Batı Balkan Ülkeleri Zirvesi Sona Erdi - Son Dakika
Güncel

Batı Balkan Ülkeleri Zirvesi Sona Erdi

İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni, Balkanların Avrupa Birliğine (AB) entegrasyonunun geri dönülemez olduğunu söyledi.

12.07.2017 23:24

İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni, Balkanların Avrupa Birliğine (AB) entegrasyonunun geri dönülemez olduğunu söyledi.

İtalya'nın, Balkan coğrafyasına en yakın karasal noktası olan Trieste kentinde, Balkanların batısındaki 6 ülke; Arnavutluk, Bosna-Hersek, Kosova, Makedonya, Karadağ ve Sırbistan ile Avrupa'nın 6 ülkesi; İtalya, Almanya, Fransa, Avusturya, Slovenya ve Hırvatistan'ı 6+6 formatında buluşturan zirvenin dördüncüsü, ev sahibi Başbakan Gentiloni'nin basın toplantısıyla sona erdi.

Gentiloni, bugünkü zirvenin mesajının güçlü ve net olması gerektiğini belirterek, "Balkanların, AB'ye entegrasyonu geri dönülmez stratejik bir tercihtir. İtalya'nın bu amacı, daha hızlı mümkün kılma hedefi vardır." dedi.

İtalya Başbakanı, bölgenin huzuru, güvenliği, geleceği ve istikrarı için gereken bu yolun henüz AB üyesi olmayan ülkelerdeki reformlarla bağlantılı olduğunu ifade ederken, "Bu süreç, 4 sene önce Berlin'de ekonomik bir vizyonla başladı ama siyasi açısını da kaybetmemek lazım." diye konuştu.

"AB'nin genişlemesi, Batı Balkanlarda ileriye gitmeli" diyen Gentiloni, bu entegrasyon sürecinin bir köşeye itilmiş olduğunu düşünmediğini ama üzerinde çalışılması gerektiğini söyledi. Gentiloni, "Balkan ülkelerine, bu AB vizyonunu açık tutmamız gerekiyor aksi takdirde, bu o ülkelerde demokrasini modernize edilmesi çabaları açısından bir yenilgi olacağı gibi biz AB için de bir yenilgi olacaktır." ifadelerini kullandı.

Başbakan Gentiloni, bugünkü zirvenin 3 önemli başarısı olduğunu dile getirerek, bunların; ara bağlantıları sağlayacak altyapı projeleri üzerinde varılan mutabakat, AB ve Balkan ülkelerinin, bölgeyi AB'ye yakınlaştıracak ulaştırma projelerine ilişkin ilgili makamları arasında varılan anlaşmanın imzalanması ve Trieste merkezli bölge ve AB arasında faaliyet gösterecek daimi sekreterli bir ticaret odası ağı kurulması olduğunu açıkladı.

Paolo Gentiloni, zirveye ev sahipliği yapan Trieste'nin hem tarihi bağları hem de coğrafi konumuyla İtalya, AB ve Balkanlar arasında önemli bir ilişkiyi temsil ettiğini belirterek, zirveye ev sahipliklerinden ötürü yerel yöneticilere teşekkür etti.

Bu arada, zirve kapsamında sabah saatlerinde bir iş forumu da gerçekleştirilirken, AB'nin Batı Balkanlara yapacağı 200 milyon avroluk yatırım dahilinde ekonomik girişimleri kalkındıracak bazı mali anlaşmalara da imza konuldu.

Batı Balkan Ülkeleri Zirvesi Sona Erdi
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Batı Balkan Ülkeleri Zirvesi Sona Erdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement