Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Filistin meselesinin Osmanlı'nın yıkılmasının ardından ortaya çıkmış bir mesele olduğunu belirterek, "O ana kadar böyle bir şey yok. Bu boyutuyla Filistin konusu yeni Türkiye'yi de çok yakından ilgilendirmektedir. Yani, 'size ne-' diyenlere aslında cevap burada yatmaktadır" dedi.
Başbakan Erdoğan, Washington'da Brookings Enstitüsü'nde "AK Parti İktidarları ve Türkiye'nin Dönüşümü" konulu bir konuşma yaptı.
Konuşmasının başında enstitüye teşekkür eden Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti'nin 1923 yılında oldukça eski bir devlet geleneğinin, kadim ve zengin bir medeniyet birikiminin temelleri üzerine inşa edildiğini söyledi.
Selçuklu ve Osmanlı Devletlerinin, gerek hakim oldukları coğrafyada gerekse Türkiye Cumhuriyeti'nin şekillenmesinde etkili olduklarını ifade eden Erdoğan, Türkiye'nin kadim devlet geleneğiyle bölgesindeki bir çok ülkeden farklı konumda olduğunu vurguladı.
Bölgesel ve küresel sorunlar karşısında Türkiye'nin reflekslerinin bu tarihi birikim ve tecrübenin eseri olarak ortaya çıktığını belirten Erdoğan, 1. Dünya Savaşı'nın ülke ve halk için ağır bedellerin ödendiği bir savaş olduğunu söyledi.
Osmanlı döneminde yaklaşık 600-650 yıllık süreçte 20 milyon kilometrekarelik alanı kapsayan ülkenin, 1. Dünya Savaşı'nın ardından 780 bin kilometrekarelik alanda yeniden hayat bulduğunu ve yeni bir sürecin başladığını hatırlatan Başbakan Erdoğan, "1923 ile başlayan yeni süreçte önümüzde iki önemli zorluk bulunuyordu. Bunlardan birincisi Osmanlı bakiyesi olan, çoğu da komşumuz olan devletlerin durumuydu. Örneğin Filistin meselesi Osmanlı'nın yıkılmasının ardından ortaya çıkmış bir meseledir. O ana kadar böyle bir şey yok. Bu boyutuyla Filistin konusu yeni Türkiye'yi de çok yakından ilgilendirmektedir. Yani, 'size ne-' diyenlere aslında cevap burada yatmaktadır" diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, bir başka sorunun ise 780 bin kilometrekare alanda bulunan farklı etnik unsurlar ile 20 milyon kilometrekarelik alandan gelen farklı kitlelerin kaynaştırılması olduğunu belirterek, "Cumhuriyet, Selçuklu ve Osmanlı Devletlerinden edindiği tecrübeyle bu kaynaştırmayı, bu buluşturmayı çok başarılı şekilde gerçekleştirdi" dedi.
1920'de kurulan ilk Meclisin Türkiye'nin tüm renklerini, etnik unsurlarını ve farklılıklarını içinde barındırdığını, ahenk içinde bir araya getirdiğini hatırlatan Erdoğan, Gazi Mustafa Kemal'in bu Meclisi "Türküyle, Kürdüyle, Lazıyla, Gürcüsüyle, Abhazıyla İslami unsurların bir araya gelişidir" diye ifade ettiğini bildirdi.
Bunun, Meclisin yapısını tanımlama bakımından çok önemli bir tarif olduğunu vurgulayan Erdoğan, hem etnik hem de dini olarak çok farklı grupların birlikte yaşama tecrübesinden yola çıkarak ortak bir hedef ve gaye etrafında mücadele verdiklerini söyledi.
Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye Cumhuriyeti, egemenliğin kaynağının millet olduğu ilkesi üzerine inşa edilmiştir. Ne yazık ki 90 yıllık süreçte bu ilke zaman zaman yaralar, çok ciddi yaralar aldı. Hükümetler seçimle işbaşına gelirken, egemenlik bu şekilde tecelli ederken şunun altını özellikle çiziyorum, sivil ve askeri bürokrasi, kendisini zaman zaman siyasetin üzerinde görmüştür. Bu anlamda çok zorlu bir 90 yıl yaşadık. Demokrasiyi yerleştirme mücadelesiyle geçen bu 90 yıl içinde egemenlik tartışmaları ülkemize gerçekten çok ağır bedeller ödetti. Ekonomiden iç politikaya sosyal yaşamdan dış politikaya kadar ağır travmalara şahit olduk. Cumhuriyetin kuruluşundaki ruh ve birliktelik, zaman içinde aynı şekilde ağır yaralar aldı."
-"Hedef ileri demokrasiydi"-
Bu 90 yıllık süreçte demokrasi adına çok kötü hatıraları olduğu kadar çok güzel dönüm noktaları da bulunduğunu, önemli tecrübeler kazandıklarını, önemli birikimler elde ettiklerini vurgulayan Erdoğan, halkı çoğunlukla Müslüman olan bir ülkede, zorlu bir coğrafyada, çalkantılı bir bölgede çok önemli deneyimlerin sahibi olduklarını ifade etti.
Başbakan Erdoğan, şunları belirtti:
"10,5 yıl önce 3 Kasım 2002'de gerçekleştirilen seçimler, Türkiye'nin 90 yıl içinde yaşadığı önemli değişim noktalarından biri olmuştur. Şunu çok büyük bir iftiharla ifade etmek isterim, son 10,5 yıl Türkiye'de demokrasinin, özellikle de millet egemenliğinin güç kazandığı, ileri standartlara kavuştuğu, geri dönülemez kazanımların elde edildiği bir dönem oldu. Burada hedef AK Parti iktidarıyla birlikte ileri demokrasi hedefiydi. Bunu hazmedemeyenler olmuştur. Hala hazmedemeyenler yine vardır. Ama ileri demokrasi konusunda kararlığı olan bir iktidar vardır. Siyaset, hukuk, ekonomi ve dış politika alanında yaşanan büyük değişim neticesinde Türkiye bugün bölgesel bir güç ve küresel bir aktör haline geldi. Bazı gözlemciler buna 'Sessiz devrim' adını verdiler. 10,5 yıl bizim için gerçekten meşakkatliydi. Kararlıydık, kararlılığımızın da gereğini yerine getiriyorduk. Burada özellikle ülkemizin ileri demokrasi hedefine yürüyüşünde ekonomiyi de onunla birlikte at başı götürüyorduk. Yani birisinin ileri birisinin geri kalmasını asla planlamamız içerisinde yeğlemedik. Tam aksine ikisi de at başı gitmek suretiyle ülkemizi böylece ayağa kaldırmamızın gereğine inanmıştık."
-"Bütün seçimlerden başarıyla çıktık"-
Bir yandan Türkiye'nin 10 yıllardır çözülemeyen sorunlarına eğildiklerini, yapılmayan yatırımları yaptıklarını, götürülmeyen hizmetleri götürdüklerini, ama eş zamanlı olarak da milli egemenliğe, demokrasiye, hukuka yönelik saldırılara göğüs gerdiklerini, bunları bertaraf ettiklerini anlatan Erdoğan, Türkiye'nin büyük dönüşümüne öncülük eden AK Parti iktidarlarının katıldığı her yerel ve genel seçimde oylarını artırarak büyüdüğüne dikkati çekti.
Bu dönemde 3 genel, 2 yerel ve 2 referandum olmak üzere 7 seçim geçirdiklerini anımsatan Erdoğan, bütün bu seçimlerden başarıyla çıktıklarını, bunun halkıyla bütünleşen bir siyasi hareketin ve iktidarın aldığı netice olduğunu belirtti.
Erdoğan, şunları kaydetti:
"Çünkü biz ne bir etnik unsurun partisiydik, ne bir bölgenin partisiydik, ne de bir yerlerden sipariş üzere kurulmuş bir partiydik. Biz milletin sinesinden çıkmış, milletin çizdiği rota istikametinde hareket eden bir siyasi partiydik. Onun için de 81 vilayetin 81'inde temsili olan bir parti konumunda olduk. 780 bin kilometrekarelik vatan topraklarının tamamında vardık, 81 vilayetin tamamında vardık ve 76 milyon nüfusuyla tüm vatandaşlarımızın temsili bizim kadromuzun içinde vardı."
(Sürecek) - WASHINGTON
Son Dakika › Güncel › Başbakan Erdoğan ABD'de - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?