Suriye'de Beyaz Baretliler olarak bilinen Sivil Savunma, ülkede insani ihtiyaçların arttığını bildirdi.
Grubun sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "yetersiz altyapı, temel ihtiyaçların karşılanamaması, kolera salgını, Kovid-19'un yeniden yayılmasının yanı sıra Esed rejiminin ve Rusya'nın saldırılarının devam etmesi gibi etkenlerin ortasında" insani yardım çağrısında bulunuldu.
Gıda güvensizliğinin rekor seviyelere ulaştığı belirtilen paylaşımda, "Suriyelilerin yüzde 80'i gıda güvensizliği yaşıyor, yüzde 90'dan fazlası yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Gıda sepeti fiyatları geçen yıla göre yüzde 85 arttı. BM'ye göre yardıma muhtaç insan sayısı 14,6 milyona yükseldi. Bu şartlar altındayken insani yardımın sınır ötesine girişini genişletme yetkisi sona ermek üzere. Bu, insani durumu trajik bir şekilde kötüleştirecek, nüfusu ve sağlık sektörünün kolera salgınıyla mücadele etme kabiliyetini mahvedecek." ifadelerine yer verildi.
Paylaşımda ayrıca "İnsani yardım herhangi bir siyasi amaçtan uzak olmalıdır. Yardımın net bir insani amacı olmalı ve Esad rejimine değil Suriye halkına hizmet etmek için kullanılmalıdır. Bunun başarılabilmesinin tek yolu, yardımın Suriyelilere ulaşması için açık bir mekanizmadır." denildi.
İnsani yardıma onurlu bir şekilde ve siyasileştirmeden erişimin, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinde periyodik müzakerelere konu edilmemesi gereken temel bir hak olduğu vurgulandı.
Cilvegözü Sınır Kapısı üzerinden Suriye'ye uluslararası insani yardımların gönderildiği mekanizma 10 Ocak 2023'te sona eriyor.
Yalnızca bir sınır kapısından yardım gidiyor
BM Güvenlik Konseyinin 2014'te kabul ettiği karar tasarısına göre, Suriye'nin kuzeybatısındaki bölgelere uluslararası yardım gönderiliyor.
Suriye'de muhaliflerin kontrolündeki bölgelere Irak ve Ürdün'ün yanı sıra Türkiye'deki iki sınır kapısından insani yardım gönderilmesini öngören karar tasarısı, sonraki yıllarda Rusya ve Çin'in itirazları üzerine sınırlandırıldı.
Bölgeye halihazırda yalnızca Cilvegözü Sınır Kapısı üzerinden gıda ve ilaç yardımı ulaştırılıyor. BM Güvenlik Konseyinde yardım programının süresinin 10 Ocak 2023'e kadar uzatılması konusunda uzlaşı sağlanmıştı.
Yardım programının uzatılması için Konseyin beş daimi üyesinden (Rusya, Çin, ABD, Fransa ve İngiltere) hiçbirinin veto etmemesi koşuluyla en az 9 üyenin onayı gerekiyor.
Son Dakika › Güncel › Beyaz Baretliler Suriye'ye insani yardım çağrısında bulundu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?