Başbakan Yardımcısı Arınç (2) - Son Dakika
Güncel

Başbakan Yardımcısı Arınç (2)

Başbakan Yardımcısı Arınç (2)

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Basın özgürlüğü konusunda, Avrupa Birliği normlarına uygun olarak iç mevzuatımızda da gazetecilerin karşılaşabilecekleri riskleri ortadan kaldırmaya, basın yay...

07.11.2013 18:56

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Basın özgürlüğü konusunda, Avrupa Birliği normlarına uygun olarak iç mevzuatımızda da gazetecilerin karşılaşabilecekleri riskleri ortadan kaldırmaya, basın yayın organları ile mensuplarının çalışmalarını kolaylaştırmaya yönelik çeşitli düzenlemeler yapılmış ve uygulamaya konulmuştur" dedi.

Arınç, Avrupa Konseyi tarafından Sırbistan'da düzenlenen "Medya ve Bilgi Toplumundan Sorumlu Bakanlar Konferansı"nın ''Gazeteciliğe yönelen mevcut tehditleri nasıl adlandırırız?'' konulu oturumunda yaptığı konuşmada, gazetecilerin, sivil toplumlarda kontrol ve denge mekanizmasının işletim sisteminde önemli unsur, düşünce, ifade özgürlüğü ve insan haklarının korunmasında önemli aktör olduklarını belirtti. Birleşmiş Milletler verilerine göre, görevlerini yaparken dünya genelinde her yıl 100'e yakın gazeteci ve medya çalışanının hayatını kaybettiğini ifade eden Arınç, birçok gazetecinin kaçırıldığını, rehin alındığını, yaralandığını ya da tehdit edildiğini, ayrıca gazetecilere yönelik saldırıların çoğunun çatışma ortamlarından ziyade normal süreçlerde gerçekleştirildiğini söyledi.

Gazetecilerin hürriyetlerinin kısıtlanmasına, canlarını kaybetmesine ya da yaralanmasına dair örneklerin yakın zamanda özellikle Suriye, Mısır ve Mali'de görüldüğünü anımsatan Arınç, "Bu vesileyle hayatını kaybeden gazetecilere Allah'tan rahmet diliyor, çok zor koşullar altında görevlerini sürdüren gazeteci kardeşlerime takdirlerimi ve selamlarımı sunmayı bir borç biliyorum" dedi.

Arınç, gazetecilerin korunmasına ilişkin standartları yükseltmek, şiddet ve çatışma ortamlarında sağlıklı görev yapabilmeleri için tedbirler almak, can güvenlikleri ile özgürlüklerinin korunmasını sağlamak, düşünce ve kanaatlerini rahatlıkla ifade edebilecekleri ortamı oluşturmak için uluslararası iş birliklerine gidildiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bu bağlamda İnsan Hakları Evrensel Bildirisi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi gibi temel hukuki belgelerle; Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, UNESCO (Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu) ve Avrupa Konseyi tarafından çok değerli çalışmalar yapılmıştır. Basın özgürlüğü konusunda, Avrupa Birliği normlarına uygun olarak iç mevzuatımızda da gazetecilerin karşılaşabilecekleri riskleri ortadan kaldırmaya, basın yayın organları ile mensuplarının çalışmalarını kolaylaştırmaya yönelik çeşitli düzenlemeler yapılmış ve uygulamaya konulmuştur.

Gösterilen tüm gayretlere ve yapılan hukuki düzenlemelere rağmen Avrupa genelinde gazetecilerin can güvenliklerinin risk altında olabileceği, şiddet, hakaret, tehdit gibi saldırılara uğrayabilecekleri, bilgiye erişimlerini engelleyecek fiziksel kısıtlamaların olabileceği, haber kaynaklarını açıklamaya zorlanabilecekleri, bilgisayar, fotoğraf makinesi ve kamera gibi araçlarına el konularak hem iş, hem de özel hayatlarına müdahalede bulunulabileceği, bürokratik engeller ve mevzuatın kötüye kullanılması yoluyla işlerinin zorlaştırılabileceği gözönünde bulundurularak; ifade ve medya özgürlüğünü daha da geliştirecek yeni yasal düzenlemelerin planlanması, hükümet dışı organizasyonlar ve üniversiteler başta olmak üzere konuyla ilgili meslek kuruluşlarıyla yakın işbirliği gerçekleştirilmesi, basın meslek örgütlerinin güçlendirilip; bu amaçla oluşturulan dernek, vakıf gibi kuruluşlara gerektiğinde vergi, harç vb. kolaylıklar sağlanması, gazetecilere uluslararası geçerliliği olan basın kimlik kartı verilmesi, medya mensuplarına yönelik iyi yönetişim uygulamalarının teşvik edilmesi, konseye üye ülkelerle tecrübe paylaşımında bulunulması önemli ve gereklidir. "

-Türkiye'de gazetecilere sağlanan kolaylıklar

Arınç, gazetecilerin haber ve düşünceleri serbest olarak toplayıp; yazılı, sözlü veya görüntülü olarak geniş kitlelere ulaştırabilmelerinin önemine binaen Türkiye'de çeşitli düzenlemeler yapıldığını ve gazetecilere kolaylıklar sağlandığını anlattı.

İçişleri Bakanlığı başta olmak üzere emniyet ve asayişten sorumlu tüm kurum ve kuruluşlar ile koordineli şekilde gazetecilerin can ve mal güvenliklerinin korunması için tedbirler aldığındığını ifade eden Arınç, ayrıca "sarı basın kartı" ve "hizmet damgalı pasaportlarla" gazetecilere bürokratik işlemlerde çeşitli avantajlar sağlandığını, sosyal güvenlik sisteminde uygulamaya konulan yasal düzenlemeyle, çalışma koşullarının zorluğu dikkate alınarak gazetecilerin diğer meslek gruplarına oranla daha erken yaşta emekli olabilmelerine imkan tanındığını kaydetti.

Konferans, diğer katılımcı ülkelerin temsilcilerinin konuşmalarıyla devam ediyor.

-konferans

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Yardımcısı Arınç (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement