Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, Almanya'da - Son Dakika
Güncel

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, Almanya'da

Bakan Işık: "Uluslararası firma ve kuruluşların ülkemizde kuracakları Ar Ge laboratuvarlarını destekliyoruz.

21.10.2014 16:50

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Uluslararası firma ve kuruluşların ülkemizde kuracakları Ar-Ge laboratuvarlarını destekliyoruz. Ar-Ge laboratuvar bütçesinin yüzde 75'ine kadarını geri ödemesiz olarak biz karşılıyoruz" dedi.

Bakan Işık, Almanya'nın Frankfurt kentinde düzenlenen "Türk-Alman İnovasyon Zirvesi"ne katıldı. Burada konuşan Işık, Türk-Alman İnovasyon Zirvesi'nin iki ülkenin otomotiv, makine, elektronik, kimya, bilişim, ilaç ve demir-çelik gibi sektörlerde Ar-Ge ve yenilik yatırımlarında iş birliklerinin yapılmasına katkı sunacağını söyledi.

Işık, Türkiye ve Almanya'nın iki dost ve müttefik ülke olduğunun altını çizerek, her iki ülkenin barış, kalkınma ve terörle mücadele gibi küresel ve bölgesel meselelerde iş birliği yapmasının önemine değindi. Almanya'da yaşayan Türk vatandaşlarının iki ülke arasında köprü oluşturduğunu belirten Işık, " Mesut Özil'in sizleri olduğu kadar bizleri de temsil ettiğine inanıyor, Alman Milli takımında attığı gollere sizler kadar bizler de seviniyoruz. Biz, bu ilişkilerimizi bilim ve teknoloji alanlarındaki ortaklıklarımızla derinleştirmek istiyoruz" diye konuştu.

Işık, ocak ayında açılışı yapılan "Bilim Yılı Etkinlikleri"nin her iki ülkenin mevcut ve potansiyel iş birlikleri alanında farkındalığın artırılmasına büyük katkılar sunduğunu anlatarak, "Türk-Alman Bilim Yılı dolayısıyla planlanan 250 etkinlikten eylül ayının sonu itibarıyla 120'den fazlasının gerçekleştirilmesi büyük bir başarıdır. Yüzden fazla etkinlik de yılsonuna kadar gerçekleştirilecektir. Yakın zamanda Almanya'ya atayacağımız Bilim Ataşesi'nin bilim ve teknoloji alanındaki ilişkilerimizin gelişmesine katkı sunacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.

"Türkiye'de en fazla patent koruması talep eden ülke Almanya"

Işık, Almanya ile sınai mülkiyet alanında da çok önemli iş birliği yapıldığını ve Türkiye'de en fazla patent koruması talep eden ülkenin Almanya olduğunu dile getirdi.  "Biz insan hakları, özgürlükler, çoğulculuk, farklılıklara saygı ve diyalog gibi Avrupa Birliği (AB) değerlerini benimseyen ve demokratik kültürünü daha da ileriye taşımaya çalışan bir ülkeyiz" diyen Işık, Türkiye'nin AB'ye üyeliği konusunda da Avrupalı dostlarından anlayış ve destek beklediğini vurguladı.

Işık, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin sürdürülebilir kalkınma için teknoloji ve inovasyon tabanlı yüksek katma değerli üretime ihtiyacı olduğunu anımsatan Işık, şöyle devam etti:

"Dünyada teknolojik gelişmelerle birlikte gitmek için bu alandaki bilgi alışverişinin çok önem arz ettiğini biliyoruz. Bu zirveden beklentilerimizden biri de Türk ve Alman şirketlerimizin dünyada Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarını beraber takip etmeleridir.

Ayrıca üniversite ve araştırma merkezlerinin Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarının şirketlerin kalıcı büyümelerinde çok büyük önem arz ettiğini vurgulamak istiyorum. Bunun için de üniversite-sanayi işbirliğini teşvik ediyoruz."

"Küresel İnovasyon Endeksi'nde Türkiye 14 basamak yükselerek 54'üncü sıraya yerleşti"

Işık, Türkiye'nin son 12 yılda ekonomiden siyasete, hayatın her alanında büyük değişim gösterdiğini ve AB sürecinde önemli reformlar yaptığını ifade etti. Bakanlık olarak bilgi tabanlı ve yenilikçi bir ekonomiye geçmek için çaba gösterdiklerini söyleyen Işık, şunları kaydetti:

"Bunun sonucunda Küresel İnovasyon Endeksi'nde Türkiye 2014 yılında bir önceki yıla göre 14 basamak yükselerek 54'üncü sıraya yerleşti. Türkiye 2013 yılına göre insan kaynakları, Ar-Ge, ticaret, rekabet, üniversite-sanayi iş birliği, yerli marka ve faydalı model başvuruları ve kümelenme başlıklarında önemli ilerlemeler sağladı.

Küresel Rekabet Endeksi'nde 2010-2011 yıllarında 61'inci sırada bulunan Türkiye, 2014-2015 yılı raporunda 45'inci sırada yer almaktadır. Biz Ar-Ge den inovasyona kadar birçok alanda önemli iyileştirmeler yaptık. Bundan dolayı da son 12 yılda düşük teknolojili bir üretim yapısından orta teknolojili bir üretim yapısına geldik."

Işık, söz konusu gelişmeleri yeterli görmediklerinin altını çizerek, yenilikçi bir üretim ekosisteminin geliştirilmesinin, ekonominin verimliliğinin ve rekabet gücünün artırılmasının ana hedef olduğuna işaret etti. Bilim ve teknolojinin gelişmesinde eğitim kurumlarının kilit öneme sahip olduğuna dikkati çeken Işık, 2023 yılında Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) içindeki Ar-Ge harcaması payını yüzde 3'e ve araştırmacı sayısını 300 bine çıkarma hedefinde üniversiteleri en önemli aktörler olarak gördüklerini anlattı.

- "Uluslararası firma ve kuruluşların ülkemizde kuracakları Ar-Ge laboratuvarlarını destekliyoruz"

Işık, yurtdışındaki Türk ve yabancı araştırmacıların Türkiye'ye gelmelerini teşvik ettiklerini dile getirerek, "Buradan şu çağrıyı da yapmak istiyorum; uluslararası firma ve kuruluşların ülkemizde kuracakları Ar-Ge laboratuvarlarını destekliyoruz. Ar-Ge laboratuvar bütçesinin yüzde 75'ine kadarını geri ödemesiz olarak biz karşılıyoruz. Bu arada AB üyelik sürecimizde işletme ve KOBİ'lerimize yönelik 2,3 milyar avroluk Rekabet Edebilirlik Programı'na (COSME) ilişkin anlaşmayı Türkiye ve Avrupa Komisyonu arasında Brüksel'de imzaladığımızı ifade etmek istiyorum" şeklinde konuştu.

"Mesleki eğitim konusunda Almanya ile iş birliklerinin güçlendirilmesi gerekiyor"

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Yücel Altunbaşak ise Türkiye'nin son yıllarda Ar-Ge alanında gerçekleştirdiği gelişmelere ilişkin bilgi verdi. Türkiye'de patent sayısının son 10 yılda 5 buçuk kat arttığını belirten Altunbaşak, "Endeksli makale sayımız 8 binden 30 bine çıktı, yaklaşık 4 kat arttı. Araştırmacı sayımız 24 binden 105 bine çıktı. GSYH'den Ar-Ge'ye ayrılan pay, yüzde 0,48'den yüzde 0,92'ye çıktı" dedi.

Altunbaşak, Türkiye'nin dinamik bir ülke olduğunu ve gelişmelerin çok hızlı gerçekleştiğini aktararak, "Ancak Avrupa ile aradaki fark hızlıca kapanmasına rağmen hala arada fark olduğunun da bilincindeyiz. Avrupa şuan GSYH'den Ar-Ge'ye ayrılan pay açısından yüzde 3'leri hedeflemiş durumda. Biz yüzde 1'lerdeyiz. Ancak dinamizm önemli bir şey ve heyecan katıyor" değerlendirmesini yaptı.

Altunbaşak, Avrupa'nın "motor" ülkesi Almanya'nın bunu sürdürülebilir kılmak için Türkiye ile çalışmasının her iki taraf için de faydalı olacağını kaydetti. Almanya ile Türkiye arasında imalat, otomotiv ve makina gibi alanlarda iş birliklerinin çok daha ileriye taşınması gerektiğini belirten Altunbaşak, mesleki eğitim konusunda Almanya ile iş birliklerinin güçlendirilmesi gerektiğini ve Almanya'dan bu konuda istifade edilmesinin önemli olduğunu da sözlerine ekledi.

Zirvede Türkiye'nin Frankfurt Başkonsolosu Ufuk Ekici, Türkiye'nin Frankfurt Konsolosu Özkan Durmaz ile çok sayıda Türk ve Alman yetkili de hazır bulundu.

Bakan Işık, zirvenin ardından Frankfurt Başkonsolosluğu rezidansında verilen yemeğe de katıldı. - Hessen

Kaynak: AA - AkHaber.com

Son Dakika Güncel Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, Almanya'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement