SELMA KOCABAŞ - HADİ ŞENGÜL - Kütahya'nın Gediz ilçesine bağlı bir köyde yaşayan 7'den 70'e herkes, yaklaşık 300 yıldır atalarının mesleği olan tahta kaşık işini sürdürüp geçimlerini bu yolla sağlıyor.
Yaklaşık 120 hanelik Saruhanlar köyündeki çocuklar, 5-6 yaşlarında anne ve babalarının yanında kaşık yapımını öğreniyor. Köy sakinleri 50-60 yaşlarında kaşık yapımında en olgun seviyeye ulaşıp 70-80 yaşlarına geldiklerinde bu işi bırakıyor.
Başta erkekler, ağaçtan eşik çıkarıp tahtayı kaşık formuna getiriyor. Daha sonra kadınlar kaba işçiliği yapılmış kaşıkları ellerindeki çakılarla kazıyıp yontarak kullanılabilir hale getiriyor. İnce işçilik olan süsleme ve boyamayı da yine kadınlar yapıyor.
- Bir aile günde ortalama 50-100 kaşık üretiyor
Köy muhtarı Özay Yağız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köyünde çocuğundan yaşlısına herkesin tahta kaşık işiyle uğraştığını söyledi.
Bu işin alın teri, el emeği olduğunu ve bundan dolayı kimseye muhtaç olmadıklarını belirten Yağız, ''Devletimiz bize yardım ediyor. Son zamanlarda Orman Genel Müdürlüğü Orman Köylüleri Genel Müdürlüğü'nden (ORKÖY) süt inekçiliği gibi yardımlar da yapılmaya başlandı. Bunlardan başka bir gelirimiz de yok'' dedi.
Yağız, köylerinin 300 yıllık olduğunu ve bu süreçte babadan oğula, anadan kıza el emeği göz nuru tahta kaşık yapımının sürdüğünü anlattı.
Kaşıkların genellikle gürgen ağacından yapıldığı bilgisini veren Yağız, şöyle konuştu:
''Köyümüzde ağacını alamayanlara, Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ağaç temini yapıyor, bazıları da kredi alıyor. Köydeki çocuklarımız 5-6 yaşında, annesi ve babasının yanında bu işi öğrenmeye başlıyor. 50-60 yaşında bu işte olgunluğa erişmiş oluyor, 70-80 yaşlarında ise bu işlerden yavaş yavaş el çekmeye başlıyor. Ninelerimiz kaşıkların içinin oymasını ve boyamasını yapar, diğer yaşlılarımız ağaç kesimlerinde yardım eder. Böylece çoluk çocuk, anne baba herkes birbirine yardımcı olarak bu işleri yürütüyor. Mama kaşığı, yemek kaşığı, oyun kaşığı, Konya kaşığı, kazan kepçesi gibi her türlü kaşığı üretebiliyoruz. Köyümüzün yıllık kaşık üretme kapasitesi ise yaklaşık 300 bindir. Kaşıklarımızı İzmir, Konya, Ankara, İstanbul, Eskişehir gibi büyük şehirlere satıyoruz.''
Yağız, bir ailenin günde ortalama 50-100 kaşık ürettiğini sözlerine ekledi.
Son Dakika › Güncel › Bu köyde 7'den 70'e herkes 'tahta kaşık' yapıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?