Almanya Başbakanı Angela Merkel, " Ukrayna'daki durum günden güne daha ağır bir hal alıyor. Ancak bizler diplomatik bir çözüm için çabaların sürdürülmesinden yana olmaya devam ediyoruz" dedi.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Lideri Nikos Anastasiadis'i Başbakanlık'ta kabul eden Merkel, görüşmelerinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Kıbrıs çözüm süreci, Avrupa Birliği'ndeki (AB) mali kriz ve Ukrayna'daki gelişmeler konularında açıklamalarda bulundu.
Anastasiadis ile görüşmelerinde, Kıbrıs müzakere sürecinde gelinen son aşamayı değerlendirdiklerini söyleyen Merkel, Rum tarafının AB'nin daha güçlü bir şekilde süreçle ilgilenmesini arzu ettiğini, kendilerinin de buna katıldıklarını ifade etti.
Anastasiadis'e, ekonomik zorluklara rağmen müzakere sürecini yeniden canlandırma konusunda gösterdiği çabalar için teşekkür eden Merkel, "Bizler BM sürecinin mümkün olan en hızlı şekilde, başarılı bir şekilde ilerlemesini istiyoruz. İnanıyoruz ki Kıbrıs'taki iktisadi durum açısından, Kıbrıs'ın iki tarafındaki siyasi görünüm açısından da bu müzakere sürecini ilerletme konusunda birçok neden bulunuyor" şeklinde konuştu.
Kıbrıs konusunda bir soru üzerine, çözüm müzakerelerin BM şemsiyesi altında sürdüğünün altını çizen Merkel, sürecin başarısı için güven artırıcı önlemlerin de yardımcı olacağını, bu önlemlerin müzakerelerin daha iyi bir şekilde ilerlemesini sağlayabileceğini kaydetti.
Ukrayna'da diplomatik çözüm
Anastasiadis ile görüşmelerinde Ukrayna'daki son gelişmeleri de ele aldıklarını söyleyen Merkel, "Şu konuda görüş birliği içindeyiz. Kırım'ın ilhak edilmesini kınıyoruz bunu uluslararası hukukun ihlali olarak görüyoruz" dedi.
Ukrayna'nın doğusunda ve güneyinde son günlerde şiddetin tırmanmasından duyduğu endişeyi dile getiren Merkel, "Ukrayna'daki durum günden güne daha ağır bir hal alıyor. Ancak bizler diplomatik bir çözüm için çabaların sürdürülmesinden yana olmaya devam ediyoruz" ifadesini kullandı.
Ukrayna'da 25 Mayıs'ta yapılması planlanan devlet başkanlığı seçimlerinin büyük önem taşıdığını belirten Merkel, gerilimin düşürülmesi, seçimlerin gerçekleştirilebilmesi ve siyasi bir çözüm için Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) çabalarını desteklediklerini vurguladı.
Angela Merkel, "AGİT anahtar bir rol oynayabilir. Bunun için Cenevre Bildirisi'nin taraflarının, yani AB, Ukrayna, ABD ve Rusya'nın da AGİT'e gelecek günlerde bu rolü oynayabilmesi için daha fazla destek vermesi gerekiyor" şeklinde konuştu.
AB'nin son gelişmeler nedeniyle Rusya'ya karşı ekonomik önlemler de içeren daha sert yaptırımlar konusunda karar alıp almayacağı sorusuna, "Yaptırımlar kendi başına bir amaç değil" yanıtını veren Merkel, diplomatik yolların tümüyle kullanılması gerektiğini vurguladı. Merkel, "AB üyesi tüm üye ülkelerin Rusya'ya verdikleri mesajlarda tek ses olması büyük önem taşıyor" dedi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 9 Mayıs'ta Kırım'ı ziyaret edeceği ve burada askeri geçit töreni düzenleneceği haberleriyle ilgili soru üzerine, Sovyetler Birliği'nin İkinci Dünya Savaşı'nda Nazi Almanya'sına karşı zafer kazandığı 9 Mayıs'ın herkes için özel bir tarih olduğunu vurgulayan Merkel, "Eğer böylesine önemli bir gün, bir ihtilaf bölgesinde askeri bir geçit töreni için kullanılırsa yazık olur" ifadesini kullandı.
GKRY'den enerjide işbirliği önerisi
Nikos Anastasiadis de GKRY'den Almanya'ya 25 yıl sonra ilk kez bu düzeyde resmi ziyaret gerçekleştirildiğini belirterek, "Çok sıcak bir görüşme oldu. Ortak ilgi alanımızdaki konuları konuştuk. İlişkilerimizi güçlendirmeyi ele aldık. Siyasi ve ekonomik ilişkileri, enerji konularını görüştük" diye konuştu.
Merkel'e, Kıbrıs sorununa çözüm çabaları ve gelecek perspektifleri konusunda bilgi verdiğini belirten Anastasiadis, "AB'nin Kıbrıs müzakereleriyle aktif bir şekilde ilgilenmesi çok büyük önem taşıyor. Burada Sayın Merkel'den tam bir anlayış ve destek gördüm" dedi.
Kıbrıs'ın büyük bir jeostratejik önem taşıdığını ifade eden Anastasiadis, bölgede ve Suriye'de yaşanan son gelişmelerin bunu gösterdiğini, Suriye'deki kimyasal silahlarının imhası sürecine aktif destek verdiklerini, gelecekte bölgeden tahliyelerin gerekmesi durumunda yine aktif rol üstlenebileceklerini söyledi.
"Tüm bunlar ve daha birçok diğer faktör, Almanya ile oluşturmak istediğimiz stratejik bir ittifakın içinde yer alıyor" diyen Anastasiadis, Kıbrıs'taki yeraltı kaynaklarının kullanılması konusunda da Almanya ile ortak imkanları değerlendirmek istediklerini belirterek, "Kıbrıs'ın bir enerji merkezine dönüşmesini istiyoruz. Böyle bir merkez bağımlılığın azaltılmasına yardımcı olabilir. Böylece enerji tedarikinde üçüncü bir yol oluşturabiliriz. Bu Almanya'nın da büyük ilgisini çekebilir " ifadesini kullandı. - Berlin
Son Dakika › Güncel › Başbakan Merkel, Anastasiadis ile Görüştü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?