Muğla'nın Bodrum ilçesinde, yapılan tespit, analiz ve bütünleme çalışmasında 51 ayrı imar planı olduğu ortaya çıkarken CHP'li Belediye Başkanı Mehmet Kocadon basın toplantısı ile gelinen süreci değerlendirdi. Başkan Kocadon "Bir yerde baktığımızda evlerimiz milyon dolara satılırken 15 kilometre gidince bir an ev fiyatlarının 50 bin liraya düşmesi bizi üzüyor" dedi. Muğla'nın geçen 30 Mart seçimleri ile büyükşehir olmasının ardından Bodrum Yarımadası'ndaki belde belediyeler kapanarak mahalleye dönüştürüldü. Daha önce Bodrum merkez ve 10 belde belediyesi bulunan yarımada da seçimlerle birlikte tek belediye olarak Bodrum Belediyesi hizmet vermeye başladı. Seçimlerde yeniden belediye başkanı seçilen CHP'li Mehmet Kocadon, 18 Nisan'da yaptığı açıklamada, mevzuata uygun olarak devam eden inşaatlar haricinde, imara ilişkin diğer bütün faaliyetlerin geçici bir süre durdurulduğunu belirtti. Ardından da imar planları tespit, analiz ve bütünleme çalışmaları başladı. Bütüncül bir plan oluşturmak, gerekli arşivleri yapmak, çarpık yapılaşmanın önüne geçmek için başlatılan çalışmada, yerel seçimlerden önce 10 belde belediyesi bulunan Bodrum Yarımadası'nda11 plan olması gerekirken 51 ayrı plan olduğu ortaya çıktı. Binin üzerinde tadilat işlemi görmüş ama plana işlenmemiş durumla karşılaşılan çalışmada ayrıca planla çakışmayan yollar ve belde sınırlarını aşmış birbiri üstüne binmiş planlar ortaya çıkmıştı. Başkan Kocadon imar faaliyetleriyle ilgili devam sürece ilişkin daha önce Ortakent Belediye binası olarak kullanılan İmar ve Şehircilik Müdürlüğü'ndeki makamında bugün basın açıklaması yaptı.
"DURDURMADA BAZI BÖLGELER İÇİN KALDIRILDI"
Geçen 21 Ağustos'ta düzenlenen toplantıda çalışmaların kamuoyu ile paylaşılmasının ardından sivil toplum kuruluşlarından görüş ve öneriler geldiğini anlatan Başkan Kocadon "Bu doğrultuda, gelen önerilerden sorun yaratmayacak bölgelerde imar faaliyetlerinin açılması konusunda yoğun bir beklenti olduğu anlaşılmıştır. Bu amaçla çalışmaların uygun bir aşamaya geldiği bölgelerde, Bodrum'a yapılacak yatırımların önünü açmak amacıyla, yürürlükteki planlarda tespit edilen sorunlu bazı bölgeler ve planlar dışındaki alanlarda imar faaliyetlerinin 15 Eylül 2014 Pazartesi gününden itibaren devam ettirilmesine karar verilmiştir. Gelinen aşamada bu çalışmalar ve kamuoyundan gelen öneriler Ankara'ya götürülecek ve ilgili bakanlıklarla görüşmeler yapılacak. Ardından bu bakanlıklar ve Muğla Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği içinde çalışmalar sürdürülecek, sorunların hızla çözülmesine çalışılacaktır" dedi. Başkan Kocadon, Bodrum merkez ve Torba 1'inci etap, Yalıkavak, Yalı, Gümüşlük, Mumcular'da ve köy yerleşim alanlarında imar uygulamalarına devam edileceğini kaydetti. Kocadon buralarla ilgili belediyeye müracaat edip edilip imar durumu hakkında bilgi ve inşaat ruhsatı alınabileceği söyledi, Göltürkbükü, Bitez, Ortakent'te bakanlıklarda devam eden planlama süreçlerinin tamamlanmasını takiben yakın zamanda imar uygulamalarına başlanacağını açıkladı. Turgutreis, Gündoğan ve Konacık'ta ise planlarla ilgili inceleme ve değerlendirmenin devam ettiği, imar uygulamalarına bu çalışmaların tamamlanmasının ardından başlanacağı ifade edildi. Bodrum'un Türkiye'ye açılan medeni kapısı olduğunu ve bu medeni kapıda farklı uçurumların olmaması gerektiğini belirten Kocadon "Bir yerde baktığımızda evlerimiz milyon dolara satılırken 15 kilometre gittikten sonra bir evin fiyatının 50 bin liraya düşmesi bizi üzüyor. Bunun nedenini baktığımızda çarpık yapılaşma ve kaçak yapılar olduğunu görüyoruz. Bunları düzenli hale getirilecek. Gelecek nesillere güzel bir Bodrum bırakmak istiyoruz" dedi. Toplantıyı bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri de takip etti.
"İNŞAAT YASAĞININ KALKMASINA YETİŞMEYECEK" İnşaat yasağının 15 Ekim'de kalkacağı Bodrum'da Turgutreis, Gündoğan ve Konacık mahallelerinde imar uygulamalarının başlamasının bu tarihten sonraya kalacak gözüyle bakılıyor. Buradaki planlamayla ilgili çalışmanın 15 Ekim'e yetişmesinin zor gözüktüğünü belirten Mimarlar Odası Bodrum Temsilciliği Başkanı Hamdi Erdoğan "Mimarlar Odası Bodrum Temsilciği olarak bu süreci destekliyoruz. Bodrum'un bütüncül olarak planlanması gerektiğini her zaman söylüyoruz. Bu sürecin uzun bir süreç olduğunun farkındayız ama bazı bölgelerde çalışmaların tamamlanması sevindirici. Belki Ortakent ve Bitez mahallesinedeki çalışma 15 Ekim'e yetişebilir. Bakanlıkta itirazlar görüşülüyor. Onlar gelip askıya çıkarsa yetişir. Ama Gündoğan ve Konacık'ta yetişeceğini zannetmiyorum" dedi.
Son Dakika › Güncel › Başkan Kocadon, Bodrum'dakı İmar Çalışmalarındakı Son Durumu Anlattı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?