşterek adım atmamız konusunda mutabakatımızın olduğunu görmek bizleri ayrıca memnun etmiştir" dedi.

Başbakan Erdoğan, Romanya Başbakanı Victor Ponta görüşmelerinin ardından Başbakanlık Merkez Bina'da ortak bir basın toplantısı düzenledi. Bugün yapılan görüşmelerin ardından 6 anlaşma imzalandığını ve Türkiye'nin Romanya ile 135 yıllık diplomatik temasları olduğuna dikkat çeken Başbakan Erdoğan, bu görüşmede diplomatik ilişkilerin kuruluşunun yıl dönümünü kutladıklarını söyledi. Siyasetten ekonomiye, tarımdan kültüre, enerjiden savunmaya kadar çok çeşitli alanlarda iki ülkenin fevkalade yakın bir işbirliği içinde olduğunu vurgulayan Erdoğan, Romanya'nın, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecine koşulsuz destek verdiğini anlattı. Romanya'nın desteğini anlamlı bulduklarını belirten Erdoğan, iki ülkenin geçen yıl itibarıyla 6 milyar dolara ulaşan ticaret hacmine sahip olduğuna söyledi.

Bugün yapılan çalışmalar ile ticaret hacminin en kısa zamanda 10 milyar hedefine çıkarılması kararında mutabık olduklarını belirten Erdoğan, Romanya ile güçlü sosyal ve kültürel bağların bulunduğunu da sözlerine ekledi.

-"SURİYE'Yİ, MISIR'I KONUŞTUK"-

Görüşmelerde ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve uluslararası meselenin de gündeme geldiğini söyleyen Erdoğan, "Suriye'yi, Mısır'ı konuştuk ve bu konularda da bakışımızın örtüştüğünü görmek ayrıca bizleri memnun etmiştir. ve demokrasinin egemen olduğu bir dünya için el birliği yapmamızın gereği üzerinde ısrarla durduk. Gerek kimyasal gerekse konvansiyonel silahlara karşı müşterek adım atmamız konusunda mutabakatımızın olduğunu görmek bizleri ayrıca memnun etmiştir. ve önümüzdeki dönemde de iş birliğimizi daha da pekiştirmek ve bölgemizdeki barış, istikrara katkıda bulunmak amacıyla bu çalışmaların devamı da inanıyorum ki geleceği bakışımızı daha da güçlendirecektir" şeklinde konuştu.

İki ülke arasındaki ikili ve çok taraflı platformlardaki işbirliğinin çok daha ileri noktalara taşınması konusunda Ponta dan özellikle bir ricasının olduğunu söyleyen Erdoğan sözlerini şöyle bitirdi:

"Bildiğiniz gibi Avrupa Birliği'nde vize konusunda Latin Amerika ülkelerine dahi tanınan imkanların Türkiye'ye tanınmaması ayrı bir bizim için sıkıntı vesilesi. Gerçi şu anda ciddi gelişmeler var, olumlu gelişmeler var. Ama inanıyorum ki Romanya bu konuda verdiği destekle bu süreci daha da güçlendirecektir, daha da hızlandıracaktır. ve böylece Türkiye'nin Avrupa Birliği'nde müzakereci bir ülke olması hasebiyle bu vize hakkını kendisine verilmesi suretiyle gerek iş adamlarımız gerek halklarımızın özellikle Avrupa Birliği üyesi ülkelerine giriş çıkışları Avrupa Birliği üyesi ülkelerde de halklarımızın kaynaşması bakımından çok büyük sinerji meydana getirecektir. Ticari noktada çok ciddi sıçramalara vesile olacaktır."

-"BİZ TÜRKİYE'NİN YANINDAYIZ"-

Başbakan Erdoğan'ın ardından söz alan Ponta ise bugün bakanlarıyla birlikte Ankara'da bulunmaktan ve bir ziyaret gerçekleştirmekten son derece memnuniyet ve şeref duyduğunu söyledi. Türkiye'nin son 10 yılda gerçekleştirdiği ilerlemelerden dolayı Erdoğan'ı tebrik eden Ponta, Erdoğan'a saygıyla baktıklarını ifade etti.

Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecini çok güçlü bir şekilde desteklerini söyleyen Ponta, Avrupa'nın Türkiye'ye ihtiyacı olduğuna inandığını sözlerine ekledi. Ponta, AB'nin Türkiye'nin üyeliği ile uluslararası platformda daha saygın bir birlik olabileceğini söyledi. Ponta, Türkiye ile Romanya arasındaki kültürel bağların çok güçlü olduğuna da dikkat çekti. Ponta, Türkiye'nin Suriye politikası konusunda Romanya'nın yanında olduğunu vurgulayarak, "Çünkü Türkiye insanlara karşı işlenen suçların, yargıladı. Suriye'de yaşanan bütün trajedileri yargıladı ve biz Türkiye'nin yanındayız" açıklamasında bulundu. Ponta, iki ülke arasında kapsamlı bir alanda işbirliğinin olduğuna ve Türk yatırımcıların Romanya'da önemli hizmetleri olduğuna dikkat çekti. Başbakan Erdoğan'ı Romanya'ya 6 yıldır gelmediğini söyleyen Ponta Erdoğan'ı Romanya'ya davet etti.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin galibiyetiyle sonuçlanan Romanya-Türkiye maçından dolayı Türkiye'yi tebrik ettiğini söyleyen Ponta'nın konuşmasından ardından Erdoğan'da şöyle konuştu:

"Aslında haksızlık yapmadık. Romanya biliyorsunuz bizi burada yendi. Biz de Romanya'da onları yenmiş olduk. Böylece ödeştik yani. Burada fazla bir haksızlık yok. Birisi 1-0 birisi 2-0 farketmez yani dostluğumuzun bir gereğidir." (ANKA/SON)

(HM/OLÇ) - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Başbakan Erdoğan (2/son). - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement