Berlin Türk Cemaati (TGB), çifte vatandaşlık için imza kampanyasını Berlin'deki bürosunda düzenlediği bir basın toplantısıyla duyurdu. Hedef 2 ayda 50.000 imza toplayıp dilekçe komisyonunda bu konunun kamuya açık olarak tartışılmasını sağlamak. Toplantıya TGB Başkanı Bekir Yılmaz, kampanyaya destek veren Yeşiller Partisi Milletvekili Memet Kılıç, TGB yönetim kurulu üyesi Mehtap Ayhan ve gazeteciler katıldı.
Çok yakın bir zamanda 8'i Türk biri Yunanlı ve biri Alman polis memuru olmak üzere toplam 10 kişinin ırkçı saldırılarda öldürüldüğünün ortaya çıktığını söyleyen Yeşiller Milletvekili Memet Kılıç, ırkçılığın Almanya'da ciddi bir problem olduğunu belirtti. Bu konuda, Alman vatandaşlığına geçmenin önemine vurgu yapan Kılıç 'Irkçılığa karşı pek çok önlem alınabilir ama bana göre en etkilisi potansiyel kurbanların haklarının güçlendirilmesidir. Bu haklardan en önemlisi ise kişilere Alman vatandaşlığına geçişin kolaylaştırılmasıdır. Bunun ötesinde ise vatandaşlığa geçilemiyorsa da bu insanlara yerel seçim hakkı verilmesidir. İnsanlar büyük çoğunlukla Alman vatandaşı olurlarsa seçmen statüsü de kazanacakları için siyasetçiler bir nevi onları savunmak zorunda kalacaklar, onların haklarını korumak durumunda kalacaklar. Herkesi Berlin Türk Cemaati'nin bu kampanyasını desteklemeye çağırıyorum. Ayrıca vatandaşlarımızdan ricam Alman vatandaşlığına beklemeden geçmeleri. Bana ne demeyin, çocuklarınız için torunlarınız için bu önemli olacaktır bu' dedi.
Sürekli vatandaşlığa geçişin önüne yeni engeller konulduğunu belirten Yeşiller Milletvekili, 1990 lı yılların başında henüz vatandaşlığa geçiş hakkı verilmemişken, Almanya'da vatandaşlığına geçiş oranının % 1,2 iken, bugün % 1,4 lük oranla neredeyse yine aynı noktaya gelindiğinin altını çizdi.. Kılıç, Almanya'nın ne yazık ki AB ülkeleri arasında çifte vatandaşlığa müsaade etmeyen Avusturya ve Lihtenştayn gibi bir iki ülkeden birisi olarak kaldığını da sözlerine ekledi.
Berlin Türk Cemaati Başkanı Bekir Yılmaz ise daha önce de çifte vatandaşlık konusunda girişimler olduğunu fakat muhalefetteki siyasiler leyhte, hükümettekiler aleyhte oy kullanınca bir netice alınamadığını kaydetti.
Yılmaz 'Şimdi Berlin Türk Cemaati olarak sivil toplum kuruluşu inisiyatifiyle bir kampanya düzenliyoruz. Toplayacağımız 50.000 imza ile konunun federal parlamentoda dilekçe komisyonunda tartışılmasını sağlamak istiyoruz. Belki tarihi bir an olacak ve bu açıdan önemsiyoruz bu imza kampanyasını' şeklinde konuştu.
Bu aksiyonun çok önemli olduğunun altını çizen Yılmaz, Almanya'da yaşayan bütün vatandaşlarımızı ve sivil toplum örgütlerini çifte vatandaşlık kampanyasına destek olmaya çağırdı.
Kampanyanın iki şekilde yürütüleceğini bildiren Bekir Yılmaz, 'Birinci ayak olarak kampanyayı yürütürken bütün sivil toplum örgütlerine, derneklere, camilere, cem evlerine, futbol maçlarına, düğünlere yani vatandaşlarımızın olduğu her yere giderek konunun önemini anlatıp imza kampanyamıza destek isteyeceğiz. İkinci olarak ise internet üzerinden aynı kampanyayı paralel olarak yürüteceğiz. Vatandaşlarımız www.tgb-berlin.de adresinden kampanyayla ilgili form kağıtlarını bastırıp çevresindeki insanlara imzalatıp yine bizim faks adresine faksla gönderebilirler' ifadesini kullandı.
Almanya'nın aslen çifte vatandaşlığı tanıdığını iddia eden TGB yönetim kurulu üyesi Avukat Mehtap Ayhan ise, Avrupa Birliği vatandaşlarına ve İsviçre vatandaşlarına bu hakkın tanındığını, yine İran vatandaşlarına - İran'da vatandaşlıktan çıkarma olmadığı için - çift vatandaş olma hakkı tanındığını söyledi. Ayhan, 'Burada soru şu; neden Almanya'da yaşayan Türk vatandaşları, Türk ve Alman vatandaşlığı arasında seçim yapmak zorunda bırakılıyor. Burada hukuki değil, siyasi bir engelden söz edebiliriz' ifadelerini kullandı.
Konunun dilekçe komisyonunda görüşülebilmesi için 2 ay içerisinde 50.000 imzanın toplanıp komisyona iletilmesi gerekiyor.
Son Dakika › Güncel › Berlin Türk Cemaati Çifte Vatandaşlık İçin İmza Kampanyası Başlattı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?